15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Νέες κινητοποιήσεις στις 126 ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα – Αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Ημερομηνία:

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στις 126 ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι εναντιώνονται στην ψήφιση του νομοσχεδίου που ανοίγει την “κερκόπορτα” για την ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως τονίζουν.

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΔΕΥΑ ελήφθη η απόφαση οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε 4ώρες στάσεις εργασίας την Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Μαρτίου «με αίτημα την καταψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου από τη Βουλή για τη δημιουργία νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, η οποία “εγκυμονεί” την ιδιωτικοποίηση του νερού», σύμφωνα με όσα δήλωσε στο cretalive ο τέως πρόεδρος του Δ.Σ. των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Χανίων και νυν αναπληρωτής γραμματέας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία των ΔΕΥΑ Ελλάδος, κ. Γιώργος Πιτσουλάκης.

Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΕ, οι ΔΕΥΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο κι έχουν αναδείξει ότι είναι επιβεβλημένη η απόσυρση του ενώ έχουν εντοπίσει τα σημεία τα οποία κρύβουν πίσω από τις … λέξεις την ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Μάλιστα στη διαβούλευση που συμμετείχαν 50 φορείς για το πολυνομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λάρισας ανέδειξε αναλυτικά τα σημεία βάσει των οποίων προκύπτει η ιδιωτικοποίηση του νερού και οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ. Πάρα ταύτα η κυβέρνηση προχωρά παρά τις 4 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες καταλήγουν στο ότι οι ΔΕΥΑ διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του νερού» κατέληξε ο κ. Πιτσουλάκης.

Στη Βουλή το ψήφισμα στάσης εργασίας της ΔΕΥΑΗ από τους βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στο μεταξύ, στη Βουλή κατέθεσαν το ψήφισμα της στάσης εργασίας των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Ηρακλείου οι 3 βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης.

Με την αναφορά προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών οι βουλευτές  στρέφονται ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου που προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού και αναδεικνύουν την «επιχείρηση» της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Όπως τονίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος, «η απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του είναι επιβεβλημένη, όπως επιβεβλημένη είναι η έναρξη σοβαρής και ουσιαστικής διαβούλευσης (αμέσως μετά τις εκλογές) σε όλα τα επίπεδα υδατικής διακυβέρνησης για τη δημιουργία αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής στον τομέα των υδάτων».

Και προσθέτουν:

“Ειδικά για το Νομοσχέδιο σημειώνεται ότι «έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, όπως καθορίζεται από το νόμους 1069/1980 και 4483/2017, αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων η οποία θα επιβάλει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, θα αποφασίζει για έργα και υπηρεσίες, θα αποφασίζει για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τις ΔΕΥΑ”.

Οι 3 βουλευτές επισημαίνουν σχετικά ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση στα δύο προβλήματα της ΔΕΥΑ Ηρακλείου: «Πρώτον, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας και, δεύτερον, στην αύξηση του ενεργειακού κόστους», και ζητούν τις άμεσες ενέργειες των αρμόδιων Υπουργών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