19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μιλιέτ: Αν η Ελλάδα περάσει τα 6 μίλια στην Κρήτη θα ξεσπάσει πόλεμος με ευθύνη των ΗΠΑ – «Δεν θα επέμβουν αν ξεσπάσει πόλεμος»

Ημερομηνία:

«Αμφισβητούμενα νερά» χαρακτηρίζει αρθρογράφος της τουρκικής Μιλιέτ την περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι ελληνικές έρευνες, διαβεβαιώνοντας ο ίδιος ότι η Τουρκία θ’ ανοίξει πυρ, αν υπάρξει επέκταση χωρικών υδάτων ή το Sanco Swift προχωρήσει πέραν των 6 μιλίων της Κρήτης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται ν’ ανακοινώσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, που ισχύουν μόνο δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η ιδέα είναι ν’ ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», γράφει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ, στο χθεσινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ.

«Αμφισβητούμενα νερά»

Χαρακτηρίζοντας «αμφισβητούμενα νερά» την περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι ελληνικές έρευνες, ο δημοσιογράφος «κηρύσσει» ο ίδιος από τώρα πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει επέκταση χωρικών υδάτων ή το Sanco Swift (φωτογραφία, επάνω, με ελληνικά δημοσιεύματα, από άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της Μιλιέτ) προχωρήσει πέραν των 6 μιλίων της Κρήτης, η Τουρκία θ’ ανοίξει πυρ.

«Η Ελλάδα έχει επεκτείνει τον εναέριο χώρο της κατά 10 μίλια και τα χωρικά της ύδατα κατά 6 μίλια εκατέρωθεν της Κρήτης.

»Σ’ αυτό το σημείο εμφανίστηκαν ξανά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Sanco Swift της ExxonMobil θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες σε αμφισβητούμενα ύδατα. Μένει να δούμε αν θα κινηθεί προς τα επίμαχα νερά», υποστηρίζει, αποδίδοντας την ανακοίνωση των ερευνών στην Κρήτη στην ανάγκη αλλαγής ατζέντας του Μητσοτάκη λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένουμε κανένα ορθολογικό βήμα από τον έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή. Με το σκάνδαλο των υποκλοπών που διογκώνεται, ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και η μόνη διέξοδος που μπορεί να βρει είναι ν’ αυξήσει την ένταση με την Τουρκία και να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες»

»Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και έδωσε 40λεπτη αναφορά. Ο ελληνικός λαός είναι έντιμος λαός. Δεν βλάπτει την εθνική του υπερηφάνεια, όμως, όταν ο πρωθυπουργός του αναφέρεται στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και όχι στον ομόλογό του;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος της Μιλιέτ.

«Εφόσον ο έλληνας πρωθυπουργός υπακούει πλήρως στην Ουάσιγκτον, θα χτυπήσει την πόρτα της Ουάσιγκτον για την απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε δύο περιοχές της Κρήτης. Εάν ο Λευκός Οίκος πει ‘ναι’ σ’ αυτή την απόφαση και εγκρίνει το πλοίο της ExxonMobil να φτάσει στα αμφισβητούμενα ύδατα, η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να πυροβολήσει οποιοδήποτε πλοίο θα εισέλθει στα συν 6 μίλια.

»Μ’ άλλα λόγια, από εδώ και πέρα οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες για οποιαδήποτε σύγκρουση ή πόλεμο μπορεί να ξεσπάσει», προσθέτει ο τούρκος αρθρογράφος.

Και συνεχίζει: «Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ να περιοριστεί μόνο στο 7% του Αιγαίου και να μείνει έξω από το μοίρασμα των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν θα επέμβουν αν ξεσπάσει πόλεμος»

»Ή το Αιγαίο θα γίνει πέλαγος τουρκο-ελληνικής φιλίας ή δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να πάμε ξανά στον πόλεμο. Επιπλέον, ακόμα κι αν πολεμήσουμε άλλη μια φορά, θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία στο τραπέζι.

"google ad"

»Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να πολεμάμε, ούτε να επιδιώκουμε στόχους που δεν θα επιτευχθούν ποτέ. Ο ελληνικής καταγωγής πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα μόλις είπε ότι δεν θα επέμβουν αν ξεσπάσει πόλεμος.

»Δεν βλέπει ο έλληνας υπουργός Αμυνας (σ.σ.: κάνει λάθος τα υπουργεία) Δένδιας πού θα οδηγήσουν οι εχθροπραξίες που υποκινεί για να γίνει ηγέτης της χώρας;».

sigmalive.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκλήρωση του πρώτου Φωτοβολταϊκού 500kW της Παγκρήτιας Ενεργειακής Κοινότητας από την ΑΕΝΑΟΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου Φωτοβολταϊκού Πάρκου 500kW της...

Πρώτη συνάντηση της «Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον» στο Πάνορμο Ρεθύμνου

Αρχές Μάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση της...