21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Με προεκλογικό χρώμα και παρουσία Σαμαρά η εκδήλωση για την 73η επέτειο της ιστορικής Μάχης της Κρήτης, στο αεροδρόμιο του Μάλεμε [φωτός]

Ημερομηνία:

Φωτογραφίες: Νίκος Ν. Αγγελάκης / Ρεπορτάζ: Α.τ.Κ. | Πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση για την 73η επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο αεροδρόμιο του Μάλεμε παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μειμαράκη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και της ηγεσίας των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων . Αντιδράσεις από Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης η οποία επιτίθεται στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαράς για την εκχώρηση της έκτασης του αεροδρομίου του Μάλεμε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση, μετά το πέρας της οποίας ακολούθησε η σύντομη ομιλία του Πρωθυπουργού.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Στον χαιρετισμό του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη μάχη της Κρήτης και τη θυσία του κρητικού λαού συνδέοντας το τότε με το σήμερα.

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ήρωες που αγωνίστηκαν στη μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941 για να μεταδώσομε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο για το τι μπορούν να πετύχουν οι Έλληνες, όταν ενωμένοι αγωνίζονται» είπε και απευθύνθηκε σε όλη την Ευρώπη.

«Κάποιοι, το θεώρησαν μάταιο. Αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ούτε τρέλα, ούτε μάταιο. Ήταν φυσική έκφραση του αδούλωτου πνεύματος της Ελλάδος. Του απροσκύνητου φρονήματος της Κρήτης που έσωσε την τιμή όλης της Ευρώπης, όταν όλα κατέρρεαν μπροστά στην τυραννία» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η μάχη της Κρήτης απέδειξε ότι το φρόνημα της ελευθερίας είναι ακατάλυτο, είναι γραμμένο στο γονίδιο του λαού και θα το βρίσκουν πάντα μπροστά τους οι επίδοξοι τύραννοι».

Από το αεροδρόμιο του Μάλεμε ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αντίσταση των Κρητικών κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, αλλά και στο τίμημα που πλήρωσε ο λαός της Κρήτης.

«Όμως, αίμα, θυσίες, ιστορική μνήμη προσβάλλονται βάναυσα από αυτούς, που φέρνουν σήμερα τα σύμβολα του ναζισμού. Από αυτούς που ξεπροβάλλουν, ως φαντάσματα αποκρουστικά, για να μας θυμίσουν ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δεν σταματά ποτέ. Από αυτούς, που σήμερα θαυμάζουν τους χειρότερους τυράννους που γνώρισε η Ελλάδα, τους χειρότερους δήμιους, που γνώρισε ο ελληνισμός και ιδιαίτερα ο κρητικός λαός. Θυμίζω ότι όλους αυτούς, η περήφανη κρητική γη τους κατάπιε, τους ντρόπιασε, τους ακύρωσε. Σε αυτή τη γη ο φασισμός δεν πιάνει. Πιάνει μόνο το δέντρο της ελευθερίας» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Πολλά είναι τα μαθήματα που μας δίνει σήμερα η Κρήτη. Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι κρίσιμοι εθνικοί στόχοι μπορούν να υπηρετηθούν μόνο με σκληρούς αγώνες. Οι ψευτολεονταρισμοί και τα εύκολα λόγια δεν έχουν καμία σχέση με το παράδειγμα που έδωσε τότε και συνεχίζει να δινει ο κρητικός λαός. Στη γη του Ελευθερίου Βενιζέλου δεν πιάνει ο λαϊκισμός. Σε αυτή τη γη δεν πιάνει ο διχασμός.

Σε αυτή τη γη, που δεν γνώρισε εμφύλιο πόλεμο, τα μηνύματα του μίσους και της εκδίκησης δεν ριζώνουν. Εδώ ριζώνουν μεγάλες ιδέες, εδώ οι Έλληνες δίνουν αγώνες, εδώ οι Έλληνες μονιάζουν και κοιτούν μπροστά και όχι πίσω» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και απευθύνθηκε στο σύνολο των Ελλήνων:

«Θέλω να πω σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Θα τα καταφέρουμε με την αλήθεια μας, την πίστη μας, τον πλούτο της πατρίδας μας, τα χαρίσματα του λαού μας. Θα τα καταφέρουμε με την πίστη στον εαυτό μας, με τις μεγάλες δυνατότητες του τόπου μας. Θα τα καταφέρουμε με έναν αγώνα σκληρό, αφήνοντας πίσω μας την κρίση και όλα εκείνα, που μας έφεραν στην κρίση. Αφήνοντας πίσω μας πια τα μνημόνια και όσα μας οδήγησαν στα μνημόνια».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σε λίγα χρόνια η Κρήτη μπορεί να γίνει το αναπτυξιακό πρότυπο, που θα αφηγείται γι άλλη μια φορά πώς πετυχαίνουν θαύματα οι Έλληνες. Πιστεύω σε αυτό το θαύμα. Γιατί όλα όσα γίνονται μέχρι τώρα, για πολλούς ήταν απίστευτα.

