14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ντόρα Μπακογιάννη: Στις εκλογές στην Κρήτη τα πιστόλια έβγαιναν σε κάθε δρομάκι – Όταν κόλλησε 376 φορές την ίδια αφίσα του Μητσοτάκη | Βίντεο

Ημερομηνία:

Το NEWS 24/7 παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης το ηχητικό ταξίδι του στις εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Ηλία Νικολακόπουλου, ο οποίος και επιμελήθηκε τη σειρά των Podcasts. Στην παρουσίαση της σειράς εκπομπών “Οι εκλογικές αναμετρήσεις 1974-2019″ έδωσε το “παρών” η Ντόρα Μπακογιάννη, στο ίδιο πολιτικό πάνελ μαζί με τον Νίκο Φίλη και τον Χάρη Καστανίδη.

Η κ. Μπακογιάννη, αρχίζοντας την ομιλία της ανέφερε πως “ο Ηλίας Νικολακόπουλος και εγώ είχαμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ωστόσο δεν υπήρξε ούτε μία εκλογή κατά την οποία να μη σήκωσα το τηλέφωνο και να του πω “Ηλία, τι βλέπεις;”. Δυσκολεύομαι να σκεφτώ το βράδυ των εκλογών χωρίς τον Ηλία Νικολακόπουλο. Μας άφησε πολύ μεγάλη παρακαταθήκη, έχει σημασία να συνεχίσουμε το έργο του”.

Εν συνεχεία η ίδια αναφέρθηκε στο κλίμα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας την εποχή που όπως είπε, επέστρεφε από την εξορία. “Τότε ήμουν 18 χρονών, εκ των οποίων τα 6 ήμουν εξορία. Προσπαθούσαμε να δούμε πώς θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Το ότι ερχόταν πίσω η Δημοκρατία σε αυτή τη χώρα ήταν ένα συναίσθημα που δεν περιγράφεται. Ο Καραμανλής δεν αποκατέστησε την προηγούμενη Δημοκρατία, έκανε μετάβαση σε μια νέα Δημοκρατία. Ο Καραμανλής που ήρθε ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος”, σημείωσε η βουλευτής Χανιών της ΝΔ.

Στην Κρήτη τα πιστόλια έβγαιναν σε κάθε δρομάκι

Ερωτηθείσα σχετικά με το ποια εκλογική διαδικασία θυμάται εντονότερα, η κ. Μπακογιάννη στάθηκε στις εκλογές του 1985. “Ναι, στις εκλογές του ’81 το ένοιωθες παντού ότι ερχόταν το ΠΑΣΟΚ με όλες του τις δυνάμεις”. “Νεοδημοκράτες είμαστε αλλά χαζοί δεν είμαστε”, είπε γελώντας ενθυμούμενη το 1981. “Η εκλογή του ’85 όμως ήταν εκείνη που πραγματικά με τρόμαξε περισσότερο απ’ όλα. Ήταν η εκλογή του μπλε και του πράσινου καφενείου, του πραγματικού διχασμού στο τελευταίο χωριό της Ελλάδος. Στην Κρήτη τα πιστόλια έβγαιναν σε κάθε δρομάκι. 300 από εδώ και 300 από εκεί”, σημείωσε, ενώ θυμήθηκε πως “είχα κολλήσει 376 φορές στον ίδιο στύλο τη φάτσα του Μητσοτάκη”.

Το “μπλόκο” του Κουτσόγιωργα και οι “τρελοί Ιταλοί πιλότοι”

Συνεχίζοντας για την ίδια εποχή, η κ. Μπακογιάννη στάθηκε σε ένα περιστατικό με τον τότε υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιο Κουτσόγιωργα. Το περιστατικό αφορούσε την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη Λάρισα στην πλατεία Συντάγματος, στις 30 Μαίου του 1985, λίγο πριν τις εκλογές που ανέδειξαν ως πρώτο το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου, με 45,82% έναντι 40,85% της ΝΔ. Οι συγκεντρώσεις των κομμάτων στις εκλογές του 1985 ήταν κατά γενική ομολογία εντυπωσιακές σε όγκο, παλμό και “σκηνοθεσία”. Ειδικά οι συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου σε Θεσσαλονίκη (25 Μαΐου) και Αθήνα (31 Μαΐου) θεωρούνται οι μεγαλύτερες της Μεταπολίτευσης.

