22.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Νέα κρίση σε Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ: Φεύγουν γιατροί, αναβρασμός για τα απογευματινά χειρουργεία

Ημερομηνία:

“Επιδημία” παραιτήσεων στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου με εφημερίες τρόμου και κίνδυνο διακοπής των τακτικών ιατρείων στο Βενιζέλειο

Σε αμφισβήτηση τίθεται πλέον η ασφαλής λειτουργία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, λόγω των συνεχιζόμενων παραιτήσεων γιατρών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ίδια η Τριμελής Επιτροπή Ιατρών του νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας εξαναγκάζει τους γιατρούς σε παραίτηση», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται. Την ίδια ώρα, “καζάνι που βράζει” είναι και ο χώρος του ΠΑΓΝΗ, μετά από επιστολή της διοίκησης προς τους υγειονομικούς, που τους καλεί μέχρι σήμερα Παρασκευή 8 Μαρτίου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στα απογευματινά χειρουργεία, την ώρα που οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι εκατοντάδες!

Αναλυτικότερα, η Τριμελής Επιτροπή Ιατρών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου με χθεσινή της ανακοίνωση κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου. Στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι Καλλιόπη Αλπαντάκη, Γεώργιος Κωστάκης και Ευαγγελία Στεφανάκη αναφέρονται τα εξής:

«Στις 27 Φεβρουαρίου δύο ακόμα συνάδελφοι, αυτή τη φορά ακτινολόγοι από το Τμήμα του Αξονικού Τομογράφου, υπέβαλαν την παραίτησή τους. Οι εναπομείναντες 5 συνάδελφοι αδυνατούν να καλύψουν με επάρκεια τις εφημερίες σε ένα από τα πλέον νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου, αναγκαίο σε όλες τις ειδικότητες. Το Τμήμα Κλασικής Ακτινολογίας/ Υπερήχων βρίσκεται, επίσης, στην ίδια θέση αρκετό καιρό τώρα μετά αδυναμίας κάλυψης των κενών θέσεων που προέκυψαν, επίσης, μετά από παραιτήσεις συναδέλφων.

Από την άλλη πλευρά, οι συνάδελφοι του Αναισθησιολογικού Τμήματος είναι στα όρια των ψυχικών και σωματικών αντοχών τους. Το προηγούμενο 3μηνο η απόφαση να καλυφθεί μόνο το πρωινό ωράριο με ιδιώτες συναδέλφους και μάλιστα με αποζημίωση-πρόκληση σε σχέση με τις αμοιβές των μόνιμων συναδέλφων δε βοήθησε στην ελάττωση του υπερβολικού αριθμού εφημεριών, ενώ προέκυψε και παραίτηση ενός ακόμα συναδέλφου. Για τις 3 θέσεις αναισθησιολόγων που προκηρύχθηκαν τον Δεκέμβρη εκδήλωσαν ενδιαφέρον ΜΟΝΟ 2 υποψήφιοι και μάλιστα από άλλα νοσοκομεία του νησιού, δημιουργώντας στην ουσία άλλα κενά στο σύστημα, επιτείνοντας τον φαύλο κύκλο».

Αμέσως παρακάτω αναφέρεται ότι στην παρούσα φάση και για την 1η εβδομάδα του Μάρτη έχει εξασφαλιστεί η ενίσχυση του πρωινού ωραρίου μόνο από 3-4 αναισθησιολόγους εκτός νοσοκομείου που σημαίνει ότι αυτό που έχει εξασφαλιστεί είναι στην ουσία η λειτουργία για 3 μόνο αίθουσες χειρουργείου.

