9.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

Μονόγραμμα: Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα

Ημερομηνία:

Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης – Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης)

Προβολή :  Πέμπτη 5 Μαΐου 2011, στις 18:15 – ΝΕΤ

Ξεχωριστή προσωπικότητα η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας, με έργο καθοριστικό και παγκόσμια αναγνωρισμένο. Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) αρχικά και από το 1992 ως Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης σηματοδοτεί με την παρουσία και το έργο της την καλλιτεχνική ζωή.

Γέννημα θρέμμα της Κρήτης, από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου κι όπως λένε «από την καρδιά της Κρήτης βρέθηκε στην καρδιά της Τέχνης». Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε τη διδακτορική της διατριβή στη Σορβόνη (Doctorat d’ Etat es Letters), παντού με άριστα.

Στην αυτοβιογραφική της ταινία η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα αναφέρεται στην καταγωγή της, στα παιδικά και μαθητικά χρόνια στην Κρήτη λέγοντας πως: «η καταγωγή είναι ένα πεπρωμένο και για μένα η Κρήτη είναι το πεπρωμένο που με προσδιόρισε». Αναφέρεται στο γάμο της με τον φιλόλογο, συγγραφέα, καθηγητή Δημήτρη Πλάκα, ο οποίος της άνοιξε τον παράδεισο της γνώσης. Ακόμα αναφέρει το σημαντικό δάσκαλό της, τον Παντελή Πρεβελάκη και το δημοσιογράφο-εκδότη της «Μεσογείου» Αριστοτέλη Γραμματικάκη.

Το 1975 εκλέγεται τακτική καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ, πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στην Καλών Τεχνών και το 1989 της απονέμεται το  Α’ Κρατικό Βραβείο Μελέτης Δοκιμίου για το βιβλίο «Περί Ζωγραφικής».

Κυριολεκτικά αναγέννησε, αναβάθμισε το ρόλο και δημιούργησε μιαν νέα αντίληψη στο χώρο της Πινακοθήκης με πρωτοποριακές ιδέες. Έργο της είναι η δημιουργία της «Εθνικής Γλυπτοθήκης» στο Γουδή, τα 3000 έργα με τα οποία πλουτίστηκε η Πινακοθήκη, μεταξύ των οποίων τα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «Άγιος Πέτρος» και «Η ταφή του Χριστού». Διεύρυνε τους προσανατολισμούς, τη σημασία, τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις, τις αξίες και έδωσε μιαν διάσταση πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της χώρας, με προοπτικές και ασφαλώς με μιαν σπάνια πνευματικότητα.

Η αναγνώριση της αξίας και του έργου της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκφράστηκε με τα παράσημα: του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών της Ιταλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, του Αλφόνσου του Σοφού της Ισπανίας, του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος τιμής της Ελλάδας, της Λεγεώνος της Τιμής της Γαλλίας, του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών του Γαλλικού κράτους και της  γενέτειράς της, το Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη.

Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης

Σκηνοθεσία Ηρώ Σγουράκη, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ήχος Μαρία Μανώλη, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...