15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μια ευχάριστη είδηση: Δεν άρεσε στην Bild γελοιογραφία από “Το Ποντίκι” – Τι απαντά “Το Ποντίκι”

Ημερομηνία:

«Απίστευτη παρομοίωση με το Άουσβιτς» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Bild που εξαπολύει επίθεση κατά της σατιρικής εφημερίδας «Το Ποντίκι» που κυκλοφορεί σήμερα, για σκίτσο του Soloup που δημοσιεύει.

Η Bild κάνει λόγο για «εκτροχιασμό», αναφερόμενη σε σκίτσο που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, που απεικονίζει την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, υπό την απειλή του όπλου του Σόιμπλε να προχωρούν προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, στην είσοδο του οποίου αντί για την επιγραφή «Arbeit macht Frei» αναγράφεται «There is no alternative» (δεν υπάρχει εναλλακτική).

«Η ελληνική εβδομαδιαία εφημερίδα ‘Το Ποντίκι’ συγκρίνει τον αγώνα για τη διάσωση της Ελλάδας με την τύχη των εκατομμυρίων κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς» γράφει η εφημερίδα.

Τι απαντά “Το Ποντίκι”

…Einigkeit und Recht und Freiheit sind des Glückes Unterpfand… (Ενότητα, δικαιοσύνη και ελευθερία είναι η βάση της ευτυχίας! – από τον γερμανικό Εθνικό Ύμνο)

Η γερμανική εφημερίδα Bild η οποία δεν μας έχει συνηθίσει σε… ευαισθησία απέναντι στη διαχείριση της επικαιρότητας – πολύ δε περισσότερο για την αισθητική της λεπτότητα έναντι των ελληνικών ζητημάτων – διαμαρτύρεται για το ότι η εφημερίδα μας, «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» δημοσίευσε ένα σκίτσο που απεικονίζει την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, υπό την απειλή του όπλου του κ. Σόιμπλε, να προχωρούν προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, στην είσοδο του οποίου αντί για την επιγραφή «Arbeit macht frei», αναγράφεται «There is no alternative» (δεν υπάρχει εναλλακτική)…

Δεν θα απαριθμήσουμε τα ακραία ρατσιστικά δημοσιογραφικά  ατοπήματα της Bild σε βάρος της χώρας μας και των πολιτών της, ούτε θα επικαλεστούμε τις αδικαιολόγητες και στοχευμένες επιθέσεις της, εναντίον της εθνικής μας υπόστασης. Θα επικαλεστούμε, ωστόσο, την στοιχειώδη ελευθερία του Τύπου, το να μπορούμε να σκεπτόμαστε και να διατυπώνουμε τις σκέψεις μας  ελεύθερα, δίχως τον φόβο να λάβουμε ένα ακόμα μάθημα καλής συμπεριφοράς από την Bild… Ούτε θα επικαλεστούμε το παράδειγμα της Charlie Hebdo που τόσο άδικα στοχοποιήθηκε για τα σκίτσα της. Η βία δεν ασκείται μόνο με σφαίρες και λιτότητα, αλλά και με υποδείξεις…

Γι’ αυτό, ας  μας επιτρέψουν οι Γερμανοί συνάδελφοι να ασκούμε τα δημοσιογραφικά μας καθήκοντα σύμφωνα με τα δικαιώματα της ελευθερίας του Τύπου που απορρέουν από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό. Να τους θυμίσουμε ότι το Άουσβιτς, που ανήκει στην παγκόσμια ιστορική ΜΝΗΜΗ, εμείς το τιμούμε και θρηνούμε θύματα αυτού του καλαστηρίου – όπως εξάλλου και η σύγχρονη Γερμανία. Ο αιφνίδιος ηθικοπλαστικός τους προτεσταντισμός, ωστόσο, που μας απαγορεύει να τρώμε και να πίνουμε, ας μην μας απαγορεύσει και να σκεφτόμαστε, ούτε να ανατρέχουμε στην παγκόσμια ιστορία υπό τον φόβο της λογοκρισίας τους. Αντί η Γερμανία να είναι ο πρωτοπόρος στην επιβολή της λιτότητας στην Ευρώπη, καλό θα είναι, αυτή η μεγάλη χώρα να θυμηθεί τις σπουδαίες παραδόσεις της και να γίνει ο σημαιοφόρος μιας Ευρώπης της κοινωνικής πρόνοιας, της προστασίας των αδυνάτων και της αλληλεγγύης!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