17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης των Ενετικών Τειχών της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης

Ημερομηνία:

Ένα σημαντικό έργο θα πάρει σάρκα και οστά στον Δήμο Ηρακλείου. Πρόκειται για την αποκατάσταση του παράκτιου τείχους, , το οποίο μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της διάβρωσης. Αφορά στο τμήμα από τον Κόλπο του Δερματά (ανατολικά) έως την Πλατεία 18 Άγγλων (δυτικά) και την ένωσή του με τον προσήνεμο μόλο προς το ενετικό φρούριο Roca a mare (Κούλες), η άρση της επικινδυνότητας και η θωράκισή του έναντι του σφοδρού κυματισμού του Κρητικού Πελάγους.

Το σημαντικό βήμα για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του παραθαλάσσιου τμήματος των Ενετικών Τειχών Ηρακλείου, αποτελεί η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 2.062.500 ευρώ, η οποία υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Μηνά Παπαδάκη.

Τι δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για το έργο

«Στο πλαίσιο των συστηματικών μας προσπαθειών για το στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου, συνεχίζουμε τη σταθερή συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου.

Αποτελεί προτεραιότητα η αποκατάσταση της παραθαλάσσιας ενετικής οχύρωσης, καθώς η κατάσταση διατήρησης του μνημείου, λόγω της έκθεσής του στους σφοδρούς κυματισμούς του Κρητικού Πελάγους επιδεινώνεται κάθε χειμώνα, με προοδευτική αύξηση του ποσοστού απώλειας της λιθεπένδυσής του και επιδείνωση των σπηλαιώσεων και υποσκαφών στη βάση του.

Συνεργαζόμαστε με τους φορείς της Κρήτης για την εκπόνηση των εργασιών στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης, καθώς και τη λήψη μέτρων προστασίας για τη στατική αποκατάσταση του παράκτιου ενετικού τείχους από την περιοχή της ιχθυόσκαλας μέχρι το Λιμενικό Περίπτερο. Το έργο περιλαμβάνει σημαντικές ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από το ΥΠΠΟΑ, ώστε το παραθαλάσσιο τμήμα των τειχών να αποδοθεί αποκατεστημένο στους πολίτες και στους επισκέπτες του Ηρακλείου».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...