13.8 C
Chania
Sunday, January 19, 2025

Νεοκλής Συλικιώτης: “Σε κομβικό σημείο οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού”

Ημερομηνία:

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ ΝΕΟΚΛΗ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ στον συνεργάτη μας δημοσιογράφο ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΛΛΑ

 

Αναλύστε το συγκεκριμένο θέμα. 3 πυλώνες για την λύση. Α) περιουσιακό Β) εγγυήσεις Γ) δημοψηφίσματα

Οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος βρίσκονται σε κομβικό σημείο.

Το κεφάλαιο που βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο επίκεντρο είναι το περιουσιακό. Αν οι δύο πλευρές καταφέρουν να φτάσουν σε συμφωνία τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την συζήτηση του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η όποια πρόοδος έχει επιτευχθεί κατά κύριο λόγο οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχτηκε τις συγκλήσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Αναφέρομαι πρωτίστως στη θέση ότι οι περιουσίες ανήκουν στους ιδιοκτήτες και όχι στους χρήστες, ότι θα υπάρχουν οι τρεις γνωστές βασικές θεραπείες (αποκατάσταση, αποζημίωση, ανταλλαγή), ότι θα υπάρχουν κριτήρια αποκατάστασης και ότι θα υπάρχει μια ανεξάρτητη επιτροπή περιουσιών που θα αποφασίζει στη βάση κριτηρίων εκεί και όπου προκύπτουν διαφωνίες. Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως η διασύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό μπορεί να δώσει διεξόδους σε εμπόδια καθώς όσες περισσότερες περιοχές επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση – και εκεί θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση- τόσο λιγότερα θα είναι τα προβλήματα που θα απομένει να ρυθμιστούν.

Όσον αφορά τις εγγυήσεις είναι πάγια θέση του ΑΚΕΛ πως είναι αχρείαστες. Πολύ περισσότερο για ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Ασφαλώς για εμάς είναι κόκκινη γραμμή τα επεμβατικά δικαιώματα, τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε. Η λύση όπως εμείς την οραματιζόμαστε προνοεί πως οι Κύπριοι (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι) θα είναι πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα στο νησί.

Το δημοψήφισμα θα είναι το τελικό στάδιο. Το πόσο κοντά ή μακριά είμαστε στο δημοψήφισμα δεν είναι θέμα χρόνου αλλά σχετίζεται άμεσα με τις θέσεις που θα κατατεθούν στις διαπραγματεύσεις καθώς υπάρχουν ακόμα θέματα ανοικτά. Εμείς υπογραμμίζουμε πως δεν πρέπει να τεθεί ξανά ενώπιον του κυπριακού λαού μια πρόταση, την οποία θα υποχρεωθεί να απορρίξει. Υπάρχει έντονη η επιθυμία για επίλυση του Κυπριακού, αλλά ο κόσμος δικαιολογημένα θέλει να δει το περιεχόμενο της λύσης προτού αποφασίσει. Το ζητούμενο είναι να ικανοποιούνται οι ανησυχίες και των Ε/κ και των Τ/κ ώστε για να γίνει αποδεχτή μια βιώσιμη λύση. Μια λύση που να επανενώνει τη χώρα και το λαό μας στα πλαίσια της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Με πολιτική ισότητα και κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες για όλους.

 

Αναλύστε το προσφυγικό, μεταναστευτικό, και τις επιδράσεις που έχει για την συνοχή της Ε.Ε. όπως και τις αιτίες που το δημιουργούν.

Η προσφυγική κρίση και τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα των πολέμων, των ξένων επεμβάσεων και των νεοαποικιακών σχέσεων εξάρτησης και εκμετάλλευσης με τον αραβικό κόσμο, πολιτικές για τις οποίες έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης και η ΕΕ.

