19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ντόρα Μπακογιάννη: Η εποχή του εφησυχασμού στην Ευρώπη έχει τελειώσει

Ημερομηνία:

Την πεποίθηση ότι οι αλλαγές στην Ευρώπη, μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι τεκτονικές και ο κόσμος πλέον δεν θα είναι ίδιος, εξέφρασε η πρώην Υπουργός, βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

Όπως είπε, η εποχή του εφησυχασμού στην Ευρώπη έχει τελειώσει, όμως πρόσθεσε ότι στο εξής αυταρχικοί ηγέτες, όπως ο Βλάντιμιρ Πούτιν, θα βρίσκουν μπροστά τους ενωμένες χώρες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ρωσίας με τις κυρώσεις της Δύσης και των ΗΠΑ.

“Ο Πούτιν θα πάρει αυτά που θέλει να πάρει…Δυστυχώς”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη ενώ για τον φόβο των χημικών επισήμανε ότι πάντα υπάρχει αυτή η ανησυχία.

“Δεν ήταν λογική η κίνηση του Πούτιν, δεν εξηγείται με τη λογική, η επίθεση σε όλη την Ουκρανία, η φοβερή καταστροφή υποδομών και η εκτέλεση αμάχων είναι κάτι ανεξήγητο, τόσο διπλωματικά όσο και πολιτικά, είμαστε όλοι εξαιρετικά ανήσυχοι”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις κυρώσεις της ΕΕ, επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι μια τεράστια οικονομική δύναμη, θα συνεργαστεί και δύο και τρεις φορές αλλά οι χώρες θα πάρουν τις αποφάσεις που είναι να πάρουν.

Για την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, είπε ότι θα περάσει ενώ επισήμανε ότι σίγουρα θα υπάρξει διστακτικότητα. “Δεν αλλάζουν οι χώρες από τη μία μέρα στην άλλη…Είναι εξαιρετικά μελετημένη η πρόταση αυτή”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ακρίβεια, η πρώην Υπουργός υποστήριξε ότι “οι τιμές ανεβαίνουν στο… Θεό! “Είναι ίδιες οι αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη και το πρόβλημα τους απασχολεί όλους…Οι επί τόπου αρνητές είναι θέμα χρόνου να πειστούν”, πρόσθεσε.

Όπως είπε, το πρόβλημα είναι ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα πήρε ήδη αρκετά χρήματα ενώ άλλες χώρες δεν έχουν καν υποβάλει αιτήματα. “Εμείς είμαστε από αυτούς που έχουν ήδη πάρει λεφτά και είμαστε στο Ταμείο Ανάκαμψης.”

“Η εποχή του εφησυχασμού στην Ευρώπη έχει τελειώσει, είμαστε σε μία άλλη πραγματικότητα. Ο ι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είναι πολύ σκληρές… Λογικές αμφισβήτησης συνόρων και αναθεωρητισμού, πλέον, αντιμετωπίζονται αλλιώς. Στο εξής, πολύ σκληροί, αυταρχικοί ηγέτες βρίσκουν απέναντι τους ενωμένες χώρες”, δήλωσε.

Σχετικά με τον Τούρκο πρόεδρο, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι, κατά τη γνώμη της, η Τουρκία δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, τα σύνορά της είναι τεράστια κι έχει τη δυνατότητα να κάνει προσπάθεια σε διπλωματικό επίπεδο.”Η Δύση θα προσπαθήσει να κρατήσει την Τουρκία στη δική της ‘αγκαλιά’ και η ίδια όμως, κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει”, τόνισε.

Για τη συνάντηση της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι η ελληνική πλευρά κρατά μικρό καλάθι. “Η Ελλάδα προσέρχεται με μεγάλη αυτοπεποίθηση γιατί οι απόψεις της στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο”, τόνισε

Τέλος, για το θέμα των καυσίμων και την πιθανότητα να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, η πρώην Υπουργός επισήμανε ότι για να μειωθεί ο ΕΦΚ πρέπει να αναπληρωθεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...