16.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Ναρκωτικά: Χρήστες γινόμαστε δεν γεννιόμαστε

Ημερομηνία:

Α. ΧΡΗΣΤΕΣ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ

   Όχι δεν υπάρχουν άνθρωποι που γεννώνται χρήστες τοξικών ουσιών. Ο καθένας από εμάς αν «πειραματιστεί» ή «παίζει» μέσα από τους ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΡΗΣΤΗΣ.  Αν για παράδειγμα στην γειτονιά μου, στον χώρο που ζω, στην ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ οι ουσίες είναι εύκολα διαθέσιμες, οι πιθανότητες ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΩ ΧΡΗΣΤΗΣ. Δεν υφίσταται αυτό που αποκαλούσαν την δεκαετία του ’70 «addicted personality» (ΕΘΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ). ΕΧΕΙ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΨΗ.  Από την στιγμή δηλαδή που κάποιος θα αρχίσει να εμπλέκεται με ουσίες. ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ένα βιολογικό μοντέλο μέσω του ΕΘΙΣΜΟΥ, της επίδρασης της ουσίας σε ορισμένα σημεία του ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ καθώς και το τι θα γίνει αν διακόψει ή συνεχίσει τη χρήση.

ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΘΑ ΟΓΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ.

Β. ΒΑΘΜΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ.

   Το τσιγάρο είναι μια ΜΕΓΑΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ Εξάρτηση.

Το ΑΛΚΟΟΛ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ εξάρτηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ εξαρτήσεις εμφανίζουν και ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ εξάρτηση. Από την άλλη όλες οι ουσίες δεν συνδυάζουν και τις δύο εξαρτήσεις. Για παράδειγμα οι αμφεταμίνες, η κοκαΐνη τα ψευδαισθησιογόνα (L.S.D.) παρ’ όλο που προκαλούν τεράστια ψυχολογική εξάρτηση δεν εθίζουν καθόλου ΣΩΜΑΤΙΚΑ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΟΝΟ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ.

Γ. ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΕ «ΣΚΛΗΡΑ» ΚΑΙ «ΜΑΛΑΚΑ» ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.

   Ο εκλιπών υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευαγγ. Γιαννόπουλος είχε πει: Δείξτε μου ένα που ξεκίνησε την χρήση από την ΗΡΩΙΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΧΑΣΙΣ ΑΜΕΣΩΣ. ΕΙΧΕ ΔΙΚΟ. ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ. ΤΗΝ «ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ» του ΧΑΣΙΣ. Πρόκειται για ένα φυτό που στην ΒΟΤΑΝΙΚΗ υπάγεται στα ΠΑΡΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ, άρα έχει την ικανότητα να παραποιεί την ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ (ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, μειωμένη κρίση, μνήμη και ικανότητα ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ).

ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΧΑΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΒΡΑΧΕΙΑ ΨΥΧΟΣΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ, καταθλίψεις, κρίσεις πανικού και ψυχοπαθολογικές συνδρομές.

Δ.  ΤΟ 98% ΤΩΝ ΗΡΩΙΝΟΜΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΆΡΞΕΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΧΑΣΙΣ.

   Το χασίς συνοδεύεται από μια ΣΥΝΘΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ένα θόρυβο, ότι π.χ. «δεν βλάπτει λίγο χασισάκι» αλλά και εξαιτίας του ότι ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ  ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ. Δεν σημαίνει όμως ότι κάποιος που θα καπνίσει χασίς θα καταλήξει στην ΗΡΩΙΝΗ. ΟΜΩΣ ΤΟ 98% των ηρωινομανών στις αρχές έχουν υπάρξει καπνιστές χασίς.

ΤΟ ΧΑΣΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ «ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ» ΤΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΚΑΙΝΗΣ. Γι’ αυτό κόπτονται για την «αθωότητα» της χωρίς την  ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΗΣ κάνναβης που και η ντόπια παραγωγή και ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΨΥΧΟΥΛΑ, δεν θα κέρδιζαν ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΚΑΣ. Τα ναρκωτικά είναι η Βιομηχανία του εγκλήματος έλεγε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς του αιώνα μας , ο ENRICO BERLINGUER στην πρώην γ.γ. του  P.C.I. (Partito communista Italiano).

