21.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

“Μήνυμα αντεπίθεσης”: “Με ικανοποιητική συμμετοχή οι απεργιακές συγκεντρώσεις στα Χανιά | Φωτός

Ημερομηνία:

Με ικανοποιητική συμμετοχή η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων και χαμηλότερη συμμετοχή η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Χανίων στην Πλατείας Δημοτικής Αγοράς, στα πλαίσια της 24ώρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με μια σειρά αιτημάτων στο προσκήνιο, σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο και το δικαίωμα στην απεργία που αμφισβητείται, με αίτημα την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και την επαφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά και ενάντια στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, και ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 10 το πρωί με τις καθιερωμένες ομιλίες από εκπροσώπους συνδικάτων που συμμετειχαν στη συγκέντρωση της Πλατείας Νέων Καταστημάτων ενώ κατόπιν πραγματοποιήθηκε πορεία από την πλατεία ως το Πανελλήνιο και από εκεί μέχρι την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων, χαιρετισμό απεύθυνε  εκ μέρους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων ο Γιώργος Πατεράκης.

Στη συνέχεια την κεντρική ομιλία έκανε το μέλος της Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ, Ζορμπάς Αχιλλέας ο οποίος τόνισε ότι «οι συγκεντρωμένοι στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό. Καταγγέλλουμε την απόφαση των ΗΠΑ να ανακηρύξουν την Ιερουσαλήμ σε «πρωτεύουσα του Ισραήλ».

_DSC3476 (Medium)
Διαδηλωτές του ΠΑΜΕ πραγματοποιήσαν αποκλεισμό έξω από τα Zara και τα H&M

Στη συνέχεια αναφέρθηκε πως «η σημερινή απεργία είναι μήνυμα αντεπίθεσης της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η απεργία δίνει μαχητική και αγωνιστική απάντηση στα νέα μέτρα πτώχευσης του λαού. Για να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε. με τα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν να υλοποιήσουν πριν και μετά την 3η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση φέρνει μέτρα οδοστρωτήρα στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό με νέες μειώσεις στις συντάξεις, με ένα νέο γύρο φοροληστείας και αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος. Με έναν προϋπολογισμό που επιβεβαιώνει αυτή τη θύελλα των αντιλαϊκών μέτρων. Από την άλλη πλευρά όμως προβλέπει νέα προνόμια και ενισχύσεις των μονοπωλιακών ομίλων με «ζεστό» χρήμα.»

_DSC3285 (Medium)

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη προσπάθεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βάλουν στο γύψο τους εργατικούς αγώνες με την τροπολογία για τις απεργίες ακριβώς επειδή γνωρίζουν πως τα μέτρα που ψηφίζονται θα φέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη για νέους μεγάλους αγώνες.

Ο Ιωσήφ Αποστολάκης, πρόεδρος  του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ είπε:

DSCF1635
Ιωσήφ Αποστολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων

Η απεργία προέκυψε μετά τις πιέσεις του ΠΑΜΕ που με τις ενέργειές του ανάγκασε τη ΓΣΕΕ να υποστηρίξει την διενέργεια της απεργίας πανελλαδικά για όλα αυτά τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, αλλά και τους μικροεπιχειρηματίες.

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά στον κλάδο του επισιτισμού και η μεγάλη ειρωνία είναι ότι εργαζόμαστε σε έναν κλάδο ο οποίος μόνο κερδοφορία έχει ακόμα και σε καιρό κρίσης. Όλοι τα λένε, τα μέσα ενημέρωσης δε χάνουν την ευκαιρία να λένε πόσο καλύτερη είναι η μία χρονιά μετά την άλλη, όμως οι εργαζόμενοι δεν κερδίζουν τίποτα.. Και όχι απλά δε κερδίζουμε τίποτα αλλά είμαστε και θύματα πολλές φορές και επιπλέον ψαλιδίσματος όχι μόνο των μισθών μας αλλά και επιδομάτων. Και μιλάμε τώρα για επιχειρήσεις πολύ κερδοφόρες. Αυτό λοιπόν θα ήθελα να καταγγείλω σήμερα, αυτή την εντελώς άδικη αντιμετώπιση που έχουμε σαν εργαζόμενοι από τους μεγαλοεργοδότες αλλά και τους μικρότερους που παίρνουν παράδειγμα από αυτούς τους μεγάλους και εκμεταλλεύονται άγρια τους εργαζόμενους.

