23.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Μ. Συντυχάκης: «Θα είμαστε παντός καιρού και πανταχού παρόντες»

Ημερομηνία:

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Τομεακών Επιτροπών Πόλης & Υπαίθρου του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες με θέμα: «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Άμεση κατάργηση μνημονίων – εφαρμοστικών νόμων – ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΧ με κεντρικό ομιλητή το Μανώλη Συντυχάκη βουλευτή και μέλος της επιτροπής περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Μετά την εισηγητική ομιλία πραγματοποιήθηκαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από παρευρισκόμενους γύρω από τις εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Παρακάτω παρατίθενται βασικά αποσπάσματα από την ομιλία:

«Το μαγικό ραβδί της τεχνογνωσίας του ΟΟΣΑ που προσπαθεί να παρουσιάσει ο κ.Τσίπρας στον λαό ώστε ο τελευταίος να δώσει στήριξη, περιλαμβάνει ξεκάθαρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση των συντάξεων, αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης, αυξήσεις στους φόρους πάνω στην πλατιά λαϊκή κατανάλωση, απεξάρτηση» της ΔΕΗ από το κράτος, επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων στην Ενέργεια, στους σιδηρόδρομους, των περιφερειακών αεροδρομίων, λιμανιών και ακινήτων του δημοσίου, όπως εδώ στα Χανιά με το αεροδρόμιο, το λιμάνι της Σούδας, το πρώην Ψυχιατρείο κλπ. Ειδικά το αεροδρόμιο Χανίων πρόκειται να παραδοθεί στους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους με τη μορφή “παραχώρησης” για 30 + 10 χρόνια…

…Αυτό που πέτυχε η συγκυβέρνηση με τους «θεσμούς» ήταν η ουσιαστική και τυπική επέκταση του υπάρχοντος μνημονίου και των δεσμεύσεων που αυτό προέβλεπε. Δηλαδή παράταση, χωρίς ημερομηνία για λήξη, των τραγικών συνεπειών του Μνημονίου στη ζωή του λαού. Η οποία αξιολόγηση και εποπτεία δεν θα αφορούν μόνο το 4μηνο της παράτασης της δανειακής σύμβασης. Με βάση τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ, όπως η Συνθήκη του Μάαστριχτ, το Σύμφωνο για το Ευρώ, τις οποίες η κυβέρνηση διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι θα σεβαστεί, προβλέπεται μόνιμη εποπτεία για όλα τα κράτη – μέλη της, ανεξαρτήτως τρόικας και μνημονίων, διαδικασίες διαρκών ελέγχων, συστάσεων και κυρώσεων. Ειδικά για την Ελλάδα, η ενισχυμένη εποπτεία «θα συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση» από τον ερχόμενο Ιούλιο (με «πακέτο» άνω των 30 δισ. Ευρώ). Η λίστα Βαρουφάκη για να εξασφαλιστεί αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, από περικοπές, αύξηση του ΦΠΑ, αντιασφαλιστικά μέτρα, φορομπηχτικά μέτρα κλπ…

…Η υιοθέτηση των 25 απαιτήσεων του ΣΕΒ για μεγαλύτερη κρατική στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και την περιβόητη ρευστότητα στους τραπεζίτες, δείχνει ξεκάθαρα με ποιανού πλευρά είναι η νέα κυβέρνηση. Το «Πατριωτικό καθήκον» του λαού δεν είναι να αρκείται στα ελάχιστα κουτσουρεμένα ψίχουλα που απευθύνονται μόνο σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας…

…Δεν γίνεται να είσαι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Ή το λαό θα υπηρετείς ή τα μονοπώλια. Βλέπει όμως κανείς να ανησυχούν οι αγορές, οι θεσμοί, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές από την πολιτική της συγκυβέρνησης; Την πρόσφατη συμφωνία – γέφυρα της κυβέρνησης έσπευσαν να χαιρετήσουν πρώτοι απ’ όλους οι εταίροι της, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι, αλλά και οι ΗΠΑ. Πρώτος ο ΣΕΒ έδωσε τα συγχαρητήριά τους στο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του, πρώτος χαιρέτησε την αντιλαϊκή συμφωνία – γέφυρα, ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και η Χ.Α. έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία εάν έρθει για κύρωση στη Βουλή. Το ΚΚΕ πρότεινε και συνεχίζει να προτείνει να φέρουν για συζήτηση και κύρωση τη συμφωνία στη βουλή και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία. Αν -όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- η συγκεκριμένη συμφωνία είναι σωτήρια για το λαό, από μια κυβέρνηση της «κοινωνικής σωτηρίας», όπως αυτοαποκαλείται η συγκυβέρνηση, τότε γιατί να μην την επικυρώσει με την ψήφο της και η Βουλή;

Κάνουν ό,τι μπορούν για να μην εκτεθούν στο λαό. Τον αποπροσανατολίζουν. Ακόμη και τα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια, που έταξε η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της, είναι αέρας κοπανιστός, πολύ πιο κάτω κι από τα ψίχουλα που έταζε προεκλογικά στη ΔΕΘ…