Όσο για τα απογευματινά χειρουργεία; «Γίνεται κατανοητό ότι οι ανακοινώσεις του υπουργείου περί απογευματινών χειρουργείων τη στιγμή που ούτε καν τα πρωινά χειρουργεία δεν μπορούν να διευθετηθούν προκαλούν το κοινό αίσθημα»

Με σημαντικές υπερβάσεις 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «με σημαντικές υπερβάσεις θα χρειαστεί να λειτουργήσει η Παιδιατρική Κλινική τον Μάρτιο, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στην κρίση για τη μετά την καρατόμηση της Διοίκησης τον Οκτώβριο 2023 και παράλληλα τον Φλεβάρη προέκυψε παραίτηση επικουρικής παιδιάτρου. Το Γναθοχειρουργικό Τμήμα, η Μονάδα Νεογνών, η Αιματολογική Κλινική, η Αιμοδοσία, το Αιματολογικό Εργαστήριο, το Ψυχιατρικό Τμήμα, αλλά και το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου με μία μόνο Παιδοψυχίατρο είναι επιπλέον τμήματα που η λειτουργία τους βασίζεται στην υπερβολική προσπάθεια των συναδέλφων.

Η προκήρυξη μεμονωμένων θέσεων, όπως έγινε πριν λίγες μέρες χωρίς πρόσθετα στοχευμένα κίνητρα προσέλκυσης, δύσκολα θα αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως έχει ήδη φανεί στις προηγούμενες προκηρύξεις που αρκετές θέσεις κρίθηκαν άγονες. Δε θα πρέπει στο σημείο αυτό να παραλείψουμε και την έλλειψη σημαντικής ενίσχυσης του νοσοκομείου σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το τόσο αναγκαίο την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, και το οποίο επίσης έχει επιφορτιστεί πάνω από τα όρια των δυνατοτήτων του».

Στη συνέχεια ανακοινώνεται η απόφαση της χθεσινής συνέλευσης γιατρών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, που κατέληξε στο ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να αναλάβει με ασφάλεια 15 μέρες γενικής εφημερίας λόγω της υποστελέχωσης βασικών τμημάτων μεταξύ των οποίων τα κρίσιμα τμήματα του Ακτινολογικού και του Αναισθησιολογικού. Αποφασίστηκε όλα τα υποστελεχωμένα τμήματα να καταθέσουν για τον μήνα Μάρτιο και για όσο χρειαστεί προγράμματα εφημέρευσης με βάση τον νόμο που υποστηρίζει τη 48ωρη εβδομαδιαία εργασία. 

“Φωτιές” στο ΠΑΓΝΗ για τα απογευματινά χειρουργεία 

Η κατάσταση είναι όμως εξαιρετικά κρίσιμη και στο ΠΑΓΝΗ. Η “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr εξασφάλισαν και δημοσιεύουν έγγραφο της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, που “ανάβει φωτιές” στον χώρο των υγειονομικών, οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά “στα κάγκελα” κατά των απογευματινών χειρουργείων.

έγγραφο
έγγραφο
έγγραφο

Αναλυτικότερα, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής Γιώργος Χαλκιαδάκης, υπογράφει την επιστολή, όπου, μεταξύ των άλλων, τονίζεται: «Ως πρώτη μέρα λειτουργίας για τη δοκιμαστική περίοδο, καθορίζεται η 19η/03/2024, ημέρα Τρίτη και για 3 ημέρες (Τρίτη- Τετάρτη- Πέμπτη) για τις πρώτες τρεις εβδομάδες.

Αρχικά, θα εμπλακούν τρεις ειδικότητες (Οφθαλμολογική, Αγγειοχειρουργική, Χειρουργική) και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλες τις χειρουργικές και επεμβατικές ειδικότητες. Διευθυντές όλων των Χειρουργικών Κλινικών. Αναισθησιολογική Κλινική. Επιτροπή Χειρουργείου».

Παρακάτω, στην επιστολή γίνεται σαφές ότι «ζητείται εκδήλωση ενδιαφέροντος από χειρουργούς για τις πρώτες τρεις ειδικότητες μέχρι την Παρασκευή 08/03/2024 (δηλαδή μέχρι σήμερα). Μέχρι τις 08/03/2024 θα πρέπει να δηλωθεί και από αναισθησιολόγους η αντίστοιχη εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ το ίδιο διάστημα θα γίνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος και από νοσηλευτές Χειρουργείου, βοηθούς θαλάμου, τραυματιοφορείς και καθαριστές/τριες χειρουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες ιατροί θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 15/05/2024 να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση σχετικά με ασφάλιση αστικής ευθύνης.