Αυτό που ονομάζει ανάπτυξη η κυρία Υπουργός αλλά και πολλοί από τους ξενοδόχους και ο σύλλογος εδώ ο τοπικός δε φτάνει σε εμάς τους εργάτες και προφανώς δε φτάνει όχι τυχαία, δε φτάνει επειδή δε θέλουν να φτάσει. Θα έλεγα λοιπόν ότι χρειάζεται να δούμε τη διεκδίκηση και τους αγώνες τους συνδικαλιστικούς ως κάτι απόλυτα αναγκαίο. Θεωρούμε ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που δρουν και μέσα από το Εργατικό Κέντρο Χανίων δε μάχονται όπως θα άξιζε και όσο θα άξιζε για να μπορέσουμε να έχουμε πραγματικά συλλογικές συμβάσεις που να έχουν νόημα για εμάς με αυξήσεις, τώρα που ανεβαίνει ο τουρισμός. Ποιες είναι οι κινήσεις που έχουν κάνει τα σωματεία για να παγιωθεί η ισχύς των συλλογκών συμβάσεων; Γιατί ναι, υπάρχει μια τσεκουρεμένη και ταπεινή συλλογική σύμβαση, το θέμα όμως είναι ποιοι και κατά πόσο την τηρούν. Τα σωματεία πρέπει να μάχονται γι’ αυτές τις συμβάσεις. Πρέπει να δράσουμε πέρα από το Εργατικό Κέντρο Χανίων, μέσα στους χώρους δουλειάς, να διεκδικήσουμε μαζικά.

Υπάρχει επίσης ανάγκη από τους εργαζομένους να ξεσκεπάσουν και να ξεκαθαρίσουν αυτή την κοροϊδία όπως με το δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα αυτό που το έχουμε όλοι τόσο μεγάλη ανάγκη και το έχουμε δουλέψει αλλά δεν το λαμβάνουμε.

Ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων είπε:

"google ad"

DSCF1675
Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων

Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε την άδικη και βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται εις βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, μικρών επαγγελματιών, εμπόρων από τις πολυεθνικές και τις κυβερνήσεις που είναι διορισμένες από τις πολυεθνικές για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Όλοι μαζί όμως μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.

DSCF1911

Η συγκέντρωση της Πλατείας Δημοτικής Αγοράς

Όσον αφορά στη συγκέντρωση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, η συμμετοχή ήταν μικρότερη. Πάντως, οι εκπρόσωποι συνδικάτων και συλλογικοτήτων έβγαλαν ομιλίες και πρόβαλλαν τα αιτήματά τους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Ιωάνννης Μανωλικάκης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας είπε:

DSCF1767
πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Ιωάνννης Μανωλικάκης

Σήμερα απεργούμε για άλλη μια φορά, έχουμε καλέσει τους εργάτες, την κοινωνία τη Χανιώτικη να κατεβεί στον δρόμο έτσι ώστε να τους σταματήσουμε. Να σταματήσουν να παίρνουν μέτρα εις βάρος μας. Να πάρουν πίσω τα μέτρα που έχουν πάρει. Επιτέλους θέλουμε την ανάπτυξη. Να πατάξουν την ανεργία, να πατάξουν τη μαύρη εργασία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους οποίους παρά τις υποσχέσεις που έχουμε πάρει είναι ανύπαρκτοι, δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Να χτυπήσουμε τους πλειστηριασμούς που βγάζουν του κάθε κακομοίρη, του κάθε φτωχού το σπίτι στο σφυρί και το παίρνουν οι τραπεζίτες. Επιτέλους, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Και πάνω απ’ όλα κάτω τα ξερά από τα συνδικάτα, κάτω τα χέρια από τον ασφαλιστικό νόμο. Αυτό το τερατούργημα που πήγαν να περάσουν και το πήραν πίσω, δεν πρέπει να ξανα επανέλθει και μόνο οι αγώνες μας θα το αποτρέψουν.

