22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μιλήσαμε με τον Superman της Κρήτης

Ημερομηνία:

Παύλος Τουμπέκης – vice.com | Ένας εναλλακτικός τίτλος θα ήταν «Ο γύρος του κόσμου σε 1000 μέρες, με ποδήλατο». Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί, σύντομα, το εγχείρημα του Ηρακλειώτη, Αποστόλη Τσεπαπαδάκη. Ενώ διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής του, αποφάσισε να γνωρίσει τον κόσμο, παρέα με το ποδήλατό του, για καλό σκοπό. Τον ερχόμενο Μάιο ξεκινά, με το “Raleigh” του, έναν μαραθώνιο 40.000 χιλιομέτρων, με στόχο να συγκροτήσει μία οικουμενική λεγεώνα υπερ-ηρώων.

Για τρία χρόνια, θα περνάει από χώρα σε χώρα, με έναν και μόνο σκοπό: Να διαδώσει το μήνυμα ότι «οι άνθρωποι γύρω μας είναι καλοί και δεν χρειάζεται να τους φοβόμαστε». Η τρελή, όπως θα την χαρακτηρίσουν πολλοί, ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό του Αποστόλη, πριν λίγα χρόνια, σε ένα roadtrip (Μπρνο- Θεσσαλονίκη). Εκεί, η μία αναποδιά διαδεχόταν την άλλη. Όμως, χάρη στους αληθινούς «υπερ-ήρωες» που βρέθηκαν στον δρόμο του, κατάφερε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο. Αυτούς τους υπερ-ήρωες, που πιστεύει ότι υπάρχουν παντού στον πλανήτη, έχει βαλθεί να βρει και να αναδείξει, μέσα από αυτή την παγκόσμια ποδηλατάδα.

milhsame-me-ton-superman-ths-krhths-body-image-1427225091

VICE: Ποιά είναι η δύναμη που σε ώθησε να πάρεις την απόφαση, στα 32 σου χρόνια, για αυτό το γενναίο ταξίδι;
Αποστόλης Τσεπαπαδάκης: Δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη δύναμη που με «τράβηξε», ώστε να κάνω αυτό το ταξίδι. Ήταν, περισσότερο, μία σταδιακή πορεία, των τελευταίων χρόνων. Απλά, έτυχε να είναι στα 32. Σε αυτή τη φάση ζωής που είμαι τώρα, δεν έχω υποχρεώσεις. Έχω άπλετο χρόνο και τεράστια όρεξη να βγω και να δω, με τα μάτια μου, τον κόσμο. Ανέκαθεν όμως, κάτι με «έτρωγε». Ακόμα κι όταν δούλευα ως ασφαλιστής και εξασφάλιζα τα προς το ζην. Έτσι, άρχισα να κάνω ταξίδια στην Ευρώπη, την Ταϊλάνδη, αλλά και εντός Ελλάδας. Συνειδητοποίησα ότι αυτός ο τρόπος ζωής μού ταιριάζει απόλυτα και αποφάσισα να τον ακολουθήσω.

Πόσο καιρό προετοιμάζεσαι για αυτό το υπερ-ταξίδι;
Η σκέψη υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, τα τελευταία δύο χρόνια, άρχισα να κάνω ουσιαστικές κινήσεις, ώστε να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος χρόνος ήταν καθοριστικός και πυρετώδης, όσον αφορά την υλοποίηση του ταξιδιού. Μέσα σε αυτό τον χρόνο, απέκτησα πολύ καλή φυσική κατάσταση, έχοντας κάνει τον γύρο της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Οριστικοποίησα την ιδέα του project μου και έφτιαξα το website, για να «στεγάσω» το εγχείρημά μου και να το γνωστοποιήσω.

milhsame-me-ton-superman-ths-krhths-body-image-1427225236

Ποιές ήταν οι δυσκολίες ή οι παραξενιές που, ενδεχομένως, συνάντησες κατά την προετοιμασία σου;
Οι πρώτες βόλτες με το ποδήλατο ήταν λίγο δύσκολες, μέχρι να «ξεσκουριάσω». Μία ακόμη δυσκολία ήταν στον γύρο της Κρήτης, όταν έπαθα μια ελαφριάς μορφής αφυδάτωση και αναγκάστηκα να περάσω δύο μέρες μέσα σε ένα χωράφι, μέχρι να γίνω καλά. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, πήρα ένα γερό και χρήσιμο μάθημα για τη συνέχεια.

