22.4 C
Chania
Τρίτη, 16 Ιουνίου, 2026

Ν. Ανδρουλάκης: «Τα τελευταία επτά χρόνια επί ΝΔ συντελείται μια μεγάλη αναδιανομή πλούτου – Θέλουμε καλύτερους μισθούς και περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους»

Ημερομηνία:

Από το βήμα της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του  ΣΕΒ, με θέμα «Παραγωγική Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να συνδέσει την οικονομική ανάπτυξη με την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι να δουλεύουν οι Ελληνες περισσότερες ώρες, αλλά να εργάζονται πιο παραγωγικά.

«Θέλουμε καλύτερους μισθούς και περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους. Μια Ελλάδα όπου οι εργαζόμενοι δεν θα δουλεύουν περισσότερο αλλά πιο παραγωγικά», ανέφερε, εξηγώντας ότι σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας σε επαγγέλματα έντασης γνώσης και στις νεότερες γενιές. Η αναφορά δεν ήταν τυχαία.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να παρουσιάσει μια διαφορετική ανάγνωση της συζήτησης για την ανταγωνιστικότητα, συνδέοντάς την όχι μόνο με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά και με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

Στο ίδιο πλαίσιο έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο: την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας από το 54% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπου βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, στο 75% έως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι η χαμηλή παραγωγικότητα δεν αποτελεί δείκτη της εργατικότητας των Ελλήνων, αλλά αποτυπώνει κυρίως τις αδυναμίες του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση αυτή συνδέεται άμεσα με τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη.

Επικαλέστηκε τις εκθέσεις του Ενρίκο Λέτα και του Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την ευρωπαϊκή οικονομία, με τη βιομηχανία να επιστρέφει στο επίκεντρο ως μοχλός ανάπτυξης, ανθεκτικότητας και γεωπολιτικής ασφάλειας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε και την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο «Βιομηχανικό Επιταχυντή» (Industrial Accelerator Act).

Ωστόσο, έθεσε ένα κρίσιμο –κατά τον ίδιο– ερώτημα: ποια κράτη θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτή τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική;

Όπως σημείωσε, η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις ευνοεί πρωτίστως τις οικονομίες που διαθέτουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια, δημιουργώντας νέες ανισορροπίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό το σκεπτικό, υποστήριξε ότι η Ελλάδα ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2027, οφείλει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής απάντησης.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρόταση του Ενρίκο Λέτα για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοδότησης της βιομηχανικής πολιτικής (State Aid Contribution Mechanism), ο οποίος θα λειτουργεί ουσιαστικά ως ένας μηχανισμός αναδιανομής των ωφελειών που προκύπτουν από τις κρατικές ενισχύσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση πρότεινε και τη στήριξη νέων επενδύσεων στις υπό ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εντάσσοντας το ζήτημα στο ευρύτερο γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ευρώπης. Από τα ευρωπαϊκά, όμως, πέρασε γρήγορα στα εγχώρια. Και εκεί η κριτική προς την κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για ένα «κράτος – φέουδο» και αντιπαραβάλλοντας ένα κράτος με ισχυρούς θεσμούς, ένα κράτος δικαίου.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ελλάδα, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε λίγους μήνες, οφείλει να συμβάλει δημιουργικά στη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής απάντησης.

«Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την πρόταση του Ενρίκο Λέτα για δημιουργία ενιαίου μηχανισμού χρηματοδότησης της βιομηχανικής πολιτικής», σημείωσε, τονίζοντας πως «ένας τέτοιος μηχανισμός θα υποχρεώνει τα ισχυρότερα κράτη μέλη να κατευθύνουν μέρος των κρατικών ενισχύσεων στη χρηματοδότηση κοινών ευρωπαϊκών και στρατηγικών επενδύσεων» και εξηγώντας ότι, στην πράξη, θα λειτουργεί ως ένας ευρωπαϊκός «φόρος επί των κρατικών ενισχύσεων».

«Η ΝΔ σπατάλησε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης»

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδροπυλάκης κατηγόρησε, για μία ακόμη φορά, την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι σπατάλησε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, θέτοντας μία σειρά «αμείλικτων», όπως είπε, ερωτημάτων:

«Τι θα αφήσουν πίσω τους τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου; Ποιες είναι οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που έγιναν; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν; Πόσο συνέβαλαν πραγματικά στην αύξηση της παραγωγικότητας; Γιατί κρίσιμες υποδομές έμειναν σε δεύτερο πλάνο; Διαθέτουμε σήμερα καλύτερους σιδηροδρόμους; Αποκτήσαμε περισσότερες κοινωνικές κατοικίες; Περισσότερα δίκτυα και αποθήκευση ενέργειας; Καλύτερη δημόσια Υγεία; Η απάντηση είναι αρνητική», υπογράμμισε.

«Τα τελευταία επτά χρόνια επί ΝΔ συντελείται μια μεγάλη αναδιανομή πλούτου»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «τα τελευταία επτά χρόνια επί Νέας Δημοκρατίας συντελείται μια μεγάλη αναδιανομή πλούτου» και προσέθεσε πως «το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη, ενώ το μερίδιο των κερδών είναι το τρίτο υψηλότερο».

«Εμείς δεσμευόμαστε για μια σημαντική αύξηση του μεριδίου των μισθών στο ΑΕΠ τα επόμενα 5 χρόνια», σημείωσε, παραθέτοντας έξι βασικές προτεραιότητες που σχετίζονται άμεσα με τις ανάγκες της Βιομηχανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παραθέτοντας τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το παραγωγικό μέλλον της Ελλάδας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Golden Visa έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και πρέπει να καταργηθεί».

Δείτε την ομιλία Ανδρουλάκη

YouTube thumbnail

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυπριακό και διεθνείς εξελίξεις συζήτησαν Στεφάνου – Τσίπρας

Το Κυπριακό, τις εξελίξεις σε Κύπρο και Ελλάδα και...

Καρυστιανού κατά κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση: «Ενεργειακό έγκλημα» στη Δυτική Μακεδονία

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την απολιγνιτοποίηση εξαπολύει το...

Σακελλαρίδης: Καλεί τον Γιάνη Βαρουφάκη να «αφήσει στην άκρη το 2015»

Κριτική στην «κουλτούρα προσωπολατρείας» που καλλιεργήθηκε «και με ευθύνη...

Independent: Η Αμερική έχασε τον πόλεμό της με το Ιράν

Δεν ήταν ποτέ πιθανό ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του...