24.8 C
Chania
Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2026

Μυστηριώδης «κόκκινη βροχή» σε πόλη της Ισπανίας

Ημερομηνία:

Ένα ασυνήθιστο φαινόμενο παρατηρήθηκε σε πόλη στα βορειοδυτικά της Ιβηρικής χερσονήσου.

Οι κάτοικοι της ισπανικής επαρχίας Ζαμόρα παρατήρησαν να πέφτει βροχή με σκούρο κόκκινο χρώμα.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται η «βροχή σαν αίμα», όπως χαρακτηρίζεται πλέον.

Οι γεωλόγοι κατάφεραν τώρα να προσδιορίσουν τον μικροοργανισμό που ευθύνεται για το ασυνήθιστο χρώμα, αλλά ακόμα δεν μπορούν να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε εκεί.

Σε πρόσφατη μελέτη της ισπανικής Βασιλικής Εταιρείας Φυσικής Ιστορίας, οι ερευνητές εξήγησαν ότι η κόκκινη απόχρωση προκλήθηκε από μικροφύκη γλυκού νερούμε την ονομασία Haematococcus pluvialis.

Αν και συνήθως φέρουν πράσινο χρώμα, τα μικροφύκη συνθέτουν μία κόκκινη χρωστική ουσία που ονομάζεται ασταξανθίνη, όταν βρίσκονται υπό πίεση –σε κατάσταση «στρες».

Σύμφωνα με την έρευνα, ο οργανισμός είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητος σε μεταβολές στην ένταση, την ποσότητα και την ποιότητα του φωτός, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την κατανομή, το μέγεθος και η μορφολογία των κυττάρων του».

Τα δείγματα συλλέχθηκαν από το χωριό Αγιό ντε Βιδριάλες και εξετάστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα.

Αν και οι ερευνητές ήταν γρήγορα σε θέση να προσδιορίσουν τα μικροφύκη, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς βρέθηκαν στην περιοχή.

Προηγουμένως, ο Haematococcus pluvialis είχε παρατηρηθεί σε υδάτινες επιφάνειες στη Βόρεια Αμερική και σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, αλλά η ξαφνική άφιξή του στην Ισπανία ήταν απρόσμενη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί, μόνο αφού πρώτα προσδιοριστεί η πηγή του μικροοργανισμού, για παράδειγμα αν ήρθε από το νερό ή τον αέρα.

Ανεξάρτητα από τη λύση του μυστηρίου, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους, καθώς ο οργανισμός όχι μόνο δε θεωρείται επικίνδυνος, αλλά κάποια κομμάτια του έχουν βρεθεί ακόμη και να βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύλληψη δύο 23χρονων στο Ηράκλειο για παράνομο όπλο και απόπειρα σωματικής βλάβης

Σύλληψη δύο 23χρονων στο Ηράκλειο για παράνομο όπλο και απόπειρα σωματικής βλάβης. Κατασχέθηκε πιστόλι κρότου και πέντε κάλυκες μετά από άσκοπους πυροβολισμούς σε κατάστημα Αρχανών.

Καταγγελία δανειοληπτών στην Τράπεζα της Ελλάδος για πρακτικές της PQH

Τέσσερις δανειολήπτες καταγγέλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος την PQH για καταχρηστικές πρακτικές, μετά από εξώδικο απαίτησης 966.229 ευρώ. Ζητούν διαφάνεια και έλεγχο της εταιρείας.

Η Κρήτη στο επίκεντρο της παγκόσμιας γαστρονομίας: Φιλοξένησε τον 7ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομικού Δώρου

Η Κρήτη φιλοξένησε τον 7ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομικού Δώρου με αντιπροσωπεία της IGCAT. Το ελαιόλαδο Ζήρου Σητείας κέρδισε το πρώτο βραβείο, ενώ δύο κρητικά προϊόντα διακρίθηκαν σε ειδικές κατηγορίες.

Σύλληψη γυναίκας στο Ρέθυμνο για έκθεση και σωματική βλάβη ανηλίκου

Σύλληψη γυναίκας στο Ρέθυμνο ως προσωρινά υπεύθυνης σε επιχείρηση, μετά από περιστατικό που οδήγησε ανήλικη στο νοσοκομείο με συμπτώματα μέθης. Κατηγορείται για έκθεση και σωματικές βλάβες.