15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Νέες υποχωρήσεις της κυβέρνησης: Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και εκτεταμένη απελευθέρωση στην πώληση των κόκκινων δανείων για να κλείσει η αξιολόγηση

Ημερομηνία:

Δύο «έσχατες θυσίες» κι ένα φορολογικό «μαξιλάρι» διαμορφώνουν την τελική γραμμή άμυνας με την οποία μπαίνει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές – μια διαπραγμάτευση, που φέρεται να έχει πλέον καταληκτικό ορίζοντα τον Απρίλιο, αλλά και ανοιχτό πάντα το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό.

Η ατζέντα των δανειστών

Η χθεσινή πρεμιέρα των επαφών του κουαρτέτου με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο έθεσε την ατζέντα, αλλά πιστοποίησε και τα μεγάλα μέτωπα: Οι πιστωτές απαιτούν – ομοφώνως – να τηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018, επιμένουν για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ εντός του 2016 και αξιώνουν «αξιόπιστο προϋπολογισμό», όπερ να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό συμφωνηθεί τελικά.

Εν ολίγοις, το ταχύ κλείσιμο της αξιολόγησης που επιδιώκει η Αθήνα προϋποθέτει επώδυνες πολιτικές επιλογές και, ήδη, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι δείχνουν αναπόδραστες δύο μεγάλες «θυσίες»: Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και η εκτεταμένη απελευθέρωση στην πώληση των κόκκινων δανείων, με πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις και αυστηρά κριτήρια για τους «μη έχοντες».

Το φορολογικό «μαξιλάρι»

Στο έτερο μεγάλο μέτωπο, εκείνο του δημοσιονομικού κενού, η κυβέρνηση ποντάρει στο «μαξιλάρι» των αυξημένων εφετινών εσόδων – ένα «μαξιλάρι», που θα επιστρατευθεί στην σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο για την πορεία του προϋπολογισμού και το νέο φορολογικό καθεστώς.

Τα συνολικά φορολογικά έσοδα έκλεισαν τον Ιανουάριο στα 3,526 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξησης 4,32%, χάρις κυρίως στην καλή πορεία των εσόδων από τον ΦΠΑ. Το γεγονός αυτό θα αναδειχθεί στους πιστωτές, με στόχο πάντοτε να συγκρατηθούν οι τελικές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό και οι όποιες απαιτήσεις για επιπλέον μέτρα.

Η μείωση των επικουρικών

Στο ασφαλιστικό η ατζέντα των απαιτήσεων και ενστάσεων των δανειστών έγινε ξεκάθαρη στο χθεσινό ραντεβού τους με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, παρ’ ότι όλα τα μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Είναι όμως πλέον δεδομένο ότι το κουαρτέτο ζητά μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, χαμηλότερη εθνική σύνταξη από τα 385 ευρώ, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης στον επανυπολογισμό των συντάξεων – δηλαδή, ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις – και αντιδρά τόσο στους μειωμένους συντελεστές εισφορών για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς, βεβαίως, και στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, είναι να αφήσει για το τέλος την διαπραγμάτευση επί των επικουρικών και να κλείσει πρώτα τα τρία άλλα μεγάλα θέματα – εκείνα της εθνικής σύνταξης και των ποσοστών αναπλήρωσης, των βελτιώσεων στο ασφαλιστικό αγροτών και επαγγελματιών, και του επανυπολογισμού των συντάξεων. «Όλα είναι ανοιχτά για τις επικουρικές, αλλά εμείς επιθυμούμε αυτό το θέμα να συζητηθεί τελευταίο όταν θα έχουν κλείσει όλα τα υπόλοιπα», δήλωσε χθες πηγή του υπουργείου Εργασίας.

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει οριστεί για το Σάββατο, το βασικό σενάριο όμως που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι είναι εκείνο των μεσοσταθμικών περικοπών περίπου 6,5% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ.

Τα κόκκινα δάνεια

Ισχυρή είναι η επιμονή των εκπροσώπων των δανειστών και στην πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεων των κόκκινων δανείων σε ξένα funds, με εξίσου σκληρή στάση εδώ τόσο από την ΔΝΤ όσο και από την ΕΚΤ.

Το καθεστώς προστασίας παρατάθηκε μεν μέχρι τις 15 Απριλίου, ωστόσο και επ’ αυτού κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι «θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός» – ένας συμβιβασμός, που κατά τις πληροφορίες, θα οδηγήσει τελικά στην μόνιμη προστασία μόνον όσων δανειοληπτών εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

"google ad"

Η εικόνα στο θέμα των κόκκινων δανείων αναμένεται να γίνει πιο σαφής αύριο, στο πρώτο ραντεβού του κουαρτέτου με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...