Με την εξέταση του ασθενούς και τη συναίνεσή του σε απογευματινό χειρουργείο, μετά από ερώτηση του υπεύθυνου ιατρού, θα εγγράφεται ο ασθενής στην ατομική λίστα του ιατρού που θα προσκομίσει στη Διοίκηση μέχρι 15/03/2024. Βάσει του ενδιαφέροντος και του αριθμού των ασθενών, θα δημιουργηθεί πρόγραμμα από τον διοικητή στις 15/03/2024 και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Κατά την εξέταση, ο χειρουργός ενημερώνει τον αναισθησιολόγο (από τη λίστα ενδιαφερομένων) για τον ασθενή. Ο αναισθησιολόγος θα είναι υπεύθυνος για τον προεγχειρητικό έλεγχο και την προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενούς, ώστε να είναι πλήρως ελεγχθείς ο ασθενής πριν την ημέρα της επέμβασης. Ο ίδιος θα ενημερώνει τον ασθενή την ημέρα της δικής του εξέτασης σχετικά με τη διακοπή ή τροποποίηση ενδεχόμενης φαρμακευτικής αγωγής και κάθε άλλου ελέγχου που είναι απαραίτητος.

Στη συνέχεια, αφού καταρτιστεί η λίστα ασθενών, προσκομίζεται στη Διοίκηση, όπου ο διοικητής καθορίζει την ημέρα και ώρα χειρουργείου. Ο ασθενής ενημερώνεται τηλεφωνικά από τον ιατρό και τη γραμματεία ολοήμερης λειτουργίας για την ώρα και ημέρα προσέλευσης. Την ημέρα εκείνη ο ασθενής προσέρχεται στις 2 μ.μ. στη γραμματεία της κλινικής και ενημερώνεται για την προετοιμασία. Η κλινική ορίζει υπάλληλο υπεύθυνο (νοσηλευτή-γιατρό) για την προετοιμασία του ασθενούς, ώστε να είναι έτοιμος για επέμβαση».

«Σε ένα νοσοκομείο όπου οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις 400, όπου παραμένουν κλειστές δύο και ενίοτε και τρεις χειρουργικές αίθουσες λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτικού, ιατρικού και καθαριότητας), όπου οι τραυματιοφορείς του χειρουργείου είναι ένας για τέσσερις αίθουσες, όπου οι καθαριστές και καθαρίστριες δεν προλαβαίνουν να καθαρίζουν όπου ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλημα με την εξασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού και με συνεχή προβλήματα να σκάνε στις κτηριακές υποδομές, πραγματικά προκαλεί μεγάλη εντύπωση η βιασύνη που επιδεικνύεται για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων», καταγγέλλει η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

«Αντί να “τρέξουν” όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα όλες οι χειρουργικές αίθουσες, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τη βελτίωση των κτηριακών υποδομών, την επάρκεια σε υλικά, η κυβέρνηση καταδικάζει ακόμη τους ασθενείς να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πραγματοποίηση των χειρουργείων τους», όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται.

Παραιτήσεις στο ΠΑΓΝΗ

Στο μεταξύ, οι παραιτήσεις των γιατρών συνεχίζονται και στο ΠΑΓΝΗ. Φαίνεται πως, μετά την παραίτηση Σαμιωτάκη από την Παιδοψυχιατρική, άνοιξε ο “χορός” των παραιτήσεων γιατρών από κρίσιμα πόστα, κάτι που δε φαίνεται να έχει σταματημό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας γιατρός σε κρίσιμη κλινική κυρίως για παιδιά δήλωσε ήδη την παραίτησή του, ενώ παραίτηση, που λήγει 31 Μαρτίου, φαίνεται ότι έχουν υποβάλει ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και εντατικολόγος, καθώς και ένας παιδοχειρουργός. 

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Τι καταγγέλλουν

Σε μια πρωτόγνωρη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα προχώρησαν αστυνομικοί, το...

Το ΚΚΕ θέλει αλά Κολούμπια φοιτητικό κίνημα καταδίκης Ε.Ε. και κυβέρνησης για τη Γάζα

Το Παλαιστινιακό, που βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης κι ενώ...

Μενίδι: Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος – «Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»

«Μου έτρωγε λεφτά. Διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση εδώ και πολλά...