«Ούτε ρήξη, ούτε υποταγή», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Μανώλης Γλέζος στη σκιά της μεγάλης εσωτερικής αναμέτρησης στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «μετάλλαξη του κόμματος».
«Ευελπιστώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας, το παιδί της Αριστεράς, θα ταυτιστεί με την ιστορία. Το περιμένω και το θέλω», δήλωσε στον Αlpha 989 ο Μανώλης Γλέζος.
Έκανε, επίσης, λόγο για «μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ που γνώρισα εγώ», είπε, προσθέτοντας: «Αναρωτιέται ο κόσμος αν τα κοστούμια ή οι υπουργικές θέσεις τους έκαναν να αλλάξουν θέσεις».
«Λέμε κυβέρνηση, αλλά κυβερνά; Η εκτελεστική εξουσία πρέπει να εκτελεί τις αποφάσεις των οργάνων και των συνελεύσεων» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα εσωκομματικά είπε ότι «δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες στον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι είμαστε ιδρυτές και ισότιμα μέλη, υπάρχουν ισότιμες πολιτικές δυνάμεις» και πρόσθεσε «δεν είναι ώρα για διαζύγια. Εγώ δεν είμαι υπέρ της μιας άποψης και της μιας γραμμής».
Είπε, επίσης, ότι «αν μερικοί θεωρούν ότι πρέπει να ανανεωθεί η ηγεσία οφείλουμε -και πριν τη συμφωνία- να ρωτήσουμε τα μέλη μας».
Ο Μανώλης Γλέζος εκτίμησε ότι «το τρίτο μνημόνιο αποτελεί μια καταστροφή» και επανέλαβε πως η λύση είναι «ούτε ρήξη ούτε υποταγή». «Θεωρώ ότι μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την υποταγή μας στο Eurogroup» είπε χαρακτηριστικά.
«Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακηρύξει ότι είναι υπέρ της λαϊκής κυριαρχίας οφείλει να τους ρωτήσει όλους και να τρέξει στους φίλους του. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει η απόφαση με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και με το δημοψήφισμα», επεσήμανε.
«Έχω προτείνει από καιρό ούτε ρήξη ούτε υποταγή άλλα ένα πάγωμα, δηλ. ούτε δεχόμαστε δάνεια ούτε εξοφλούμε δάνεια και να μη λειτουργούν τα τοκοχρεολύσια. Την ιδέα αυτή την παρουσίασε ο καγκελάριος της Αυστρίας στην Ελλάδα. Γιατί δεν αρπαχτήκαμε από αυτή την ιδέα;» διερωτήθηκε.
Υποστήριξε πως «η όλη ιστορία για τη δραχμή αποτελεί αποπροσανατολισμό από το ουσιαστικό θέμα του τί είναι το χρήμα. Σε καμία περίπτωση να μη συγχέουμε τη μορφή του χρήματος. Το χρήμα ανταλλάσσει αξίες, όποια μορφή κι αν έχει. Μήπως να συζητήσουμε καλύτερα πώς θα γίνει ο εργαζόμενος και ιδιοκτήτης του χρήματος και να μη στεκόμαστε στη μορφή του»;
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα είπε ότι «βρίσκεται σε ασφυξία. Ο μόνος τρόπος να διορθωθεί η κατάσταση είναι με την έκκληση όλοι οι Έλληνες της διασποράς να στείλουν στους συγγενείς τους τουλάχιστον 200 ευρώ ο καθένας τους. Αυτό σημαίνει 2 δις 400 εκατομμύρια έσοδα από αυτήν τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς. Η Λούκα Κατσέλη είπε για εύρυθμη λειτουργία τραπεζικού συστήματος. Όπως, επίσης, λέω ότι καθένας Έλληνας στο εξωτερικό έχει φίλους, να τους πείσει αν ενδιαφέρονται να σωθεί η Ελλάδα, για μια άλλη Ευρώπη των λαών και της λαϊκής κυριαρχίας, να στείλει λεφτά στους Οργανισμούς της Ελλάδας που ενδιαφέρονται για το κοινό, πχ Χαμόγελο του Παιδιού».
Τέλος, για το θέμα του ΦΠΑ ο κος Γλέζος πρότεινε «όπως και η Μάλτα, να πούμε μηδέν συντελεστής στις νηπιακές τροφές, στα φάρμακα, στο ψωμί, το λάδι και το γάλα των παιδιών κι ας βάλουμε συντελεστή 33% στα καλλυντικά, στα εισαγόμενα όμοια είδη».