"google ad"

Πιστεύω σε αυτό το θαύμα, γιατί πιστεύω σε σας, ειδικά τώρα που αφήνομε την κρίση πίσω μας, γιατί οι μηχανές της Οικονομίας παίρνουν πάλι μπροστά, γιατί τα χρόνια που ανοίγονται μπροστά μας θα είναι χρόνια ανάπτυξης και ευημερίας. Χρόνια ανασυγκρότησης και προόδου σταθερότητας για τη χώρα και ασφάλειας για τους πολίτες και κανείς δεν μπορεί να μας γυρίσει πίσω. Ο κόσμος εμπιστεύεται ξανά την πατρίδα μας και μην ξεχνάτε ότι τρεις λέξεις ηλεκτρίζουν πάντα τις καρδιές όλων των Ελλήνων. Φιλότιμο, λευτεριά και δημοκρατία».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Κρήτη, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος

Στην συνέχεια χαιρέτησαν ως διοργανωτές της εκδήλωσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.Γιάννης Μαλανδράκης και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, βράβευση των αντρών και γυναικών των ενόπλων δυνάμεων που συμμετείχαν στον δρόμο θυσίας ο οποίος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά απο το Ηράκλειο μέχρι το Μάλεμε και με εντυπωσιακή επίδειξη των δυνατοτήτων πληρώματος και αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 115 Πτέρυγας Μάχης καθώς και με ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Χανίων κ.Μανώλη Σκουλάκη

“Εβδομήντα τρία ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τον Μάη του ‘41, τότε που όλοι οι Κρήτες στάθηκαν όρθιοι και αγέρωχοι απέναντι στην Ιστορία, εκπληρώνοντας το χρέος τους. Σε κοινό αγώνα με τους στρατιώτες των συμμάχων χωρών της Αγγλίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, αντιμετώπισαν με απαράμιλλο θάρρος την καταιγίδα του ναζισμού.

Συγκλονιστικοί στον άνισο αλλά μεγαλειώδη αγώνα τους, αντέταξαν τα στήθη τους στη ναζιστική θηριωδία με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επέλαση των Γερμανών και να αλλάξει η προδιαγεγραμμένη εξέλιξη των γεγονότων.

Ο Ηλίας Βενέζης χαρακτηριστικά αναφέρει ”Κάθε φορά, μέσα στους χρόνους της ιστορίας , κάθε φορά που μαχόμαστε εδώ στη γυμνή μας γη, στα βουνά μας τα άγρια, στα φαράγγια μας και στη θάλασσά μας, κάθε φορά που στυλωνόμαστε όρθιοι, που πολεμούμε και πεθαίνουμε, ξέρουμε καλά ότι δεν υπερασπίζουμε μονάχα ένα κομμάτι γη, τα χωράφια μας και τα σπίτια μας.
Ξέρουμε πως μαζί μ’ αυτό, υπερασπίζουμε ότι πήραμε από τους πατέρες μας κι από τους πατέρες των πατέρων μας: την ελληνική παρακαταθήκη” .

Σήμερα, που οι αξίες της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας διακυβεύονται, η Μάχη της Κρήτης αποδεικνύει περίτρανα πως εκείνος ο μεγαλειώδης αγώνας οικοδόμησε πανανθρώπινες αξίες πάνω στα ερείπια του Πολέμου, έδωσε ελπίδα στον άνθρωπο και στέριωσε με θυσίες την ιστορική συνέχεια του μεγαλείου και της δόξας της Πατρίδας μας.

Χρέος όλων μας σήμερα, είναι να διατηρήσουμε άφθαρτες τις διαχρονικές αξίες που εκείνοι μας κληροδότησαν με εκατόμβες θυσιών και να εγγυηθούμε την Ασφάλεια τη Σταθερότητα, την Αξιοπρέπεια, την Πρόοδο και Ευημερία για μία Πατρίδα Περήφανη και Ελεύθερη.”

Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης: «Το πνεύμα της ηρωικής αντίστασης δεν τιμάται με πολιτικές υποτέλειας»

Έντονα επικριτική η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης που σχολιάζει την απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει το ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε (όπου και έγινε η χθεσινή εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού) στο ΤΑΙΠΕΔ για να ιδιωτικοποιηθεί! Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το πνεύμα της ηρωικής αντίστασης δεν τιμάται με πολιτικές υποτέλειας

Η μάχη της Κρήτης υπήρξε μια μάχη τιμής και εθνικής αξιοπρέπειας. Ένας αγώνας για την ανεξαρτησία και την υπεράσπιση των Πατρώων εδαφών από τους εισβολείς.

Το πνεύμα της ηρωικής αντίστασης δεν τιμάται με πολιτικές υποτέλειας. Ούτε με πολιτικές ξεπουλήματος τμημάτων της ελληνικής Επικράτειας για να πληρωθούν τα χρέη των φαύλων Κυβερνήσεων του παρελθόντος.

Η ενέργεια της Κυβέρνησης στην οποία προΐσταται ο κ. Σαμαράς να εκχωρήσει την έκταση του ιστορικού αεροδρομίου του Μάλεμε στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να το εκποιήσει σε ιδιώτες είναι άκρως προσβλητική και επικίνδυνη. Απέναντι της έχει ενωμένο ολόκληρο τον χανιώτικο λαό, όπως έχουν δείξει οι κινητοποιήσεις του.

Την ερχόμενη Κυριακή καταδικάζουμε με την ψήφο μας τους υπαίτιους της σημερινής μας κατάντιας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμηθεί η μάχη της Κρήτης. Να ανοίξει ο δρόμος για μια εθνική και κοινωνική αναγέννηση της πατρίδας μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...