Το ΑΚΕΛ και η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς επιμένουν πως για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προσφυγική κρίση πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες που δημιουργούν την μετανάστευση, δηλαδή οι πόλεμοι, η φτώχεια και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας τόσο στις χώρες προέλευσης όσο και στις χώρες υποδοχής. Επίσης πρέπει να στηρίξουμε μια ανθρωπιστική προσέγγιση στην διαχείριση του προσφυγικού. Πρέπει να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, να καταργηθεί το Δουβλίνο 2, να δημιουργηθούν ασφαλείς και νόμιμες οδοί, να προωθηθεί ένα κοινό σύστημα ασύλου και να εφαρμοστεί άμεσα ένα δίκαιο σύστημα ανακατανομής και μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Οι στρατιωτικές λύσεις, η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και των κατασταλτικών μηχανισμών που κάνουν την Ευρώπη φρούριο οξύνουν την ανθρωπιστική κρίση ενώ ταυτόχρονα υποθάλπουν τα ακροδεξιά κινήματα που ενδυναμώνουν όλο και περισσότερο. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι ξενοφοβικές προσεγγίσεις ορισμένων κυβερνήσεων της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά από την Ένωση.   Επικίνδυνος είναι επίσης και ο ρόλος ”φύλακα της ΕΕ” που δόθηκε στην Τουρκία ως χώρα δήθεν ασφαλούς προορισμού για τους πρόσφυγες, την στιγμή που στη χώρα καταπατούνται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κύπρος-μνημόνιο-ΑΚΕΛ. Πιστεύετε ότι η οικονομία της Κύπρου είναι σε φθίνουσα κατάσταση ώστε οι προσδοκίες της κυβέρνησης Αναστασιάδη για έξοδο στις αγορές θα πέσουν στο κενό;

Αυτές που έπεσαν στο κενό είναι οι προσδοκίες όσων νόμιζαν πως με την έξοδο στις αγορές θα άλλαζε η πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη προς την κατεύθυνση περισσότερης κοινωνικής δικαιοσύνης. Εξάλλου το είπε και δημόσια ο υπουργός οικονομικών κύριος Γεωργιάδης, πως το μνημόνιο θα μπορούσε να ήταν το μανιφέστο της κυβέρνησης. Είμαστε σίγουροι πως ακόμα και μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές για ευημερία των αριθμών εις βάρος των πολιτών θα συνεχιστούν από αυτή την Κυβέρνηση. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι χαρακτηριστικό. Μετά από την έξοδο από το μνημόνιο, η χώρα βρίσκεται σε μετα-μνημονιακή επιτήρηση μέχρι το 2031 ή την πληρωμή του 75% του δανείου που πήρε από τους δανειστές της. Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση συνεχίζοντας τις πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Στην Πορτογαλία η κατάσταση είναι επίσης παρόμοια.

Το ΑΚΕΛ το ενδιαφέρει πρώτα να ευημερούν οι εργαζόμενοι και οι απλοί πολίτες αυτού του τόπου και όχι οι αριθμοί. Οι πολιτικές που θα ακολουθούνται πρέπει να υπηρετούν την κοινωνική ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και το κοινωνικό κράτος. Να γίνουν δημόσιες επενδύσεις για να δημιουργηθούν ξανά θέσεις εργασίας, να φορολογηθεί ο πλούτος, να αυξηθούν μισθοί και συντάξεις, να σταματήσουν οι αποκοπές σε υγεία και παιδεία και να γίνουν επιτέλους σεβαστά τα εργασιακά θέσμια και να ενδυναμωθεί η συλλογική διαπραγμάτευση. Αυτός είναι και ο λόγος που τασσόμαστε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη από τις εκποιήσεις, που ζητούμε φορολόγηση του πλούτου, που ζητούμε άμεση διερεύνηση του σκανδάλου των τραπεζών και τιμωρία των ενόχων, και που γενικά στεκόμαστε με κάθε τρόπο δίπλα στους εργαζόμενους, τους νέους και τους άνεργους ενάντια στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση τους.

 

Τον Μάιο του 2016 θα πραγματοποιηθούν Βουλευτικές Εκλογές στην Κύπρο. Θα ήθελα την άποψη σας.

Ως Κόμμα θεωρούμε πολύ σημαντικές αυτές τις Βουλευτικές Εκλογές καθώς πραγματοποιούνται σε μια περίοδο λιτότητας, αλλά και σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας στο Κυπριακό. Κατά συνέπεια είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενδυναμωθεί το ΑΚΕΛ ούτως ώστε να αποτελέσει (όπως άλλωστε πράττει διαχρονικά) τον πραγματικά κοινωνικό πόλο μέσα στη Βουλή και να μπορέσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και των χαμηλών στρωμάτων του πληθυσμού. Άν νομοσχέδια που θα αλώσουν τις ζωές των μεσαίων και των χαμηλών στρωμάτων αυτού του τόπου πέρασαν με ένα ψήφο διαφορά, ο καθένας μποερι να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να δυναμώσει το ΑΚΕΛ εντός της Βουλής. Επίσης, μέσα από τις διαχρονικές μας θέσεις αρχών στο κυπριακό θα μπορέσουμε και σε αυτό το μετερίζι να αντισταθούμε στη μισαλλοδοξία και τον απορριπτισμό παλεύοντας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού.

