20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Μπάιντεν: «Θα απαντήσουμε αν η Κίνα στείλει όπλα στη Ρωσία»

Ημερομηνία:

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Παρασκευή (24/02) ότι η Ουάσινγκτον «θα αντιδράσει» εάν η Κίνα προμηθεύσει τη Ρωσία με θανατηφόρα όπλα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αν και είπε ότι δεν «αναμένει» ότι η Κίνα θα το πράξει, παρά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης ότι η Κίνα μπορεί να εξετάζει την κίνηση αυτή.

«Δεν αναμένω – δεν το έχουμε δει ακόμα, αλλά δεν αναμένω μια σημαντική πρωτοβουλία από την πλευρά της Κίνας να παράσχει όπλα στη Ρωσία», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του μέσα από τον Λευκό Οίκο, στο ABC News, έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Αν και ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε για το αν η παροχή όπλων από την Κίνα στη Ρωσία στο μέλλον θα ήταν υπέρβαση των ορίων, ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε ότι οι ΗΠΑ «θα αντιδράσουν» και αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε άλλες χώρες μετά την υποστήριξη της Ρωσίας.

«Θα ήταν η ίδια γραμμή που όλοι οι άλλοι θα είχαν περάσει. Με άλλα λόγια, έχουμε επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιον το έχει κάνει αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Άρα, θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες;» ρώτησε εν συνεχεία ο δημοσιογράφος του ABC. «Θα σας αφήσω να χαρακτηρίσετε ποιες θα ήταν αυτές, θα απαντούσαμε», απάντησε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν περιέγραψε, επίσης, λεπτομερώς μια συνομιλία που είχε με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, το περασμένο καλοκαίρι, όταν και τον προειδοποίησε για τις οικονομικές επιπτώσεις της βοήθειας προς τη Ρωσία. Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι ανέφερε πως 600 αμερικανικές εταιρείες εγκατέλειψαν τη Ρωσία, «από τα McDonald’s μέχρι την Exxon – σε όλους τους τομείς», προσθέτοντας: «Αν συμμετέχεις στο ίδιο είδος βαρβαρότητας υποστηρίζοντας τις βαρβαρότητες που συμβαίνουν, μπορεί να αντιμετωπίσεις τις ίδιες συνέπειες».

Μπάιντεν: «Αποκλείω F-16 στην Ουκρανία προς το παρόν»

Παρά τις επανειλημμένες δημόσιες εκκλήσεις του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τζο Μπάιντεν απέκλεισε «προς το παρόν» την αποστολή προηγμένων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών για να βοηθήσουν στην άμυνα κατά της αναμενόμενης ρωσικής εαρινής επίθεσης,

«Δεν πιστεύετε ότι χρειάζεται F-16 τώρα;» ρώτησε ο δημοσιογράφος του ABC News, για να απαντήσει ο Τζο Μπάιντεν: «Όχι, δεν χρειάζεται F-16 τώρα». Ερωτηθείς, επίσης, αν αυτό σήμαινε «ποτέ», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ακριβώς τι θα χρειαστεί η ουκρανική άμυνα στο μέλλον, αλλά ότι «δεν υπάρχει καμία βάση πάνω στην οποία να υπάρχει λογική, σύμφωνα με τον στρατό μας τώρα, για την παροχή F-16». «Το αποκλείω προς το παρόν», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ενώ ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία «δεν θα κλονιστεί» για «όσο χρειαστεί» προκειμένου να νικηθεί η Ρωσία, είπε στη συνέντευξή του ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κρίνει ότι άλλη υποστήριξη είναι πιο σημαντική κατά το τρέχον στάδιο. «Κοιτάξτε, του στέλνουμε αυτό που ο έμπειρος στρατός μας πιστεύει ότι χρειάζεται τώρα. Χρειάζεται άρματα μάχης, χρειάζεται πυροβολικό, χρειάζεται αεράμυνα», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, τονίζοντας: «Υπάρχουν πράγματα που χρειάζεται τώρα που του στέλνουμε για να είναι σε θέση να κερδίσουν αυτή την άνοιξη και αυτό το καλοκαίρι, πηγαίνοντας προς το φθινόπωρο».

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...