Η συζήτηση ξεκίνησε με το άρθρο – απάντηση του κ. Φώσκολου με αφορμή το κείμενο «Επτά κίνδυνοι για τους κατοίκους από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων με τη μέθοδο fracking», για να ακολουθήσει απάντηση με αφορμή τα σχόλια της εφημερίδας όπου ο κ. Φώσκολος είπε ότι “δε θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος fracking στην Κρήτη” και συνεχίζεται με νέα απάντηση όπου ο κ. Φώσκολος σημειώνει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ εξόρυξης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Διαβάστε τι αναφέρει ως απάντηση των σχολίων της εφημερίδας μας:
Προς την Εφημερίδα Αγώνα της Κρήτης
19/11/2019
Κύριοι
Διάβασα και τα δεύτερα σχόλια στο δεύτερο άρθρο που δημοσιεύσατε και είμαι υποχρεωμένος πάλι να σας απαντήσω.
Κατ’ αρχήν δεν υπήρχε λόγος να δημοσιευτεί το πρώτο σας άρθρο διότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα με FRACKING έχει απαγορευτεί με νόμο του τέως ΥΠΕΝ Σταθάκη. Διερωτώμαι ποιον σκοπό υπηρετούσε η δημοσίευση του.
Στα δεύτερα σας σχόλια αναφέρεστε στην περιβαλλοντική ζημία που έγινε στον κόλπο του Μεξικού όπου χύθηκαν εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου από την γεώτρηση Deep Water της εταιρείας BP. Δεν γνωρίζω αν έχετε καταλάβει ότι υπάρχει διαφορά στην εκμετάλλευση μεταξύ αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κάτω από την Κρήτη έχουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Και υπάρχει κολοσσιαία διαφορά μεταξύ φυσικού αερίου και πετρελαίου. Μετά, αναφερθήκατε στην απώλεια φυσικού αερίου στο Cook Inlet της Αλάσκας της τάξης των 6-8 εκατομμυρίων λιτρών ανά ημέρα.. Δεν αναφέρατε ποια ήταν η περιβαλλοντική ζημιά. Σας απαντώ. Καμία. Γιατί. Διότι το φυσικό αέριο δεν διαλύεται στο νερό. Αυτό το γνωρίζει ο κάθε φοιτητής της χημείας.
Όπου υπάρχει σύγκλιση λιθοσφαιρικών πλακών δημιουργούνται υποθαλάσσια ηφαίστεια που εκλύουν μεθάνιο. Στην υδρόγειο υπάρχουν χιλιάδες τέτοια ηφαίστεια που απελευθερώνουν ετησίως δισεκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου στην θάλασσα το οποίο διαφεύγει στην ατμόσφαιρα. Λόγω της πολύ μικρής διαλυτότητας του το φυσικό αέριο δεν επηρεάζει το θαλάσσιο οικοσύστημα. Όλα τα αέρια, οξυγόνο, άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο κοκ. δεν διαλύονται στο νερό και διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα. Για αυτό αυτά αέρια τα βάζουμε υπό πίεση σε σιδερένιες οβίδες.
Ας έρθουμε στην υπεράκτιο Κρήτη. Η σύγκρουση μεταξύ της Αφρικανικής πλάκας και της Αιγιακής πλάκας κάτω από την Κρήτη είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 60 υποθαλάσσια ηφαίστεια τα οποία εκλύουν μεθάνιο εδώ και 1000000 χρόνια. Τα ηφαίστεια αυτά έχουν ονόματα που μπορείτε να τα βρείτε στην Wikipedia. Κάτω από τον νομό Ηρακλείου , σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τους Καλούς Λιμένες υπάρχουν 19 υποθαλάσσια ηφαίστεια. Αυτή η περιοχή αυτή ονομάζεται Olimpi Field. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην Wikipedia. Αυτά λοιπόν τα ηφαίστεια που εκλύουν φυσικό αέριο στην θάλασσα για 1 εκατομμύριο χρόνια δεν κατέστρεψαν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Όλοι τρώμε ψάρια από αυτήν την περιοχή και όχι μόνο. Αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε την οικογένεια Σταθάκη που έχει ένα μεγάλο αλιευτικό στόλο από πού αλιεύει τα ψάρια που τρώμε στα Χανιά και όχι μόνο. Ο αλιευτικός στόλος της οικογένειας Σταθάκη αλιεύει και στις ακτές της Δυτικής Αφρικής όπου και εκεί υπάρχουν υποθαλάσσια ηφαίστεια.