"google ad"

Ε. ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΑΔΟΝΗ

   Η μεθαδόνη είναι «πρώτη ξαδέλφη, της ηρωίνης γιατί είναι μια τροποποιημένη οπιούχα ουσία. Αργεί να επιδράσει γιατί είναι λιποδιαλυτή. Η ΜΕΘΑΔΟΝΗ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ για να μην ασχολούνται υποτίθεται με παρόμοιες δραστηριότητες ή για να παίρνουν καθαρές και ελεγμένες ουσίες.  Η ΜΕΘΑΔΟΝΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1965  και αν είχε ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ. Υπάρχουν και άλλα υποκατάστατα όπως η Βουπρεναρφίνη αλλά ΚΑΝΕΝΑ δεν λύνει το πρόβλημα των ναρκωτικών που είναι ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΩΝΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ μια ουσία που θα «υποκαταστήσει» μια άλλη ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΝΕΧΟΝΤΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΘΑΔΟΝΗΣ δημιουργήθηκαν ώστε να πάει ο χρήστης για δύο (2) χρόνια και να φύγει. ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ. ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ 95% των παλαιών χρηστών και προστέθηκαν και οι καινούριοι.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΘΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ;

Σταματώντας τις ουσίες ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ. Υπάρχουν πολλών ειδών «στεγνά» προγράμματα (αυτά που δεν χορηγούν υποκατάστατα) καθώς και κοινότητες που έρχονται πρώτα στη λίστα απόδοσης στην απεξάρτηση περίπου στο 38%.

ΣΗΜΑΤΝΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ διότι οδηγεί τον χρήστη στην θεραπευτική υπηρεσία, να τον «κρατήσει» εκεί, και να τον βοηθήσει να διατηρήσει τα θετικά της προσπάθειας.

Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ (ΤΡΕΙΣ (3) ΔΟΣΕΙΣ ΗΡΩΙΝΗΣ = 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ).

 ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΕΘΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΜΕΤΡΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.

   Το αλκοόλ όπως το τσιγάρο είναι νόμιμο – όχι όπως τα ναρκωτικά τα οποία διώκονται – και σε σχέση με τις ναρκωτικές ουσίες το πρόβλημα είναι μικτό, και αυτό γιατί – χωρίς να αποτελεί συνθήκη ότι όλοι οι αλκοολικοί γίνονται χρήστες – ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ, ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ «ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ» ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Γι’ αυτό τον λόγο αποτελεί έγκλημα η πώληση αλκοολούχων ποτών από τα περίπτερα χωρίς ταυτότητα (όπως γίνεται στις Η.Π.Α.).

Θ. Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ.

   Ο χρήστης πρέπει να τιμωρείται γιατί ωσότου φτάσει σε κάποια υπηρεσία υγείας για να ζητήσει ΒΟΗΘΕΙΑ περνάει μια ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ κατά την οποία μυεί στις ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. ΟΚΤΩ ΕΩΣ ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΤΟΜΑ π.χ. το παιδί της διπλανής πόρτας είναι τοξικομανής και είναι φίλος του παιδιού μας. Ένα πρωί συλλαμβάνουν το παιδί μας με μισό γραμμάριο ηρωίνη και είναι ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΠΟΥ ΜΥΗΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ. Αποφασίστε εσείς ποια πρέπει να είναι η τιμωρία του παιδιού μας και του παιδιού της διπλανής πόρτας.

ΠΡΟΛΗΨΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΡΓΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΑΣ, ΜΕΡΙΔΑΣ ΔΗΛ. ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Ή ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.

Του Χαράλαμπου Γεωργιλά
Ιατρού Γενικής Ιατρικής
Π.Ι. Ταυρωνίτη

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...