14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Μικρότερο το κόστος λειτουργίας Μονάδας Νεογνών στα Χανιά από την κατάσταση που επικρατεί τώρα»

Ημερομηνία:

Συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Γεωργιλά, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα για τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στα Χανιά | Ο Χαράλαμπος Γεωργιλάς, γενικός οικογενειακός γιατρός, είναι μέλος του Συντονιστικού Αγώνα για τη στελέχωση και λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Μέσα και από τη δουλειά του γνωρίζει πολλές περιπτώσεις συμπολιτών μας που η μη λειτουργία Μονάδας Νεογνών στα Χανιά έχει στοιχίσει πολύ ακριβά. Το κόστος αυτών των περιπτώσεων είναι τέτοιο που δεν προσμετράται με χρήματα. Ως μέλος του Συντονιστικού Αγώνα μας απάντησε στις ερωτήσεις που του απευθύναμε.

Ο Χαράλαμπος Γεωργιλάς, γενικός οικογενειακός γιατρός, είναι μέλος του Συντονιστικού Αγώνα για τη στελέχωση και λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Μέσα και από τη δουλειά του γνωρίζει πολλές περιπτώσεις συμπολιτών μας που η μη λειτουργία Μονάδας Νεογνών στα Χανιά έχει στοιχίσει πολύ ακριβά. Το κόστος αυτών των περιπτώσεων είναι τέτοιο που δεν προσμετράται με χρήματα. Ως μέλος του Συντονιστικού Αγώνα μας απάντησε στις ερωτήσεις που του απευθύναμε.

Μας μίλησε για τα «επιπρόσθετα σοβαρά προβλήματα» που δημιουργούνται «σε νεογέννητα παιδιά» και που πολλές φορές οδηγούν σε αναπηρίες ή και στο θάνατο των νεογνών. Τα 150 χιλιόμετρα της διαδρομής λειτουργούν αφαιρετικά για τη ζωή των νεογνών, και αυτό δε μπορεί να γίνει ανεκτό, είπε. Οι γιατροί ορθώς παραιτήθηκαν από τη θέση τους, υποστηρίζει, αφού είχαν μετατραπεί σε μεταφορείς νεογνών ενώ τονίζει πως κανείς γιατρός δε θα αρνιόταν να δουλέψει αν κι εφόσον υπήρχε και λειτουργούσε πραγματικά Μονάδα Νεογνών στα Χανιά. Οι βουλευτές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν και υπενθυμίζει πως το κόστος λειτουργίας Μονάδας Νεογνών είναι μικρότερο από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Ο παραλογισμός της κατάστασης, λοιπόν, είναι εμφανής… Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

ΕΡ: Πόσους επηρεάζει η μη λειτουργία της Μονάδας Νεογνών στα Χανιά; Σύμφωνα με τα στοιχεία σας, πόσες είναι οι περιπτώσεις όπου μια λειτουργική μονάδα νεογνών θα μπορούσε να δώσει λύση; Κινδυνεύουν ζωές από τη μη λειτουργία της Μονάδας;

Χαράλαμπος Γεωργιλάς: Το γεγονός ότι δεν λειτουργεί μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων δημιουργεί επιπρόσθετα σοβαρά προβλήματα σε νεογέννητα παιδιά τα οποία χρειάζονται εντατική νοσηλεία αμέσως μετά από την γέννησή τους. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε αναπηρίες ή ακόμα και στο θάνατο των νεογνών.

Για τους λόγους αυτούς το ότι δεν λειτουργεί μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στα Χανιά επηρεάζει αρνητικά όλους τους κατοίκους των Χανίων αλλά και του Ρεθύμνου οι οποίοι σε πολύ λίγη ώρα μπορούν να φέρουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο μας για περίθαλψη.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η δημιουργία μονάδος Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών θα προσφέρει άμεση περίθαλψη σε δεκάδες νεογέννητα που χρειάζονται νοσηλεία αμέσως μετά από την γέννησή τους.

Το ότι δεν λειτουργεί μονάδα στα Χανιά αναγκάζει τους γιατρούς του Νοσοκομείου να μεταφέρουν με Ασθενοφόρο τα νεογέννητα στο Ηράκλειο χάνοντας πολύτιμο χρόνο, ο οποίος σε συνδυασμό με την ταλαιπωρία που υφίστανται τα νεογνά από την διαδρομή των 150 χιλιομέτρων λειτουργεί αφαιρετικά για την ζωή τους, δημιουργεί μόνιμες αναπηρίες και πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα ειδικά μετά από τον θάνατο των γονέων τους.

 

ΕΡ: Γιατί οι γιατροί δεν επιθυμούν να εργαστούν στη Μονάδα Νεογνών; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν όταν ακόμα λειτουργούσε;

Χ. Γ.: Για να είμαστε ειλικρινείς θα έλεγα ότι οι γιατροί επιθυμούν να εργασθούν σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Προβληματίζονται να εργασθούν στο περίεργο «μόρφωμα» που λειτουργεί τώρα στο Νοσοκομείο Χανίων και το οποίο εξαναγκάζει τους Νεογνολόγους ιατρούς να μην νοσηλεύονται οι ίδιοι τα νεογέννητα σύμφωνα με τις εξειδικευμένες γνώσεις που έχουν, αλλά να γίνονται μεταφορείς και να παραδίδουν τα νεογνά σε ειδικευόμενους ιατρούς ή και σε νοσοκόμες. Όπως αντιλαμβάνεσθε, αυτό συγκρούεται με την κοινή λογική. Αντιτίθεται δε στον Παγκόσμιο Ιατρικό Κώδικα η μεταφορά νεογνών με ασθενοφόρο σε απόσταση 150 χιλιομέτρων! Αυτά τα πολύ σοβαρά προβλήματα οδήγησαν στην παραίτηση των δύο νεογνολόγων από το Νοσοκομείο Χανίων. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πολλοί γιατροί θα καταθέσουν αιτήσεις πρόσληψης αμέσως μόλις δημιουργηθεί μονάδα.

