24.8 C
Chania
Friday, May 24, 2024

Μπορεί να υπάρξει τουρισμός εν μέσω επιδημίας κορωνοϊού; Εν δυνάμει καταστροφικές οι συνέπειες για την οικονομία της Κρήτης και της χώρας

Ημερομηνία:

Η επιδημία του κορωνοϊου μπορεί με τα κατάλληλα μέτρα να μην έχει παρά ελάχιστα θύματα όμως θα έχει εν δυνάμει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία. Ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου το 25% του ΑΕΠ της βασίζεται στον τουρισμό (45% του ΑΕΠ της Κρήτης), οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Κάποιοι υπολογίζουν ότι με τον ερχομό της άνοιξης η επιπτώσεις του ιού θα μειωθούν ή θα εξαφανιστούν. Αυτό όμως δεν το γνωρίζουμε.

Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την τροχιά που θα ακολουθήσει επειδή, «για να μιλήσουμε σταράτα, αγνοούμε ακόμη πολλά στοιχεία για τον κορωνοϊό αυτό», λέει ο μοριακός ιολόγος Τόμας Πίτσμαν του Center for Experimental and Clinical Infection Research στο Ανόβερο της Γερμανίας. «Το ιδιαίτερο μ’ αυτόν τον κορωνοϊό είναι ότι οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι μαζί του για πρώτη φορά. Από τα στοιχεία που έχουμε από την Κίνα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο ιός αυτός πέρασμε μόνον μια φορά από ζώα σε ανθρώπους κι από εκεί και πέρα εξαπλώθηκε», συμπληρώνει.

Οι θερινοί μήνες μπορεί να οδηγήσουν σε μια μικρή μείωση της μετάδοσης, εκτιμά ο δρ Γκρέγκορι Γκρέι του Global Health Institute Division of Infectious Diseases του Πανεπιστημίου Duke, αλλά πιθανώς δεν θα σταματήσει πλήρως την εξάπλωση του κορωνοϊού. «Είναι δύσκολο να πει κανείς με ακρίβεια. Οι κορωνοϊοί συχνά εμφανίζουν κάμψη τους μήνες του καλοκαιριού καθώς κυκλοφορεί περισσότερος αέρας στα κτίρια, οι άνθρωποι συναθροίζονται λιγότερο και εκτίθενται περισσότερο στην υπεριώδη ακτινοβολία, που μπορεί να σκοτώσει τους ιούς».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, ο συγκεκριμένος κορωνοϊός «είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός, πράγμα που σημαίνει ότι έχει έναν υψηλό βασικό αριθμό αναπαραγωγής και ουσιαστικά είναι ευάλωτο το 100% των ανθρώπων. Η αίσθησή μου είναι ότι ίσως δούμε μια επιβράδυνση σε ποσοστό 10%-20% στη μετάδοση, αλλά αμφιβάλλω κατά πόσον ο κορωνοϊός θα σταματήσει να μολύνει τους ανθρώπους στη διάρκεια του καλοκαιριού».

Αν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι ο συγκεκριμένος ιός θα μπορεί να συνεχίζει να μολύνει και το καλοκαίρι, τότε το θέμα δεν είναι πόσοι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα αλλά αν μπορεί να υπάρξει τουρισμός εν μέσω επιδημίας.

Ας πούμε, υπάρχουν οι μηχανισμοί για τους αναγκαίους ελέγχους στα αεροδρόμια για ανθρώπους με πιθανά κρούσματα; Υπάρχουν οι νοσοκομειακές δομές που να μπορούν να αντέξουν το επιπλέον βαρος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που συρρέουν το καλοκαίρι; Και εφόσον αυτά τα ζητήματα έχουν ξεπεραστεί, τι είδους μαζικός τουρισμός μπορεί να υπάρχει με περιορισμούς στις μετακινήσεις;

Μπορεί να υπάρχει τουρισμός με κατ’ οίκον περιορισμό ή με κλειστά τα κλαμπ και τα μπαρ ή την απαγόρευση χρήσης μαζικών παραλιών;

Αλλά ακόμη και αν ξεπεραστούν και αυτά τα ζητήματα, ακόμη και αν μέχρι τότε έχει βρεθεί κάποιο εμβόλιο, τι είδους τουρίστας θα είναι αυτός που θα έρθει;

Η οικονομική ζημιά που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει άμεση επίπτωση στα πορτοφόλια των ανθρώπων περιορίζοντας τις δυνατότητές τους. Η πτώση του τουρισμού θεωρείται δεδομένη αφού πολλοί με μειωμένα έσοδα θα επιλέξουν να μην ταξιδέψουν. Όμως ακόμη και αυτοί που τελικά επιλέξουν να ταξιδέψουν θα έχουν μειωμένες οικονομικές δυνατότητες.

Ήδη οι επιπτώσεις στις αεροπορικές εταιρείες είναι τεράστιες ενώ αναμένεται ένα αρνητικό ντόμινο σε μία σειρά άλλες υπηρεσίες και δομές που σχετίζονται με τη βιομηχανία του τουρισμού.

Για μία χώρα σα τη δική μας που ειδικά μετά την κρίση η εξάρτηση από το τουριστικό προϊόν είναι τεράστια, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστρεπτικές.

Γι΄αυτό το λόγο τόσο οι αρχές του τόπου μας όσο και οι αρχές της χώρας πρέπει από σήμερα κιόλας αν γίνεται να αρχίσουν να ασκούν πιέσεις προς την Ευρώπη για χαλάρωση των ασφυκτικών δημοσιονομικών μέτρων που εν μέσω της οικονομικής κρίσης που γεννά για τη χώρα η επιδημία του κορωνοϊου μπορεί να οδηγήσουν σε πραγματική ασφυξία την αγορά αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