15.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

ΝΑΤΟϊκή πόλη τα Χανιά

Ημερομηνία:

Αυτός ο χειμώνας στα Χανιά είναι περίργος.

Δεν είναι μόνο ότι όλη η πόλη είναι ένα εργοτάξιο, ούτε ότι έχει βρέξει ελάχιστα όλο τον χειμώνα, είναι και η σχεδόν καθημερινή παρουσία Αμερικάνων στρατιωτών.

Πραγματικά, τους τελευταίους μήνες και με μεγάλη συχνότητα εδώ και αρκετές ημέρες όταν περπατάς στα Χανιά ακούς πιο πολύ αμερικάνικα παρά ελληνικά.

Και βεβαίως δεν είναι το πρόβλημα γλωσσικό, ούτε έχουμε κάτι ενάντια στον Αμερικάνικο λαό.

Όμως αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλοί πολίτες, είναι στρατιώτες του μεγαλύτερου στρατού στον κόσμο. Όσο για την Αμερικάνικη Βάση, αυτή διαρκώς γιγαντώνεται, παίζει όλο και πιο κρίσιμο ρόλο σε μία περιοχή που είναι εξαιρετικά εύθραστες οι ισορροπίες.

Αλλά πέραν του τι σηματοδοτεί αυτή η καθημερινή παρουσία αμερικάνων στρατιωτών (αλλά και στρατιωτών από άλλες χώρες) υπάρχει και το ζήτημα όσων συμβαίνουν τα βράδια στην πόλη μας.

Τα βράδια, στα Χανιά δεν αισθάνεσαι ασφαλής να κυκλοφορείς. Μπορεί να μην είναι όλοι οι στρατιώτες βίαιοι, όμως υπάρχουν έκτροπα και δεν είναι λίγα. Πολλές φορές ξερνούν στους δρόμους όταν μεθούν, πειράζουν ανθρώπους, κάποιοι έχουν νοοτροπία πολύ κακή. Φέρονται λες και εδώ οι Χανιώτες είναι ιθαγενείς.

Και βεβαίως, είναι αλλιώς όταν πρέπει να ανεχόμαστε αυτή την παρουσία μία φορά στο κάθε τόσο και πολύ διαφορετικό όταν η παρουσία τους πλέον είναι σχεδόν καθημερινή.

Είναι κατάντια για τον τόπο αυτή η εικόνα. Η μετατροπή της πόλης μας σε κέντρο αναψυχής στρατιωτών. Οι αρχές δεν το καταλαβαίνουν ή καταλαβαίνουν και σιωπούν επειδή νοιώθουν ότι δε μπορούν να κάνουν αλλιώς. Αν όμως ισχύει το δεύτερο, τότε υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας. Αν οι αρχές, οι εκλεγμένες αρχές του τόπου νοιώθουν ανίσχυροι να θέσουν όρια…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...