ΕΡ: Ποιο θα ήταν το κόστος μιας ορθής λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών στα Χανιά;

Χ.Γ.: Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κοστολογήσουμε την αξία της Ανθρώπινης ζωής. Όπως επίσης δεν μπορούμε να μετρήσουμε με οικονομικά μεγέθη τις μόνιμες αναπηρίες που δημιουργούνται και από την ταλαιπωρία της μεταφοράς των νεογνών με ασθενοφόρο σε απόσταση 150 χιλιομέτρων! Στην περίπτωση όμως που εξετάσουμε το κόστος λειτουργίας του περίεργου μορφώματος που λειτουργεί τώρα στο Νοσοκομείο και το κόστος λειτουργίας Μονάδος Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών σίγουρα η μονάδα θα έχει πολύ μικρότερο κόστος από αυτό που υπάρχει τώρα.

"google ad"

ΕΡ: Πέρα από τη Μονάδα Νεογνών το νοσοκομείο Χανίων αντιμετωπίζει μια ποικιλία άλλων προβλημάτων. Από την υποστελέχωσή του ως την υπολειτουργία άλλων μονάδων καθώς και τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές. Το πρόβλημα βρίσκεται στην όλη λειτουργία του Νοσοκομείου, φαίνεται, καθώς και στην ίδια τη διοικητική οργάνωσή του. Είναι ζήτημα μόνο τα χρήματα ή μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση των όρων οργάνωσης και λειτουργίας των Νοσοκομείων; Τι ρόλο μπορούν να παίξουν σε αυτό οι πολίτες; Είναι απλά χρήστες-καταναλωτές υπηρεσιών;

Χ.Γ.: Οι πολίτες πρέπει να ζητούν και να επιδιώκουν να έχουν τις καλύτερες υπηρεσίες ειδικά σε θέματα που αφορούν ζητήματα υγείας. Πάντα υπάρχουν ελλείψεις που μπορούν να διορθωθούν. Μία από αυτές είναι και η απουσία από το Νοσοκομείο της μονάδος Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για την δημιουργία της οποίας υπάρχει κοινό αίτημα ομάδων πολιτών του νομού Χανίων.

ΕΡ: Τα Χανιά βρίσκονται σε αναβρασμό, όπως και όλη η χώρα. Στη λογική μιας οικονομικής κρίσης γίνονται όλο και παραπάνω περικοπές σε βασικούς τομείς που αφορούν τους πολίτες, με άμεσο σκοπό την εξοικονόμηση. Συγχωνεύσεις σχολείων, κλείσιμο υπηρεσιών, ένας οικονομικός «Καλλικράτης» που αφήνει τους πολίτες με λιγότερα δικαιώματα και υπηρεσίες. Το κράτος αποχωρεί ή «χάνει τα βαρίδιά» του, όπως λένε μερικοί, με αφορμή αυτή την κρίση. Για τους πολίτες τι σημαίνει αυτό; Πώς πρέπει να δράσουν οι βουλευτές του νομού;

Χ.Γ.: Οι βουλευτές πρέπει να κάνουν τη δουλειά για την οποία τους ψήφισαν οι κάτοικοι των νομών τους. Δηλαδή να προλαμβάνουν, να λύνουν και να διορθώνουν προβλήματα και ζητήματα που υπάρχουν ή προκύπτουν στην περιφέρειά τους.

ΕΡ: Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με άλλες πρωτοβουλίες πολιτών που αντιμάχονται αρνητικές εξελίξεις σε άλλα ζητήματα, όπως αναφορικά με την παιδεία ή την ανεργία; Στα Χανιά ιδιαιτέρως, οι εξελίξεις είναι πιο ραγδαίες με τη μεταφορά πολλών υπηρεσιών στο Ηράκλειο και το κλείσιμο των αντίστοιχων στα Χανιά. Ποιο είναι το ζητούμενο πιστεύετε, από τη δικιά σας σκοπιά; Γιατί πρέπει οι πολίτες να βγουν μπροστά;

Χ.Γ.: Όταν ένας τόπος χάνει και αυτά που έχει οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι καταρχήν ευθύνονται οι επιλογές που έκαναν οι εκπρόσωποί τους (εντός και εκτός του κοινοβουλίου) για να σταματήσουν την αποψίλωση του νομού μας από Υπηρεσίες και Οργανισμού που λειτουργούσαν στα Χανιά από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους! Όταν αφήνεις αφύλακτους τους θησαυρούς που έχεις το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα τους έχεις για πολύ καιρό. Γρήγορα θα τους πάρουν άλλοι!

ΕΡ: Τι είναι για σας μια λειτουργική μονάδα νεογνών;

Χ.Γ.: Ζωή και υγεία για τα παιδιά καθώς επίσης και ευτυχία για τους γονείς που θα έχουν τη χαρά να βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν υγιή δίνοντας ελπίδα σε αυτούς και τον τόπο μας!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...