17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Ημερομηνία:

Μια σύνοψη για το τι έχει γίνει ως τώρα σχετικά με τη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι, έκανε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι «ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα» προσθέτοντας ότι «δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή θα είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή θα είσαι απέναντί τους».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίζει μόνος του τα σύνορα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα αναθεωρεί ιστορικές πραγματικότητες, καταργεί την ελευθερία μιας άλλης χώρας και με μια παράλογη και ανιστόρητη εισβολή επιδιώκει την επιστροφή στην εποχή των σφαιρών επιρροής και του δικαίου του ισχυροτέρου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «σε αυτή την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων διότι αυτή η κρίση αφορά εμάς και όχι τους Αμερικάνους. Εμείς είμαστε η σκοτεινή ήπειρος».

Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «εισερχόμαστε σε μια άλλη εποχή, αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε ότι έχουμε ξορκίσει» και τόνισε ότι «αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα στην Ουκρανία, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο -αν ο μη γένοιτο χρειαστεί- αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;» (κάνοντας έμμεση αναφορά στην Τουρκία), ενώ σημείωσε ότι στόχος της Ρωσίας δεν είναι μόνο η Ουκρανία, αλλά συνολικά η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης.

Παράλληλα, αφήνοντας αιχμές σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης, σημείωσε με νόημα ότι είναι «ξεπερασμένη η συζήτηση περί βουτύρου και κανονιών με την οποία κάποια έμαθαν να σκέπτονται», και πρόσέθεσε ότι «όταν χτυπούν τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι να σκεφτούν τη θέση τους για Rafale και φρεγάτες», υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το εξοπλιστικό προγραμμα της χώρας, αλλά και αναφέροντας ότι η χώρα είναι σε εγρήγορση για υβριδικές ασύμμετρες απειλές, κυβερνοεπιθέσεις και τόνισε ότι τέτοιες ώρες η υπεράσπιση της ελευθερίας είναι αδιαπραγμάτευτη αλλά ασύμβατη με φωνές με σκοτεινούς στόχους. Επίσης, ανέφερε ότι συζητείται εκ νέου η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους προϋπολογισμούς χωρών που υποχρεούνται να τις κάνουν.

Όσον αφορά στις συνέπειες του πολέμου στο πεδίο της ενέργειας, ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκβιασμοί από πλευράς της Ρωσίας και να υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο και την τροφοδοσία της μέσω του αγωγού ΤΑΡ, δεσμευτήκε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ιδίως τους πιο ευάλωτους, μίλησε για πανευρωπαϊκή λύση μέσω κοινής προμήθειας και κοινής αποθήκευσης.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην Κομισιόν και στο ειδικό σχέδιο για στήριξη μέσω κοινού ταμείου, τονίζοντας ότι έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει τη δύναμη πυρός της, λέγοντας, ωστόσο, ότι σε βάθος χρόνου, η μόνη απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και τους υδρογονάνθρακες. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη και κόμβος ενέργειακός και ανακοίνωσε την κατασκευή δεύτερου σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη με ιδιωτικά κεφάλαια.

Επιστρέφοντας στα εθνικά ζητήματα, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα». Σημείωσε, δε, ότι η ρωσική εισβολή θα μπορούσε να είναι έναυσμα ώστε η Ελλάδα να εκπέμψει ενωτικό μήνυμα κοινής στάσης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει καθαρή απάντηση συμπαράστασης στην Ουκρανία, ενώ εκτίμησε ότι η Ρωσία, δεν έχει άλλο δρόμο από το να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο, για να λάβει και αυτή τη θέση της σε ένα κόσμο που βλέπει μπροστά.

Τέλος, αφού υπερασπίστηκε την απόφαση να σταλούν όπλα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αντίστοιχες κινήσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Πορτογαλία, τόνισε ότι αυτή η μεγάλη περιπέτεια μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την ΕΕ να κάνει ένα άλμα μπροστά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολυτεχνείο Κρήτης: Φοιτητής βρήκε μέσα στο φαγητό του στην Λέσχη παξιμάδι βίδας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από την φοιτητική λέσχη του...

Η Οδύσσεια του Μαρκόπουλου – Ένας χρόνος μετά

Ανακοίνωση με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την...

Μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πύλη Σαμπιονάρα στα Χανιά

«Το ταξίδι του μαθητικού φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Χανιά...

Επεκτείνεται το δίκτυο καφέ κάδων βιαποβλήτων του Δήμου Χανίων με νέες περιοχές δράσης

Ο Δήμος Χανίων προχωρά στην επέκταση του προγράμματος «Διαλογή...