Αδιαπραγμάτευτο χαρακτηρίζει το Δώρο Χριστουγέννων το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

«Ο 14ος μισθός – δώρο Χριστουγέννων είναι κατάκτηση των εργαζομένων. Προέρχεται από τη δουλειά μας και παρακρατείτε όλο το χρόνο για να το πάρουμε τα Χριστούγεννα. Είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό εάν έχουμε εργαστεί  από 1/5/  έως  31/12  ή το αναλογικό  ποσό  που προκύπτει με βάση το διάστημα εργασίας μας αυτή τη περίοδο.

Απαντάμε καθαρά: είναι αδιαπραγμάτευτο να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων στο ακέραιο σε όλους εργαζόμενους!

Ως χρόνος εργασίας θεωρείται και αυτός που ο εργαζόμενος απουσίαζε νόμιμα από την εργασία του λόγω άδειας, άδειας μητρότητας ή τριήμερη άδεια ασθένειας.

Για τον online υπολογισμό του δώρου https://www.kepea.gr

Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται το αργότερο μέχρι 21 Δεκεμβρίου. Απαγορεύεται η καταβολή του σε είδος κάθε μορφής.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να προσφύγει ο ίδιος ή μέσω του σωματείου του στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Συμφωνία για μη καταβολή δώρου ή παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα δώρου είναι άκυρη νομικά. Τα «αυτά δίνω», «αυτά συμφωνήσαμε», «εδώ δεν δίνουμε Δώρα», «θέλω πίσω το δώρο», «πάμε στο atm» πρέπει να απαντώνται αμέσως. Είναι  άκυρη  η  οποιαδήποτε συμφωνία  μπορεί να επικαλείται ο εργοδότης για παραίτηση από την αξίωση  καταβολής  του δώρου.

Ειδικά κατά την εορταστική περίοδο ξεχνάμε ωράριο, οικογένεια και προσωπική ζωή. Στον κλάδο κυριαρχούν οι χαμηλοί μισθοί που μας αναγκάζουν σε δεύτερη δουλειά ή ατελείωτες υπερωρίες με μισά ένσημα. Μην ανέχεσαι να μην μας καταβάλουν τα δώρα ή μας τα ζητάνε πίσω! Το ίδιο συμβαίνει  με το επίδομα και την αποζημίωση της άδειας μας. Το ίδιο με τις προσαυξήσεις των Κυριακών και των αργιών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο, να καταγγείλουν τέτοιες περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας! Να παλέψουμε από κοινού τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους. Μαζί είμαστε ανίκητοι!

Και μην ξεχνάς! Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης!».