22.1 C
Chania
Σάββατο, 16 Μαΐου, 2026

Ν. Βαλαβάνη: “Λένε ότι η Βάση της Σούδας προσφέρει προστασία από την Τουρκία. Μα Η Τουρκία είναι μία από τις πέντε δυνάμεις που απαρτίζουν το Κέντρο Αριστείας στη Σούδα”

Ημερομηνία:

Το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Μαΐου θα βρει τα Χανιά στο επίκεντρο μιας πανελλαδικής κινητοποίησης που υπερβαίνει τα όρια μιας τυπικής διαμαρτυρίας. Στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, η Νάντια Βαλαβάνη —οικονομολόγος, συγγραφέας, πρώτην Υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς με έντονη αντιδικτατορική δράση— σηματοδοτεί την επανεκκίνηση ενός κινήματος που αναζητά απαντήσεις στη ραγδαία στρατιωτικοποίηση της Κρήτης. Σε μια συγκυρία όπου η Μέση Ανατολή φλέγεται και οι διεθνείς ισορροπίες δοκιμάζονται, η Βάση της Σούδας αναδεικνύεται στον κρισιμότερο επιχειρησιακό κόμβο των Ηνωμένων Πολιτειών, μετατρέποντας την Ελλάδα από παραδοσιακό «πυλώνα σταθερότητας» σε ενεργό συμμέτοχο μιας δυστοπικής πολεμικής περιπέτειας με απρόβλεπτες παγκόσμιες συνέπειες.

Σε συνέντευξη που μας έδωσε στάθηκε και σε ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα που επιστρατεύονται διαχρονικά για την αιτιολόγηση της επέκτασης των αμερικανικών διευκολύνσεων στην Κρήτη που είναι η θωράκιση της χώρας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Ωστόσο, στη συνέντευξή της η κ. Βαλαβάνη καταρρίπτει αυτό το σχήμα, αναδεικνύοντας μια πραγματικότητα που σπάνια φτάνει στον δημόσιο διάλογο: η Τουρκία δεν είναι «απέναντι» από τους σχεδιασμούς της Σούδας, αλλά οργανικό μέρος αυτών.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD COE), η πιο σύγχρονη εγκατάσταση εντός της βάσης. Πρόκειται για ένα σχήμα «5+1», στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τσεχία και η Τουρκία, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. «Πώς θα προστατευτείς όταν ο “αντίπαλος” είναι μέσα και ξέρει όλα τα σχέδιά σου;», αναρωτιέται η κ. Βαλαβάνη, επισημαίνοντας ότι η εκπαίδευση και ο σχεδιασμός που λαμβάνουν χώρα εκεί αφορούν την άμυνα του ΝΑΤΟ και όχι την εθνική κυριαρχία.

Πιο αναλυτικά σε ερώτηση σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα και το κατά πόσο η βάση της Σούδας προσφέρει προστασία είπε:

Θα σας πω πολύ απλά ότι το να αναρωτιέται κανείς «ποιος είναι ο σύμμαχος» προϋποθέτει ότι η Τουρκία είναι «απέναντι» και κάποιοι άλλοι είναι «απέναντι στην Τουρκία». Αυτό όμως δεν υφίσταται ούτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ούτε σε αυτό του τριμερούς σχήματος.

Η βάση έχει πολλές εγκαταστάσεις, δεν είναι μόνο το νατοϊκό Πεδίο Βολής· η τελευταία, πιο σύγχρονη εγκατάσταση είναι το λεγόμενο Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD COE).

Εκεί γίνεται εκπαίδευση και σχεδιασμός, ενώ επιχειρησιακά εξασφαλίζουν ότι η βάση της Σούδας —όχι η πόλη των Χανίων— έχει το δικό της «Iron Dome», ας το πούμε έτσι απλουστευμένα για να συνεννοούμαστε.

Μας λένε ότι η Ελλάδα αποκτά εμπειρία εκεί για την περίπτωση που βρεθεί απέναντι στην Τουρκία. Μα η Τουρκία είναι μέσα σε αυτό το Κέντρο! Πώς θα βρεθούν απέναντι;

Η Τουρκία είναι μία από τις πέντε δυνάμεις (σχήμα 5+1) που απαρτίζουν το Κέντρο Αριστείας: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία και Τουρκία, οι οποίες σε συνεργασία με τις ΗΠΑ κάνουν όλη αυτή τη δουλειά.

Άρα, όλη αυτή η ιστορία της αντιπυραυλικής θωράκισης —από τους Patriot που στείλαμε στη Σαουδική Αραβία για να προστατέψουν τα συμφέροντα της Aramco από ιρανικά χτυπήματα, μέχρι τους Patriot που έφερε η αμερικανική κυβέρνηση από την πρώτη μέρα του πολέμου— δεν αφορά την προστασία της Ελλάδας από τον εξ ανατολών γείτονα.

Πρόκειται για την προστασία νατοϊκών στόχων και την εξυπηρέτηση νατοϊκών σχεδίων που ξετυλίγονται. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, δεν έχει καταλάβει ότι με την Τουρκία είμαστε παντού μαζί: από το στρατηγείο στη Λάρισα μέχρι οποιαδήποτε αμερικανική εγκατάσταση, και πολύ περισσότερο εδώ, στη Σούδα, που θεωρείται η μόνη επίσημη αμερικανική βάση στην Ελλάδα.

Πώς θα προστατευτείς όταν ο «αντίπαλος» είναι μέσα και ξέρει όλα τα σχέδιά σου; Αυτά τα σχέδια, στο πλαίσιο του «3+1» και των νατοϊκών ομάδων, δεν αφορούν τη δική σου άμυνα, αλλά την άμυνα του ΝΑΤΟ. Βλέπουν τη Ρωσία, βλέπουν το Ιράν — δεν βλέπουν εσένα. Και η Τουρκία είναι μέρος όλων αυτών.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλγα Κεφαλογιάννη για σχέση με Ισραήλ: “Έχουμε μια κοινή κατανόηση της ειρήνης και της σταθερότητας”

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε ο ενθουσιασμός της Κρητικιάς Υπουργού Τουρισμού...