Απο την άλλη όμως η προεκλογική εκστρατεία δεν πρέπει να επηρεάσει καθόλου τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, γιατί δεν έρχονται συχνά ευκαιρίες όπως αυτή που υπάρχει σήμερα. Ως ΑΚΕΛ θα κατεβούμε στην προεκλογική εκστρατεία με αυτό το σκεπτικό και σίγουρα θα σταθούμε στις παραδοσιακές μας θέσεις αρχής ενάντια στον απορριπτισμό και τον εθνικισμό, στηρίζοντας την απρόσκοπτη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

 

Μέση Ανατολή- Συρία- Λιβύη. Ένας άξονας συγκρούσεων, καταστροφών, προσφυγικών ρευμάτων. Αναλύστε μου τις αιτίες και τη λύση.

Η όξυνση των συγκρούσεων και η προσφυγική κρίση δεν έχει άλλα αίτια από την προσπάθεια επιβολής των δυτικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων πάνω σε χώρες και λαούς της περιοχής. Ειδικά στη Συρία η κατάσταση έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου. Οι φρικιαστικές ειδήσεις για πέραν των 220,000 νεκρών του πολέμου από το 2011 και οι 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που δημιουργήθηκαν από τότε είναι ένα βαρύ τίμημα που πληρώνει ο συριακός λαός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζει επίσης ένα βρώμικο ρόλο στηρίζοντας τις ΗΠΑ στην ανάφλεξη των πολέμων στην περιοχή, και γυρίζοντας την πλάτη στους πρόσφυγες που αιτούνται ασύλου στα εδάφη της. Μέχρι στιγμής πέραν των 500 χιλιάδων προσφύγων έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών ανησυχούν κατα πόσο αυτοί οι άνθρωποι είναι Χριστιανοί, ή τους γδύνουν από τα λίγα τιμαλφή που κατάφεραν να φέρουν μαζί τους για να επιχορηγήσουν δήθεν την στέγαση τους. Για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση αλλά και την ειρήνη στην περιοχή απαιτείται αλληλεγγύη και ανθρωπιστική προσέγγιση. Δεν μπορεί να συνεχίσει η ενίσχυση της ξενοφοβικής, ρατσιστικής Ευρώπης ως φρούριο με κλειστά σύνορα, που βλέπει τους πρόσφυγες ως απειλή για τους πολίτες. Η ΕΕ να σταματήσει να είναι ουραγός των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική και να αναπτύξει ενεργό ρόλο προς ειρήνευση της περιοχής μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει ο ΟΗΕ. Ως κυπριακός λαός πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στους γείτονες μας.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως η προσφυγική κρίση δεν είναι πρόβλημα μόνο των κρατών υποδοχής, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας και των άλλων μεσογειακών κρατών, αλλά ολόκληρης της ΕΕ. Γι’ αυτό αντί να στοχοποιούνται και να εκβιάζονται οι χώρες υποδοχής που δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων πρέπει να στηριχτούν άμεσα. Το ίδιο και ο ελληνικός λαός, ο οποίος διασώζει με την αυτοθυσία του την αξιοπρέπεια και τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης.

 

Ευρωπαϊκή Αριστερά – ΑΚΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι μπορείτε ως ομάδα να βοηθήσετε στην αλλαγή του προφίλ της ΕΕ μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Πορτογαλία και Ισπανία.

Το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και οι πολιτικές που προωθεί η Κομισιόν αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαμορφώνοντας το προφίλ της ΕΕ επηρεάζονται σαφώς από τον συσχετισμό δυνάμεων των πολιτικών ομάδων. Σήμερα η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι λειτουργούν στη βάση συνδιαλλαγής. Αυτοί έχουν την κύρια ευθύνη για τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των αποφάσεων και τις μεγαλύτερες αποτυχίες της ΕΕ όπως είναι η συνέχιση της προώθηση των αντιλαϊκών νεοφιλελεύθερων πολιτικών της σκληρής λιτότητας και η λανθασμένη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Το προφίλ της ΕΕ δεν αλλάζει ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα σε μεμονωμένα κράτη. Για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις πολιτικές που προωθεί πρέπει να αλλάξει το ισοζύγιο των δυνάμεων σε ολόκληρη την ΕΕ και να ενδυναμώσουν οι αγώνες του εργατικού αλλά και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος.

