16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ν. Τσόμσκι για την Ελλάδα: Δεν είναι μια οικονομική πολιτική που μπορεί να τερματίσει μια σοβαρή ύφεση, είναι ταξικός πόλεμος | Βίντεο

Ημερομηνία:

Σε ανοιχτή συζήτηση για την Ελλάδα αλλά και την κρίση στην Ευρώπη συμμετείχε ο διάσημος καθηγητής Γλωσσολογίας και Φιλόσοφος στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ Νοάμ Τσόμσκι. Στη συζήτηση στο “Democracy Now” μαζί με την Έιμι Γκούντμαν και τον ηγέτη των Podemos Pablo Iglesias ο Νοάμ Τσόμσκι διαπίστωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την άγρια επίθεση της Γερμανίας που δεν επιτρέπουν να εφαρμόσει το πρόγραμμά του το κόμμα της Αριστεράς. Αλλά αυτό πλέον που γίνεται ξεκάθαρο, είπε ο Νοάμ Τσόμσκι, είναι ότι  “η λιτότητα είναι ένας ταξικός πόλεμος”.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας από την πλευρά του τόνισε ότι “αν η οικονομία δεν τελεί υπό δημοκρατικό έλεγχο, τότε δεν έχουμε δημοκρατία. Είναι αδύνατο να διαχωρίσεις την οικονομία και τη δημοκρατία”.

Πιο αναλυτικά, είπε ο Νοάμ Τσόμσκι:

«Η αντίδραση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια άγρια επίθεση. Έκαναν μια μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά επί της ουσίας δεν πέτυχαν πολλά. Οι Γερμανοί τους επιτέθηκαν με σφοδρότητα. Οι Γερμανοί προσπάθησαν να τους αναγκάσουν να πάρουν πίσω σχεδόν όλες τις προτάσεις τους. Αυτό που συμβαίνει με τη λιτότητα είναι ένας ταξικός πόλεμος”.

Και συνέχισε:

“Ως οικονομικό πρόγραμμα, η λιτότητα, κάτω από καθεστώς ύφεσης, δεν βγάζει νόημα. Αντιθέτως, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Έτσι, το χρέος της Ελλάδας σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά την περίοδο που επιβλήθηκαν οι πολιτικές εκείνες που λεγόταν πως θα το μειώσουν. Η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος, σε αντίθεση με την Ισπανία που έχει χρέος προς τις τράπεζες – κυρίως τις γερμανικές. Σημειώστε πως όταν μια τράπεζα πραγματοποιεί έναν επικίνδυνο δανεισμό, τότε αυτομάτως κάποιος άλλος δανείζεται με ρίσκο.”

Ο Νοάμ Τσόμσκι συνεχίζοντας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι εφόσον οδηγήσουν στον γκρεμό τον ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη λύση θα είναι ακραία και θα έρχεται όχι από τη δεξιά αλλά από πολύ πιο ακραίους χώρους όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα:

«Οι πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί από την Τρόικα, ενδιαφέρονται για την αποπληρωμή των τραπεζών, δηλαδή των δραστών, έτσι ο πληθυσμός υποφέρει. Οι λεγόμενες σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, αυτές του κράτους δικαίου, έχουν διαβρωθεί. Αυτός είναι ο ταξικός πόλεμος. Δεν είναι μια οικονομική πολιτική που βγάζει νόημα και μπορεί να τερματίσει μια σοβαρή ύφεση. Η αντίδραση σε όλα αυτά υπάρχει στην Ελλάδα, την Ισπανία, ενώ αυξάνεται και αλλού όπως στην Ιρλανδία και τη Γαλλία. Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απάντηση της Δεξιάς και μάλιστα της ακραίας πτέρυγάς της. Η εναλλακτική λύση στην Ελλάδα, αντί του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής».

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