20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ναυάγια στο Αιγαίο: 5 σορούς εντόπισε η ΕΜΑΚ στα Κύθηρα– 18 νεκροί στη Μυτιλήνη

Ημερομηνία:

Συγκλονίζει το φωτογραφικό υλικό από τα ναυάγια που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε Λέσβο και Κήθυρα.

Οι αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο καθώς όσο περνούν οι ώρες εξανεμίζονται οι ελπίδες να διασωθούν άνθρωποι, ωστόσο ο καιρός δεν βοηθάει τις έρευνες καθώς πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Στη Μυτιλήνη έχουν εντοπιστεί οι σωροί 18 μεταναστών, 16 γυναικών, ενός άνδρα και ενός έφηβου αγοριού. Έχουν σωθεί 25 άτομα, 14 γυναίκες και 11 άνδρες

Στα Κύθηρα σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που μετέβη στο νησί, εντόπισε πέντε σορούς.

Οι ναυαγοί στα Κύθηρα, εντοπίστηκαν να παλεύουν με τα κύματα είτε να έχουν γαντζωθεί πάνω στα βράχια. Έχουν διασωθεί 80 άτομα, 55 άτομα, 7 γυναίκες και 18 παιδιά.

Στους 18 οι νεκροί στη Λέσβο

Η σορός ενός άνδρα ανασύρθηκε από τον θαλάσσιο χώρο της Θερμής Λέσβου. Όπου όπως είναι γνωστό ναυάγησε νωρίς το πρωί βάρκα με αλλοδαπούς που είχε ξεκινήσει κάτω από πολύ κακές καιρικές συνθήκες από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Έτσι, ανεβαίνουν σε 18 τα θύματα της τραγωδίας, 16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένας έφηβος.

Νωρίτερα, το Λιμενικό Σώμα επιβεβαίωσε την εύρεση άλλων 15 διασωθέντων. Έτσι συνολικά ανεβαίνουν σε 25 οι διασωθέντες, 11 γυναίκες και 14 άνδρες. Όλοι έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Το πρωί δέχθηκαν την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκαγκα που βρίσκεται στη Μυτιλήνη στα πλαίσια προγραμματισμένης επίσκεψης της στη Λέσβο.

Μαρτυρίες για νεκρούς και στα Κύθηρα

Από τα ξημερώματα συνεχίζονται οι έρευνες και στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Κυθήρων, όπου σημειώθηκε το άλλο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 άνθρωποι αλλά μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον έξι.

Το ναυάγιο σημειώθηκε μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σκάφους σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή στο Διακόφτι.

Στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 95 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, 62 διασωθέντες είναι ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες), διασώθηκαν επίσης 18 παιδιά (17 αγόρια και 1 κορίτσι).

"google ad"

69 από τους διασωθέντες έχουν βρει καταφύγιο σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο και 11 νοσηλεύονται.

Στα Κύθηρα μεταβαίνει κλιμάκιο της 1ης ΕΜAK με ελικόπτερο Super Puma του Π.Σ. για να συνδράμει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των αγνοουμένων του ιστιοφόρου σκάφους που συγκρούστηκε στα βράχια στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι Κυθήρων με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου, Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ μεταβαίνει στα Κύθηρα με ελικόπτερο Super Puma για την παροχή συνδρομής στο Λιμενικό Σώμα στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών.

«Είδα μπροστά μου να πνίγονται έξι άτομα»

Ο Στράτος Χαρχαλάκης, δήμαρχος του νησιού, μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στο OPEN, ανέφερε νωρίτερα: «Είδα μπροστά μου να πνίγονται έξι άτομα. Το σκάφος έσπασε γιατί είχε 8 μποφόρ και βγήκαν όλοι σε έναν κοίλο του βράχου εκεί. Αλλά το κύμα ήταν πάρα πολύ δυνατό και τους κοπάναγε. Ήταν αγκαλιασμένοι για να κρατηθούν στα κύματα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...