Εν τούτοις, τα εκλογικά αποτελέσματα που οδήγησαν σε άνοδο και ενίσχυση της αριστεράς στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και σύντομα αναμένεται και στην Ιρλανδία, αναμφίβολα ενδυναμώνουν τους αγώνες της αριστεράς στην Ευρώπη και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πάλη των λαών σε κάθε μετερίζι αγώνα. Παρόλο που οι υποχωρήσεις και οι συμβιβασμοί σε θέματα αρχών πισωγυρίζουν τον αγώνα για ρήξη και ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Για παράδειγμα στις πρόσφατες εκλογές στην Πορτογαλία η δεξιά στη χώρα ηττήθηκε και το ΚΚ της χώρας μαζί με το Μπλόκο της αριστεράς έθεσαν όρους για τη στήριξη μιας κυβέρνησης των σοσιαλιστών, με κυριότερο στόχο τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας. Στην Ιρλανδία η αριστερά διεκδικεί με αξιώσεις τη νίκη στις επικείμενες εκλογές έχοντας ως έναν από τους στόχους της τον τερματισμό των πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων.

Η αύξηση της δύναμης της ομάδας μας, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, μας οπλίζει με μεγαλύτερη δύναμη για πιο ουσιαστική παρέμβαση στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Χωρίς αυταπάτες, παλεύουμε ώστε η ΕΕ να αλλάξει πλεύση και να προωθήσει μια αναπτυξιακή κοινωνική πολιτική προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης της Αλληλεγγύης, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Παλεύουμε ώστε να προωθηθούν πολιτικές που να στηρίζουν την πραγματική οικονομία, να ενισχύουν τις δημόσιες δαπάνες σε επενδύσεις και έργα υποδομής, να δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, να καταπολεμούν την φτώχεια και τον αποκλεισμό, να διασφαλίζουν το κοινωνικό κράτος, να ενισχύουν ποιοτικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να δίνουν προοπτική στους λαούς.

 

Ενεργειακό. Από την εμπειρία σας σαν διαπραγματευτής στην κυβέρνηση Χριστόφια για τα λεγόμενα οικόπεδα. Θα ήθελα την άποψή σας όπως και του ΑΚΕΛ.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων Φ.Α. στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου επιβεβαιώνουν πως η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, ικανό να τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο. Ωστόσο, η αξιοποίηση των νέων δεδομένων προς όφελος του λαού μας βρίσκεται υπό την αίρεση των πολιτικών αποφάσεων.

Δυστυχώς όπως έχει αποδειχθεί, οι ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι αποσπασματικές και δεν στηρίζονται σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική. Έχει μείνει χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό για εντοπισμό και εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων. Επίσης προχωρά στην ανανέωση των συμβολαίων των εταιρειών χωρίς να έχει προηγηθεί η υλοποίηση των συμβατικών τους υποχρεώσεων, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στο μέλλον. Κυρίως όμως έχει ακυρώσει την προοπτική δημιουργίας τερματικού LNG με αξιοποίηση των κοιτασμάτων και από την ευρύτερη περιοχή.

Ως αποτέλεσμα ο στόχος για ενεργειακή τροφοδοσία της Κύπρου από τα δικά μας κοιτάσματα καθώς και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων μας για να βγει η Κύπρος στις διεθνείς αγορές απομακρύνεται.

Εν τούτοις μετά από δική μας πρωτοβουλία, έχουμε επιτύχει να εντάξουμε την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη και στην ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ. Συγκεκριμένα έχουμε συμπεριλάβει στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Ενεργειακή Ένωση αναφορά στην ανάγκη να αξιοποιήσει η ΕΕ τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία, όπως υπογραμμίζεται, μπορούν να αναδείξουν την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο με αγωγούς μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη. Επίσης ζητείται από την ΕΕ να στηρίξει στην περιοχή τη δημιουργία Μεσογειακού κόμβου Φ.Α. με δυνατότητα ανάπτυξης LNG. Εξίσου σημαντική είναι και η υιοθέτηση των τριών προτάσεων για ενεργειακή σύνδεση της Κύπρου με την Ευρώπη, τις οποίες καταθέσαμε το 2012 στην Κομισιόν για συγχρηματοδότηση.

Υπάρχουν όμως ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να επιτύχουμε να μετατραπεί η Κύπρος σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, πετυχαίνοντας την άρση της ενεργειακής απομόνωσης των κρατών της περιοχής, την προώθηση της ανάπτυξης προς όφελος των λαών αλλά ταυτόχρονα και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