Η νήσος Γαύδος έχει υποθαλάσσια ηφαίστεια που εκλύουν ημερησίως τόνους φυσικού αερίου και είναι εκεί όπου ο βουλευτής του Σύριζα και ψαροτουφεκάς Παύλος Πολάκης κάνει υποβρύχιο ψάρεμα και πιάνει τους ροφούς που μας δείχνει. Επίσης στην Γαύδο αλιεύονται, μόνο από Ιταλικές τράτες, οι περίφημες και περιζήτητες γαρίδες Γαύδου που πουλιούνται στην Γαλλία και Ιταλία προς 35 ευρώ το κιλό στην χονδρική αγορά.
Ίδια περίπτωση έχουμε και στην Κασπία θάλασσα όπου υπάρχουν 400 ενεργά υποθαλάσσια ηφαίστεια που εκλύουν σε καθημερινή βάση φυσικό αέριο. Εκεί υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων όπως το τεράστιο κοίτασμα του Kasaghan με απόθεμα 35 δις βαρέλια πετρέλαιο και το κοίτασμα Shah Deniz το οποίο θα τροφοδοτήσει τον αγωγό ΤΑΠ με φυσικό αέριο. Σε αυτή την θάλασσα ευδοκιμεί και ο οξύρυγχος από τον οποίο παίρνουμε το χαβιάρι
Συμπέρασμα. Έστω λοιπόν και υπάρξει κάποια διαφυγή φυσικού αερίου στην θάλασσα μετά από κάποια γεωτρητική αστοχία, αυτή η διαφυγή δεν πρόκειται να επηρεάσει το θαλάσσιο οικοσύστημα. Αυτό λέει η χημεία αυτό λέει και η εμπειρία.
Με τιμή
Αντώνης Φώσκολος
Mία ακόμα απάντηση:
Κύριε Φώσκολε,
Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε και ελπίζουμε αυτή να είναι η τελευταία φορά.
Το τι θα αποφασίσουμε να δημοσιεύσουμε και τι όχι είναι δική μας δουλειά και όχι δική σας. Το ζήτημα των εξορύξεων απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα και οι εξορύξεις με τη μέθοδο Fracking βεβαίως και αποτελούν ένα ζήτημα προς συζήτηση. Αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα ζητήματα προς συζήτηση σχετικά με τις εξορύξεις και το νέο περιβάλλον που θα διαμορφώσουν, την επιρροή που θα ασκήσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες και η δραστηριοποίηση τεράστιων εταιρειών στην Κρήτη. Ειδικά για τους Χανιώτες το ενδιαφέρον είναι ακόμη πιο μεγάλο λόγω και της ύπαρξης ενός πλέγματος στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Όλα αυτά τα ζητήματα θα συνεχίσουμε να τα συζητούμε, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει σε κάποιους. Όπως συγχρόνως, θα συνεχίσουμε να αποτελούμε ένα ελεύθερο βήμα ακόμη και για φωνές με τις οποίες διαφωνούμε, για τη διεξαγωγή ενός πολύ αναγκαίου διαλόγου, όπου αυτός είναι εφικτός, για ένα θέμα που αφορά όλους και κυρίως τους κάτοικους αυτού του νησιού.
Τώρα, ειδικά σε κάποια από τα ζητήματα στα οποία αναφέρεστε στην απάντηση στην εφημερίδα μας.
Λέτε ότι δημιουργήθηκε νόμος που απαγορεύει το Fracking στην Ελλάδα.
Πράγματι ιδρύονται Παρατηρητήρια που όμως θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας των προγραμμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της Περιφέρειας δραστηριοποίησής τους, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε συμβουλευτικές υπηρεσίες τεχνικής φύσης και την ενίσχυση της διαφάνειας στα εν λόγω ζητήματα εντός της Περιφέρειας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος ειδικός νόμος που να απαγορεύει το fracking στην Ελλάδα. Εκτός αν μας έχει διαφύγει τελείως. Αν έχουμε λάθος, διαφωτίστε μας..
Η αναφορά στην περιβαλλοντική ζημιά από τη γεώτρηση Deep Water έγινε για να τονίσει τις μεγάλες δυσκολίες και αντιδράσεις που συναντούν πλέον οι εταιρείες εξορύξεων παγκοσμίως σε οποιαδήποτε προσπάθειά τους για εξορύξεις σε μεγάλα βάθη. Όπως οι εξορύξεις που θα γίνουν και στην Κρήτη.
Βεβαίως και υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ φυσικού αερίου και πετρελαίου και είναι ευτύχημα ότι στην Κρήτη δεν έχουμε πετρέλαιο αλλά φυσικό αέριο. Όμως αυτό δεν αναιρεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για το περιβάλλον και την οικονομία.
Οι διαρροές μεθανίου στις ΗΠΑ από συστήματα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, αντιστοιχούν στο 32% αερίων μεθανίου στις ΗΠΑ και 4% αερίων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τον κίνδυνο έχει αποδεχτεί και η βιομηχανία εξορύξεων που προσπαθεί να βελτιώσει τα μέτρα προστασίας.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.