Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου με τα προπαιτούμενα. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από της αρχής και επί των άρθρων με 153 «ναι», με αποχή του Στάθη Παναγούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το «όχι» του Νίκου Νικολόπουλου από τους ΑΝΕΛ. Εκτός Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων της κυβέρνησης τέθηκαν οι δύο βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν.
Όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου έλαβαν 153 ψήφους εκτός από:
- Το 1 που συγκέντρωσε 181 ψήφους από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού
- Το 11 που συγκέντρωσε 164 ψήφους από τους βουλευτές του Ποταμιού
- Το 16 που συγκέντρωσε 164 ψήφους από τους βουλευτές του Ποταμιού
- Το 18 που συγκέντρωσε 170 ψήφους από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Κατά τη συζήτηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υποστήριξε ότι «όσο τα κόκκινα δάνεια συσσωρεύονται και δεσμεύουν πόρους, τόσο επιβαρύνεται η συνολική οικονομία», ενώ κατήγγειλε ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα το διόγκωσαν.
Κατά την τοποθέτησή του, υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια προσφέρει κοινωνικό δίχτυ προστασίας και είναι καλή συνέχεια για τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των πρώτων τραπεζών, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έπειτα τη συζήτηση για το χρέος:
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν σχέδιο με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Ολα τα άλλα είναι προσωρινά και θα έχουμε αυτό το κοινωνικό δίχτυ προστασίας. Τι κάνει αυτό το νομοσχέδιο : Προσπαθεί να μοιράσει το βάρος της αναπροσαρμογής ανάμεσα στις τράπεζες, τους δανειολήπτες και τους φορολογούμενους. Αν πληρώσει το κράτος σε αυτό το 25% θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα για τηνανακεφαλαιοποίηση.
Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «το κυρίαρχο όμως είναι αν η κυβέρνηση πάει καλά με τον οδικό της χάρτη. Αρχίζει με την ανακεφαλαιοποίηση, συνεχίζει με την πρώτη αξιολόγηση και συνεχίζει με τη συζήτηση για το χρέος. Είναι προς τιμή μας ότι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση συνδύαζεται με τη λύση των κόκκινων δανείων. Είναι συγκεκριμένη πολιτική για να μπορεί να ξαναφέρει τις καταθέσεις στις τράπεζες».
Την ίδια στιγμή, ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιορίζει δραματικά την προστασία της πρώτης κατοικίας και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να πει ευθέως την αλήθεια, ώστε να γίνει προσπάθεια από όλους να βρεθεί μια ρεαλιστική καλύτερη λύση, που θα βοηθήσει την κοινωνία, αυτούς που πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν, και όχι τους μπαταξήδες».
Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «χείριστο νομοθέτημα», υποστήριξε ότι 160.000 αιτήσεις δανειοληπτών είναι στον αέρα και δεν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και προσέθεσε ότι «η γενική πολιτική της χώρας ασκείται από καθεστώς μείζονος ερασιτεχνισμού».
«Με αυτό το νομοσχέδιο αποδεικνύεται περίτρανα ότι είστε “γιουσουφάκια” των τοκογλύφων, επενδυμένοι με κόκκινη προβιά. Το αποτέλεσμα είναι κανένα σπίτι στα χέρια του ιδιοκτήτη», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιωτάρος.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υποστήριξε ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη μετατράπηκε στο αρχίζουν οι πλειστηριασμοί. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία, ώστε «ο κάθε βουλευτής της συγκυβέρνησης να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τους μαζικούς πλειστηριασμούς», μίλησε για «πλήρη παράδοση των ελληνικών τραπεζών στο κουαρτέτο», ενώ ζήτησε την απόσυρση της διάταξης με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για ακόμα μια πολιτικήπου υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος των αδύναμων, που είναι -όπως είπε- συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά με νέα κλιμάκωση.
«Η διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν έχει στόχο να ανακουφίσει τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία μετατρέπει σε ομήρους, αλλά έχει στόχο την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών», σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είπε «τα περισσότερα προεκλογικά ψέματα, με πιο πειστικό τρόπο». «Είστε χειρότεροι, δεν είστε αποτελεσματικοί. Εικόνα διάλυσης υπάρχει παντού», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με εισοδήματα φτώχειας ή εισοδήματα αξιοπρεπή να χάσουν τα σπίτια τους», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμένος. Παράλληλα πρότεινε να υπάρξει μείωση μέχρι 50% των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα για τους πολύτεκνους και για τα ΑΜΕΑ.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε, σε σχέση με την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι «αυτή τη μεταστροφή των 180 μοιρών δεν την αντέχουν όλοι. Γιατί έχετε απώλειες ;»
Στην ομιλία του, εξάλλου, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «πάρει πίσω τις δύο επιτυχίες των προηγούμενων κυβερνήσεων», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι «έχει βάλει τη χώρα σε δίνει ανύπαρκτων ισοδύναμων και όποιο και να πάρει πίσω είναι κοινωνικά οδυνηρό».
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης έκανε λόγο για ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος εκείνων που «παλεύουν νύχτα μέρα να ζήσουν τις οικογένειες τους και να σώσουν τις επιχειρήσεις τους» και τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση.
Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και η απειλή καταψήφισης του Νίκου Νικολόπουλου αποτελούν προοίμιο για όσα θα ακολουθήσουν κατά την συζήτηση των νομοσχεδίου που ακολουθούν με το ασφαλιστικό και την φορολόγηση των αγροτών.
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε, επίσης, ότι «εκτός Ελλάδας είναι δύσκολο να κατανοηθεί η διπλή γλώσσα της κυβέρνησης και το ψέμα των Τσίπρα-Καμμένου» επισήμανε, όμως, «πως εντός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υπάρχουν αντιστάσεις».
Άσκησε, επίσης, κριτική στην κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας ότι οδήγησε την χώρα «σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο» και πως «διαμορφώνει σκηνικό δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης, εξαντλεί τον χρόνο, οδηγείται με την πλάτη στον τοίχο και παραδίδεται».