Έχεις ήδη βρει τους «υπερ- ήρωες» στα μέρη στα οποία θα πας ή πηγαίνεις «τυφλά», με σκοπό να ανακαλύψεις άγνωστους «υπερ- ήρωες» της καθημερινότητας;
Ήδη, πολλοί «υπερ-ήρωες», από όλο τον κόσμο, με έχουν προσεγγίσει. Έχω δεχθεί μηνύματα από ανθρώπους που δεν γνωρίζω που μου λένε πως αν περάσω από τον τόπο τους θα με περιμένει ένα ζεστό πιάτο φαΐ ή ένα κρεβάτι, για να κοιμηθώ. Επίσης, έχω αρκετούς φίλους και γνωστούς σε διάφορα μέρη του πλανήτη, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να με φιλοξενήσουν. Γενικά, είναι πολύ ζεστή η ανταπόκριση του κόσμου, πράγμα το οποίο μου δίνει την απαραίτητη ώθηση, για να ξεκινήσω. Όμως, ανυπομονώ να γνωρίσω καινούριους ανθρώπους, νέες κουλτούρες και άγνωστους πολιτισμούς, που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης και την εικόνα που έχω για τον κόσμο. Αυτοί, άλλωστε, είναι το βασικό συστατικό του εγχειρήματός μου.

Έχεις σκεφτεί ότι ίσως γνωρίσεις και «κακούς» ανθρώπους, στο πέρασμά σου από κάποιες χώρες;
Φυσικά. Το έχω δεδομένο. Δεν ζω σε κάποιο φανταστικό κόσμο. Πάντως, δεν έχω στο μυαλό μου τρόπους για να αντιμετωπίσω ενδεχόμενες εχθρικές συμπεριφορές, διότι δεν λειτουργώ έτσι. Εξαρτάται από τα δεδομένα της στιγμής. Άλλωστε, πιστεύω ακράδαντα ότι τις καταστάσεις και τα πράγματα που σου συμβαίνουν, τα έλκεις εσύ. Οπότε, αυτό που έχεις μέσα σου, αυτό θα βρεις μπροστά σου.

milhsame-me-ton-superman-ths-krhths-body-image-1427225252

Πόσες χώρες θα διασχίσεις;
Θα διασχίσω περίπου τριάντα χώρες. Κάποιοι προορισμοί «ηχούν» διαφορετικά, στα αυτιά μου. Η Ινδία είναι ένας από αυτούς, εξαιτίας της ποικιλομορφίας της. Ένας άλλος προορισμός που με ελκύει είναι η Ιαπωνία. Όμως, η Λατινική Αμερική με εξιτάρει, σαν κουλτούρα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Έχεις εξασφαλίσει τα προς το ζην του ταξιδιού σου ή σκέφτεσαι να δουλεύεις, στις διάφορες χώρες, από τις οποίες θα περνάς;
Έχω, ήδη, ένα αρχικό κεφάλαιο. Πούλησα το αυτοκίνητό μου, τις κιθάρες μου και γενικά όσα υπάρχοντα είχα. Έτσι, έχω εξασφαλισμένο το φαγητό μου, για όσο καιρό θα είμαι στον δρόμο. Μου λείπουν, όμως, τα έξοδα για τις, αεροπορικές ή θαλάσσιες, μετακινήσεις μου, για την Αμερική και την Αφρική. Επίσης, δεν έχω εξασφαλίσει ακόμα το κόστος των ανταλλακτικών του ποδηλάτου, που θα χρειαστούν. Για αυτό το λόγο ξεκίνησα πρόσφατα μία καμπάνια χρηματοδότησης, μέσω crowdfunding, ενώ ταυτόχρονα είμαι σε αναζήτηση χορηγών.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=CP1-DxCIky0″]

Εντόπισες την καλοσύνη των ανθρώπων σε αυτή την καμπάνια χρηματοδότησης;
Η καμπάνια που τρέχει αυτή τη στιγμή, είναι υπερβολικά σημαντική για το project. Σε περίπτωση που στεφθεί με επιτυχία, θα θέσει γερές βάσεις για την ολοκλήρωση του εγχειρήματός μου. Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου, σε όλους όσους με έχουν βοηθήσει, έως τώρα, αλλά και σε αυτούς που θα με βοηθήσουν, από εδώ και πέρα. Εγώ απλά εκπροσωπώ το εγχείρημα. Όλοι αυτοί, που συνεισφέρουν, είναι οι πραγματικοί ήρωες.

Τι πιστεύεις ότι θα έχεις κερδίσει πατώντας το πόδι σου ξανά στην Κρήτη;
Αν και δεν θέλω να έχω προσδοκίες, διότι προτιμώ να ζω πιο ελεύθερα, θα ήθελα, όταν επιστρέψω με το καλό, να είμαι πλούσιος σε εμπειρίες από τον δρόμο. Να έχω εξελιχθεί και να έχω γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος άνθρωπος, από ότι είμαι τώρα.

"google ad"

milhsame-me-ton-superman-ths-krhths-body-image-1427225033

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε χθες, Τετάρτη, από τη ζωή σε ηλικία 73...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...