…Στη συζήτηση για το λεγόμενο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι τα μέτρα που προτείνονται είναι πολύ πίσω από το αίτημα για ανάκτηση απωλειών, αφορούν μόνο ορισμένες κατηγορίες που βρίσκονται στην ακραία φτώχεια, αφήνοντας απ’ έξω τη μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών. Τα μέτρα που προτείνονται αποτελούν συνέχεια και πιστό αντίγραφο προηγούμενων κρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που εφαρμόζονται και συνεχίζουν μέσω Δήμων, Περιφερειών, ΜΚΟ, Εκκλησίας και άλλων «φιλανθρωπικών» οργανώσεων για παροχή ελάχιστων και ανεπαρκέστατων παροχών, με ημερομηνία λήξης, που ανακυκλώνουν τη φτώχεια και τη μιζέρια. Μετά το “Λιτό Βίο” ξαναχτύπησε ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνοντας ότι: «Ο κόσμος δε ζητάει χρήματα αλλά αξιοπρέπεια». Δηλαδή δεν έχει ανάγκη από μισθούς και συντάξεις, να σταματήσει η φοροληστεία και τα χαράτσια, αλλά μόνο αξιοπρέπεια. Λες και η αξιοπρέπεια τρώγεται. Είναι ντροπή να υπάρχει τόσος πλούτος και ταυτόχρονα να συγκεντρώνεται σε τόσους λίγους.

Την περασμένη Παρασκευή η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε τέσσερις Τροπολογίες – Προσθήκες για την πραγματική ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων.

Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει ανάκτηση των απωλειών.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλα αυτά που έχασε σταδιακά όλη η εργατική τάξη, ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια θα πρέπει να ανακτηθούν.

Ξεκινώντας από τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, την κατοχύρωση των ΣΣΕ, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης, τη ρητή απαγόρευση των πλειστηριασμών της α΄ και β΄ κατοικίας.

Την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου στα 40.000 ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση όλων των φόρων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, οριστική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όχι αντικατάστασή του από άλλον φόρο για το λαό, παρά μόνο 45% φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο.

"google ad"

Αυτά είναι η πεμπτουσία της πρότασής του ΚΚΕ. Καμιά ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Άμεση κατάργηση μνημονίων-εφαρμοστικών νόμων-ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

Η πρόταση του ΚΚΕ συνιστά ένα συγκροτημένο σχέδιο, που δε θα γίνει βέβαια σε μια μέρα, αλλά δεν μπορεί να τα παραπέμψει και στη δευτέρα παρουσία…

…Η θέση του ΚΚΕ δεν είναι να βγούμε απλά από το ευρώ, χωρίς τη συνολική ρήξη με την ΕΕ.

Μόνο η αποδέσμευση συνολικά από την ΕΕ με την ταυτόχρονη κοινωνικοποίηση του πλούτου στη χώρα, μας διασφαλίζει ότι μπορούμε να πάρουμε τα εργαλεία της οικονομίας στα χέρια μας, να έχουμε πραγματική εξουσία του λαού, εργατική – λαϊκή εξουσία, που θα σχεδιάσει την οικονομία, θα κατανείμει τους πόρους, θα κατανείμει το εργατικό δυναμικό και θα δώσει λύσεις παίρνοντας αυτά τα εργαλεία στα χέρια της, τότε πραγματικά θα έχεις προβλήματα, δε θα λύσεις το ουσιαστικό πρόβλημα, δεν θα οδηγήσει σε ένα ελπιδοφόρο αύριο και να μας βγάλει σε ένα ξέφωτο.

Δεν υπάρχει άλλος περήφανος δρόμος.

Το ΚΚΕ θα τιμήσει, τις προσδοκίες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των ανέργων των συνταξιούχων, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.

Θα αποτελεί σημαντικό συστατικό μέρος μιας δυναμικής εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης.

Κριτήριό μας θα είναι η ενότητα όλων των εργατών, των λαϊκών στρωμάτων, στον αγώνα για το δίκιο τους, άσχετα από την επιλογή που έκαναν στις εκλογές της 25ης του Γενάρη.

Θα είμαστε παντός καιρού και πανταχού παρόντες.

Το ΚΚΕ την δύναμη την αποκτά από το λαό. Δεν τον ξελογιάζει, ούτε του τάζει λαγούς με πετραχήλια. Προπαντός δεν τον εξαπατά, του λέει καθαρά και ξάστερα: Κοίτα! Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, γιατί ο αγώνας είναι δίκαιος. Είναι όμως ο μόνος δρόμος που θα μας βγάλει στο ξέφωτο.

Ας δυναμώσουμε το ΚΚΕ παντού, γιατί η πραγματική ελπίδα είναι στους ταξικούς αγώνες.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καιρός Πάσχα: Όλοι θα σουβλίσουν με ήλιο… εκτός από την Κρήτη

Άστατος θα είναι ο καιρός μέχρι το Μεγάλο Σάββατο καθώς αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ...

Στην Κρήτη δε σούβλιζαν αρνί – Όλα τα έθιμα του Πάσχα

Κείμενο: Α. Νομικός Το κάψιμο του Ιούδα Στην Κρήτη, τα έθιμα...

“Οι Λαμπάδες” της Μ. Παρασκευής – Έθιμα του Πάσχα στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου

Οι ενορίτες - κάτοικοι της Αργυρούπολης, για να τιμήσουν...