Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια ζούγκλα δίπλα στα Χανιά – Το Φαράγγι των Μποριανών | Φωτός

Το καταπράσινο φαράγγι των Μποριανών στα Καράνου ξεκινάει από τον οικισμό Μποριανά και καταλήγει στον Μαυροπηλιώτη ποταμό μετά από περίπου 1800 μέτρα πορείας μέσα σε εξαιρετικά διαμορφωμένο μονοπάτι. Κατά μήκος του υπάρχουν γκρεμισμένος νερόμυλος, σπηλιές, οι είσοδοι των παλιών λατομείων από την απόπειρα εξόρυξης σιδήρου (γνωστά στην περιοχή ως λατομεία Αβέρωφ), η αναπαράσταση καμινιού όπου παλιότερα παρήγαγαν κάρβουνα, και στοές από πλούσια βλάστηση.

Η βλάστηση σε όλο το μήκος των 1800 μέτρων της διαδρομής μέσα στο Μποριανό φαράγγι είναι οργιώδης, με παρθένο δάσος από υπεραιωνόβια πλατάνια, τυλιγμένα από κισσούς, θυμίζοντας πραγματικά τροπική ζούγκλα από την εξαιρετικά πυκνή βλάστηση σε σημείο που να μην φαίνεται ο ήλιος, με άγριες καστανιές και ελιές στην αρχή της διαδρομής.

Το μονοπάτι είναι πολύ στρωτό και βατό, πάνω σε χώμα κυρίως αλλά και πετρώδες σε ορισμένα σημεία, άριστα σηματοδοτημένο με ενημερωτικές ξύλινες επιγραφές ανά 500 μέτρα για το υπολοιπώμενο κομμάτι.

Το Μποριανό φαράγγι ή φαράγγι του Καράνου είναι παράλληλο με το φαράγγι Κυδώνι έχοντας αρκετά κοινά χαρακτηριστικά όπως την απίστευτα οργιώδη βλάστηση που τα περιβάλλει καταλήγοντας στην περιοχή Μαύρα Πηλά.

Κατά τη διάρκεια της διάσχισης του φαραγγιού μέσα από την κοίτη του συναντάμε τον Μαυροπηλιώτη ποταμό ο οποίος διαρρέει το φαράγγι σε όλο το μήκος του, δίνοντας ζωή σε ένα παρθένο τοπίο, το οποίο αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο.

"google ad"

Ο Μαυροπηλιώτης ποταμός έχει τρεχούμενο νερό 9 μήνες το χρόνο, οπότε τεκμηριώνεται και η άγρια και πυκνή βλάστηση του φαραγγιού.

Το Μποριανό φαράγγι είναι το δυτικότερο από τα 2 φαράγγια που εδράζονται στα Καράνου, είναι κατάφυτο με πλούσιο παρθένο δάσος, τοπίο σίγουρα διαφορετικό από το σύνηθες της Κρήτης το ξηροθερμικό με τους θαμνότοπους και τα γυμνά από βλάστηση βουνά της.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του φαραγγιού είναι τα παλαιά λατομεία Αβέρωφ τα οποία είχαν διανοιχθεί για την εξόρυξη σιδήρου, αλλά ποτέ δεν λειτούργησαν, ένας παλιός γκρεμισμένος νερόμυλος, το σπήλαιο Νεραμιάς και άλλα μικρότερα σπήλαια, αναπαράσταση παλιού ασβεστοκάμινου που παρήγαγε κάρβουνα, η πετρόκτιστη γέφυρα στην αρχή του μονοπατιού και φυσικά το ατελείωτο πράσινο που δεν το χορταίνει το μάτι.

Μετά από 2 ώρες περίπου περπατήματος το φαράγγι καταλήγει σε ένα ξέφωτο στην περιοχή Μαύρα Πηλά όπου συναντάμε τον Μαυροπηλιώτη ποταμό ο οποίοες είναι παραπόταμος του ποταμού Πλατανιά από τη νότια όχθη του, εκεί υπάρχει ένας διαμορφωμένος χώρος αναψυχής και ανάπαυσης από το δήμο Πλατανιά.

Στη συνέχεια ακολουθώντας το παρόχθιο μονοπάτι του Μαυροπηλιώτη μετά από πορεία 500 μέτρων συναντάμε τη νότια είσοδο του φαραγγιού Κυδώνι.

Κείμενο: iakovos-xania.blogspot.gr

Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης

Γιάννης Αγγελάκης

Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Recent Posts

Θύελλα αντιδράσεων μετά την αποκάλυψη του in για τη διάρρηξη στο ΥΠΕΣ – Πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα Κεραμέως και υπουργείο

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά την αποκάλυψη του in για τη χθεσινή (26/4) διάρρηξη στο…

7 mins ago

“NEPTUNE STRIKE 24”: Στα Χανιά μέσα στο Πάσχα αεροπλανοφόρα για πρωτόγνωρη άσκηση του ΝΑΤΟ

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, τα Χανιά θα σείονται από μεγάλη πολεμική άσκηση. Μια πρωτόγνωρη αεροναυτική…

10 mins ago

Το “νέο σεξ” και το τέλος των one night stand

Της Βιολέτας Φωτιάδη H τεχνητή νοημοσύνη “τρυπώνει” στη σεξεργασία ενώ η εικονική πραγματικότητα “απειλεί” τη…

13 mins ago

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά αλλά και σε σχέση με το…

9 hours ago

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που αποτελούν καθημερινότητα. Η αστυνομία προχώρησε τις…

9 hours ago

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω απ'…

9 hours ago

This website uses cookies.