22.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Νέες οδηγίες EMA για AstraZeneca: Ποιοι και πότε πρέπει να ελέγχονται για θρομβώσεις μετά το εμβόλιο

Ημερομηνία:

Νέες συστάσεις για το εμβόλιο AstraZeneca κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, σχετικά με τις θρομβώσεις.

Να μην χορηγείται η δεύτερη δόση AstraZeneca σε κανέναν που εμφάνισε θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τη λήψη της πρώτης δόσης, συστήνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Μάλιστα, τονίζει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται για σημάδια εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Οι συστάσεις έρχονται στο πλαίσιο της εξέτασης των σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων που συνδέονται πιθανόν με τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση AstraZeneca και επίσης με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Σημειώνεται ότι σε προσωρινό πόρισμα για πιθανή συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού με τα περιστατικά θρομβώσεων στην περίπτωση του 35χρονου και της 44χρονης που συνεχίζει να νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ, κατέληξε η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ.

Όπως είχε μεταδώσει το OΡΕΝ, συνεχίζεται ο κλινικός έλεγχος στην περίπτωση της 47χρονης και αναμένονται τα αποτελέσματα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο προσωρινό πόρισμα καθώς ήδη έχουν ενημερωθεί προφορικά για το αποτέλεσμα του αντισώματος. Ανακάλυψαν ότι ο 35χρονος και η 44χρονη βγήκαν θετικοί σε ειδικό έλεγχο για παράγοντα που είναι χαρακτηριστικό του συνδρόμου θρόμβωσης και αιμορραγίας.

Όταν τα αποτελέσματα φτάσουν και γραπτώς στην επιτροπή, θα καταλήξουν σε οριστικό πόρισμα.

Το πρωί ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα και προανήγγειλε ότι θα εμβολιαστούν και οι έφηβοι ηλικίας 16-18 ετών.

Ξεκαθάρισε πως οι νέοι κάτω των 30 ετών δεν θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Κληθείς να απαντήσει στο πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους αυτής της ηλικίας είπε πως με βάση τον σχεδιασμό, θα γίνει εντός του Ιουνίου και πως γενικά τα ραντεβού θα ανοίγουν ανά πενταετία, ξεκινώντας από τους 25-29 ετών.

sputniknews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Τι καταγγέλλουν

Σε μια πρωτόγνωρη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα προχώρησαν αστυνομικοί, το...

Το ΚΚΕ θέλει αλά Κολούμπια φοιτητικό κίνημα καταδίκης Ε.Ε. και κυβέρνησης για τη Γάζα

Το Παλαιστινιακό, που βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης κι ενώ...

Μενίδι: Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος – «Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»

«Μου έτρωγε λεφτά. Διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση εδώ και πολλά...