27.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Ντοκουμέντο: «Απαγορεύονται οι σεισμοί»

Ημερομηνία:

Απίστευτο για να είναι αληθινό…

Εγκύκλιος Διαταγή προς απάσας τας Αρχάς του Κράτους, Νομαρχίας και Δημάρχους της υπ’ εμέ Αστυνομικής περιφερείας της πόλεως Δημητσάνης.

ΑΡΘΡΟΝ 1ΟΝ

Παρακαλούνται πάντες και πάσαι όπως μεθαύριον Πέμπτην 6ην Δεκεμβρίου εν.έτ. κατά την πανηγυρικήν εορτήν του Αγίου Νικολάου και επί τη εσχάτη ευκαιρία της συγκεντρώσεως των ξένων, οι κάτοικοι της δικαιοδοσίας μου εκτελέσωσιν γενικήν καθαριότητα των δρόμων της εγχωρίου ταύτης κωμοπόλεως.

ΑΡΘΡΟΝ 2ΟΝ

Να ενώσωσιν δια στερεών αλυσέων τους κύνας και τους σκύλους και πάντα τα κακοποιά στοιχεία τα τυχόν δυνάμενα να προσβάλλωσιν την εγχώριον αιδώ.

ΑΡΘΡΟΝ 3ΟΝ

Να θέσωσιν φίμωτρα ανά τα στόμια φωνασκούντων εμψύχων ζώων και κτηνών, διαφόρων καταγωγών, γένους και φύσεως ή και ανθρωπογοναίων ακαταλλήλου συμπεριφοράς εις ξένους κατά την υπερτελουμένην ενθάδε πανήγυριν.

ΑΡΘΡΟΝ 4ΟΝ

Να εμποδισθούν βία τα γκαρίσματα των όνων και μουλαρίων, το χλιμίντρισμα των ίππων και των γάλων δηλαδή των κατσουλιών.

ΑΡΘΡΟΝ 5ΟΝ

Θα τους πεθάνω δι’ άρθρων. Τι νομίζουν πως είναι αυγοπώλαι, φαρμακοπώλαι, σιδηροπώλαι, λαχανοπώλαι, εστιάτορες, απωροπώλαι μη εξαιρουμένων των γνωστών εν γένει εμπορευομένων. Να τηρήσουν άκρα κάθαρσιν, καλήν ζύγισιν, αρίστιν ποιότητα και να συσκευάσουν δικαιοστάσιον των ζυγαριών των, προς τα συμφέροντα της Υπηρεσίας. Οι παραβάται της διατάξεως ταύτης θα τιμωρηθώσι κατά το άρθρον 272 της Αστυνομικής ταύτης διατάξεως και του άρθρου 272 του Ποινικού Νόμου περί βλάβης ηθών και τιμής.

ΑΡΘΡΟΝ 6ΟΝ

Απαγορεύεται το πλύσιον εν τη θαλάσση άνευ αδείας (η Δημητσάνα ως γνωστόν απέχει 100 χιλιόμετρα από την θάλασσαν). Επίσης η είσοδος αμφοτέρων των γενών και ουδετέρων εις θερμούς λουτήρας καθ’ όλην την διάρκειαν της εορτής. Ωσαύτως η διανυκτέρευσις και μετάβασις προς ρεμβασμόν εις τους πρόποδας της θαλάσης και παρά της θαλάσσας αμφοτέρων των γενών προ αποφυγήν εκουσίον απαγωγής μεταξύ των.

ΑΡΘΡΟΝ 7ΟΝ

Όσαι παρ’ εμού οφθώσι και των οργάνων μου εργολαβούντες άρρενες μεταθηλέων θέλουσι ραβδισθή ανελιπώς εν τη κρατητηρίω.

ΑΡΘΡΟΝ 8ΟΝ

Απαγορεύεται η διέλευσις ανθρώπων επι κτηνών, προς αποφυγήν καταπατήσεως παίδων ως και ρητήρος ελεύνοντος πόδας των κτηνών, ως λόγου χάριν είδον άρρενα τινά σπεύδοντα ψιτ, ψιτ, ψιτ, όπισθεν θηλέου τινός, ούτινος οι πόδες ηστόχησαν και καταπάτησαν την αισθήται του ποδός αύτης και ας είναι άλλην ημέραν θα εξετάσω και δια το σπουδαίον τούτο ζήτημα και να είμεθα εν τάξει οι παραβάται θα διώκονται βάσει του άρθρου 1072 ως Ποινικού Νόμου.

ΑΡΘΡΟΝ 9ΟΝ

Το κλείσιμο των καταστημάτων κανονίζω, πλην των λεσχών, την δύσιν του ηλίου των οινοπωλείων την 11ην της νυκτός των δε θεαμάτων την 12ην μεταμεσονυκτίου, πλην του δημοσίου θεάματος της καραγκιοζαρίας την πρωίαν περί το λυκαυγές, τουτέστιν άμα τη εμφανίσει του ηλίου εις την γην των αβδηρητών κοινοτήτων. Και αυτό διότι θα παρίσταται ο υποφαινόμενος εν μεγάλη στολή και παρασημοφορία.

ΑΡΘΡΟΝ 10ΟΝ

Απαγορεύονται αι σεισμικαί δονήσεις προς αποφυγήν και απλήξεως του λαού και χάριν της τηρήσεως της αναψυχής.

ΑΡΘΡΟΝ 11ΟΝ

Απαγορεύεται ενώπιον ξένων η μαγκουροφορία, ο πυροβολισμός δια δημουτσού το απότομον βήξιμον η εκκάθαρσις ρινών (επιτρεπομένου τούτου εν απομακρυσμένη συνοικία και περί λύχνων αφάς όπως λέγανε οι παππούδες μας).

ΑΡΘΡΟΝ 12ΟΝ

Απαγορεύεται το συνομιλείν εντός του λουτήρος με άτομα εις άλλους λουτήρας, ως και το τάραγμα του ύδατος δι’ αερίων (εφεδονοκρουσιών).

ΑΡΘΡΟΝ 15ΟΝ

Απαγορεύεται κατά το ουρείον το παίξιμο του κρέατος.

ΑΡΘΡΟΝ τελευταίον

Περί μεσημβρίαν ψαλήσεται μεγάλη παράκλησις προς απομάκρυνσιν πάσης ασθένειας ζώων, ανθρώπων γυναικών ,περενοσπόρων, ποδάγρας, κ.λ.π.

Η εκτέλεσις της παρούσης ανατίθεται εις τα υπ’ εμέ όργανα.

Εν Δημητσάνη τη 3η Δεκεμβρίου 1883

Ο Αστυνομικός Διοικητής
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ
ΥΠΕΝ/ΡΧΗΣ

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