17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Νότια των Χανίων το ρωσικό “Marshal Ustinov” – Σε στενό κλοιό η βάση στη Σούδα από τους Ρώσους

Ημερομηνία:

Την τοποθεσία του στην ανατολική Μεσόγειο διατηρεί ρωσικό πολεμικό πλοίο, με πορεία νοτίως της Κρήτης, αφού στο πλαίσιο της εξελισσόμενης σύγκρουσης Δύσης-Ρωσίας στην Ουκρανία, η αμερικανική βάση της Σούδας αποτελεί εν δυνάμει στόχο οποιασδήποτε κλιμάκωσης.

Η Ρωσία διατηρεί ναυτική βάση στην αλ Τζούφρα της Λιβύης, η οποία σαφώς στοχοποιεί τις βάσεις του ΝΑΤΟ σε Σικελία αλλά και τη Σούδα (λόγω απόστασης) και αυτό είναι πραγματικό σενάριο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, σύμφωνα με ξένους ειδικούς.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί ανά πάσα στιγμή να πυροδοτηθεί και να επεκταθεί στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή όπου “λάφυρο” είναι τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ αρνούνται να αποδεχθούν το νέο καθεστώς της πολυπολικότητας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, με αποτέλεσμα να ενισχύουν συνεχώς τις θέσεις τους στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και την ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη η ένταση βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς αμερικανικό υποβρύχιο τύπου «Βιρτζίνια» εντοπίστηκε από το ρωσικό ναυτικό, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, κοντά στο νησί Ουρούπ, ένα ρωσικό νησί και ειδικότερα το τέταρτο μεγαλύτερο νησί, σε έκταση, των Κουρίλων νήσων μετά το Ιτουρούπ, το Παραμουσίρ και το Κουνασίρ. Έχει έκταση 1.430 τ.χλμ. και είναι ακατοίκητο.

Σύμφωνα με το RIA Novosti αμερικανικό υποβρύχιο εισήλθε στα ρωσικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Κουρίλων νήσων και εναντίον του χρησιμοποιήθηκαν ειδικά μέσα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Στο πλήρωμα του υποβρυχίου δόθηκε ένα μήνυμα στα ρωσικά και τα αγγλικά μέσω υποβρύχιας επικοινωνίας: “Βρίσκεστε στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας. Βγείτε αμέσως στην επιφάνεια!”. Το αμερικανικό υποβρύχιο χρησιμοποίησε έναν αυτοκινούμενο προσομοιωτή για να διπλασιάσει τον στόχο σε ραντάρ και μέσα ακουστικού ελέγχου και έφυγε από τα ρωσικά χωρικά ύδατα με τη μέγιστη ταχύτητα.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έστειλε έξι πολεμικά πλοία από τη Μεσόγειο Θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα ενόψει των ασκήσεων και αναμένεται ενισχυμένη ρωσική ναυτική παρουσία και στην Αζοφική Θάλασσα. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει δηλώσει ότι στόχος των ασκήσεων είναι να επικεντρωθούν γύρω από την «καταστολή και απόκρουση εξωτερικής επιθετικότητας».

pentapostagma.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