Η Στέλλα Αλευράκη, μέλος της ΔΗΠΑΚ είπε:

DSCF1776
Στέλλα Αλευράκη, μέλος της ΔΗΠΑΚ

Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των πολιτών όλης της Ελλάδας. Είμαστε στις επάλξεις και ζητάμε από όλο τον λαό ενωμένοι, δυνατοί, μια γροθιά, πέρα και πάνω από κόμματα να αγωνιστούμε για τη λευτεριά της χώρας. Γιατί, κακά τα ψέμματα, χωρίς αγώνα δε μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα δεσμά μας.

Ο Σεραφείμ Ρίζος, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Χανίων είπε:

DSCF1792

Έχει μεγάλη σημασία και η σημερινή απεργία και η συμμετοχή είναι αρκετά υψηλή.

Αυτό που χρειάζεται να τονίσουμε είναι ότι, αυτά που λέει η κυβέρνηση ότι πάμε για έξοδο από τα μνημόνια μέσα στο 2018, είναι απλά φιλολογία. Στην ουσία ο προϋπολογισμός ο οποίος καταθέτουν σήμερα είναι ένας προϋπολογισμός που κινείται ως συνέχεια των μνημονιακών πολιτικών.

Θα φέρω δύο παραδείγματα:

Οι δαπάνες για το ΕΟΠΥΥ περικόπτονται στο 68% περίπου ενώ οι δαπάνες για την υγεία είναι κατά ένα τέταρτο η περικοπή. Αντίστοιχα αν μιλήσουμε για την εκπαίδευση, η κυβέρνηση κινείται σε μια κατεύθυνση που επιβάλλει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση στην Ελλάδα, που σημαίνει, μείωση του προσωπικού, αύξηση του ωραρίου, αύξηση των αριθμών μαθητών ανά τμήμα και αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού στο βασικό άξονα που θα αμφισβητήσει τα δικαιώματα των μαθητών, τη λειτουργία των σχολείων και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Υπό αυτή την έννοια οι ίδιες πολιτικές συνεχίζονται.

Η Εμμανουέλα Περράκη, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων είπε:

DSCF1847
Εμμανουέλα Περράκη, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων

Είμαστε όλοι εδώ μαζί, εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να δείξουμε την αντίθεσή μας σε όλα αυτά τα μέτρα που παίρνονται εις βάρος μας, με το νέο φορολογικό, με τις χαμηλές συντάξεις και τους πετσοκομμένους μισθούς, και γενικότερα με όλα αυτά που είναι ενάντια στα δικαιώματά μας.

Ο Γιώργος Ζουρίδης, πρόεδρος εργαζομένων ΙΚΑ είπε:

DSCF1862
Γιώργος Ζουρίδης, πρόεδρος εργαζομένων ΙΚΑ ν. Χανίων

Συμμετέχουμε στην 24ώρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Είμαστε εδώ για να πούμε όχι στην κατεδάφιση της συλλογκής ασφάλισης, όχι στον συνταξιοδοτικό νόμο Κατρούγκαλο, όχι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Εμείς από 1/1/2017 έχει συσταθεί ο ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης ο οποίος έγινε πρόχειρα χωρίς να έχουν προκηρυχθεί οργανικές θέσεις με ότι αυτό συνεπάγεται. Δυστυχως σήμερα είναι λίγος κόσμος, πολύ λίγος κόσμος. Υπάρχει λίγη συμμετοχή στην απεργία και ακόμη λιγότερη προσέλευση εδώ στην αγορά.

Να σημειώσουμε ότι μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σακελλαρίδης: Λούνα παρκ κερδοφορίας για εταιρίες ενέργειας και τράπεζες η Ελλάδα

Με στοιχεία προερχόμενα από την ΕΡΓΑΝΗ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ...

Κολούμπια: Έφοδος της Αστυνομίας και εκατοντάδες συλλήψεις – “Πολιορκείται” και το UCLA

Εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης (30/4) στο...