21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Νίκος Χουντής: «Να έχουν δικαίωμα ψήφου και τα εθνικά κοινοβούλια για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), ο Καναδάς (CETA)

Ημερομηνία:

Να συζητηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το θέμα, αν και σε τι βαθμό, θα πρέπει να έχουν τα κράτη-μέλη δυνατότητα επικύρωσης Κεφαλαίων της Εμπορικής Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), αλλά και με άλλες χώρες (Καναδάς, Σιγκαπούρη), ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Στην επιστολή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, επισημαίνει το γεγονός ότι, ήδη, με πρωτοβουλία της Κομισιόν, το θέμα βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και, εν αναμονή της απόφασης, τυχόν εφαρμογή των συμφωνιών αυτών, χωρίς έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, θα σημαίνει ότι παραχωρούνται επιπλέον αρμοδιότητες στην Κομισιόν, πέραν αυτών που ήδη έχουν παραχωρηθεί με βάση τις Συνθήκες. Χαρακτηριστικά αναφέρει ζητήματα που ήδη έχουν εγείρει πολλές διαμαρτυρίες και ενστάσεις από κοινωνικά κινήματα, όπως αυτά της προστασίας ξένων επενδύσεων (ISDS), αλλά και των υπηρεσιών μεταφοράς που έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Χουντής διαβίβασε στον κ. Βούτση επιστολή 53 βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (μεταξύ των οποίων και το ιδίου) προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με παράλληλη επιχειρηματολογία, δεδομένου ότι, ζητάνε από το Συμβούλιο να μην επικυρώσει τη Συμφωνία με τη Σιγκαπούρη (που προηγείται χρονικά των άλλων συμφωνιών και θεωρείται προπομπός τους), πριν τουλάχιστον αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πριν αυτή ψηφισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Χουντής καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει πρωτοβουλία ενεργοποίησης της ευρωπαϊκής διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, «στην κατεύθυνση της περισσότερης διαφάνειας και του μεγαλύτερου εθνικού και δημοκρατικού ελέγχου από τα εθνικά κοινοβούλια», όπως προβλέπεται από τις Συνθήκες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...