Ο ίδιος ο Κουτσόγιωργας εκτιμάται πως συνέβαλε αποφασιστικά σε αυτή τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, ως ενορχηστρωτής της εκστρατείας του. Όπως θυμήθηκε η κ. Μπακογιάννη:

“Ο Μητσοτάκης είχε μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρισα. Τότε η Νέα Δημοκρατία είχε νοικιάσει ένα αεροπλάνο και τρία ελικόπτερα. Ήταν 16.00 το μεσημέρι και η συγκέντρωση στις 19.00. Κάθομαι στο γραφείο του Μητσοτάκη, χτυπάει το τηλέφωνο και ήταν ο Κουτσόγιωργας. Μου λέει “εδώ Κουτσόγιωργας”, “μάλιστα” του λέω εγώ. “Έχετε συγκέντρωση στη Λάρισα”, “μάλιστα” απαντάω. “Στις 19.00”, “ναι”, λέω. “Δεν θα την κάνετε”, μου λέει, τον ρωτάω γιατί. “Γιατί δεν έχετε άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Λαρίσης”. Λέω “πώς δεν έχω, τα έχω εδώ μπροστά μου”. “Καλά, δεν έχετε άδεια απογείωσης από το Ελληνικό”, απαντάει και μου κλείνει το τηλέφωνο. “Να το πεις στον Μητσοτάκη”. Παίρνω τον Μητσοτάκη, τον ξυπνάω κακή ώρα, 16.00 το μεσημέρι δεν ήταν καλή ώρα για αυτόν. Τον ξυπνάω του μεταφέρω τι είπαμε. Μου λέει “πες του, έχω δύο Ιταλούς πιλότους, είναι και οι δύο τρελοί, θα σηκωθώ από το Ελληνικό, ας στείλει τα Phantom να με κατεβάσει”. Παίρνω τον Κουτσόγιωργα, του τα λέω, δεν υπήρξε άλλη απάντηση”.

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε δε, πως ο “διχασμός έκλεισε με τη συγκυβέρνηση του 1989”. Για την ιστορία, λόγω του ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στις 24 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Πέντε μέρες αργότερα εκλέχθηκε εκ νέου στην ηγεσία του κόμματος. Ο Κωστής Στεφανόπουλος διαφώνησε με τη διαδικασία και αποχώρησε από το κόμμα για να ιδρύσει τη ΔΗΑΝΑ, το κόμμα της Δημοκρατικής Ανανέωσης.

Οι εκλογές που έρχονται θα είναι οι εκλογές του ρεαλισμού

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη στάθηκε στο τι θα κάνει τη σημερινή νεολαία να ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές. Κατά τη γνώμη της, αυτό που θέλουν οι νέοι “είναι ένας πολιτικός να μη με υποτιμάει ως νέο”. Ανέφερε πως στη μεγάλη κρίση του 2015 συναντήθηκαν πολλοί που “έταξαν μια άλλη λύση με έναν νόμο και μια παράγραφο. Ο ελληνικός λαός ήθελε να ακούσει κάτι τέτοιο. Κανείς δεν θέλει τη δύσκολη λύση. Εκεί συναντήθηκαν τα πάντα. Η Δεξιά, η Αριστερά, η άκρα Αριστερά, η Χρυσή Αυγή, κάτι δεξιοί ψεκασμένοι δικοί μας, οι πάντες όλοι. Όλοι αυτοί έλεγαν πως υπάρχει η εύκολη λύση. Αυτό γκρεμίστηκε. Με το δημοψήφισμα οι 18χρονοι δεν κατάλαβαν γιατί έγινε όλο αυτό. Αλλά ο λαός συνέχισε να ελπίζει. Χόρευαν στην πλατεία Συντάγματος και κάποιοι από εμάς λέγαμε πού θα οδηγήσει τελικά αυτό τη χώρα. Φτάσαμε στο παρά πέντε να φύγουμε από την Ευρώπη. Το παιχνίδι πλέον θα παιχτεί στην αξιοπιστία που έχουμε εμείς οι πολιτικοί. Η σημερινή νεολαία και κατ’ επέκταση κοινωνία, έχει χάσει αυτού του είδους τις ψευδαισθήσεις. Οι εκλογές που έρχονται θα είναι οι εκλογές του ρεαλισμού, της ελπίδας και της προοπτικής”, κατέληξε η κ. Μπακογιάννη, στην τοποθέτησή της.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...