14.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Ξύπνησαν μνήμες της Ντοά: Ναυάγιο σε πλοιάριο με μετανάστες νότια της Κρήτης

Ημερομηνία:

Νέα τραγωδία με νεκρούς πρόσφυγες σε ναυάγιο σκάφους που σημειώθηκε στα νότια της Κρήτης σε διεθνής ύδατα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τέσσερις νεκροί και έχουν διασωθεί 340 άτομα. Η επιχείρηση συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων.

Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες, ένα 25μετρο ξύλινο αλιευτικό, είναι μισοβυθισμένο.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα στη θαλάσσια περιοχή 75 ναυτικών μιλίων νότια των Καλών Λιμένων στην Κρήτη σε περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Αιγύπτου.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επικρατούν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-5 μποφορ.

Αρχικά για το ναυάγιο ενημερώθηκε η ιταλική ακτοφυλακή και στην συνέχεια το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν πέντε παραπλέοντα σκάφη, ενώ σπεύδει ένα ακόμη καθώς και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, σκάφος του Λιμενικού, αεροσκάφος του Λιμενικού, δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι πρόσφυγες πιθανόν να είχαν ξεκινήσει από τη βόρεια Αφρική με προορισμό την Ιταλία.

Για το περιστατικό τηρείται διαρκώς ενήμερος ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ενώ ο Αρχηγός  Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ Ράπτης Σταμάτιος εποπτεύει την όλη επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πάνω από 220 πρόσφυγες έχουν αφιχθεί στην Κρήτη.

Μετά το σφράγισμα του Αιγαίου, τα κυκλώματα διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, κυρίως προς Ιταλία, με αποτέλεσμα κάποια σκάφη να καταλήγουν στην Κρήτη, όπου όμως δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, πρόβλεψη και υποδομή.

Νωρίς το πρωί το ξύλινο πλοιάριο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, όταν άρχισε να βάζει νερά. Άνθρωποι έπεσαν στην θάλασσα αφού το πλοιάριο πήρε κλίση και αυτή τη στιγμή είναι μισοβυθισμένο. Οι ομάδες διάσωσης τους πέταξαν σωσίβια και στην συνέχεια τους ανέσυραν στα σκάφη που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές, οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, γεγονός που διευκολύνει το έργο της διάσωσης ενώ στο σημείο που βρίσκεται το πλοιάριο έχουν σπεύσει και αλιευτικά ώστε να συνδράμουν με όποιο μέσο μπορούν.

Να σημειώσουμε ότι οι διασωθέντες μεταφέρονται στην Ιταλία αν και σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία της Κρήτης.

Με εντολή αρχηγού ΓΕΕΘΑ δύο σούπερ πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας από Χίο και Ρόδο κατευθύνονται στο Καστέλι όπου θα βρίσκονται σε ετοιμότητα. Επίσης στην περιοχή σπεύδει κι ένα ελικόπτερο S70 του πολεμικού ναυτικού από τη βάση Κοτρώνη.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πιθανότατα είχαν ξεκινήσει από την βόρεια Αφρική με προορισμό την Ιταλία.

"google ad"

Το ναυάγιο έφερε στις μνήμες την τραγωδία όπου σε ναυάγιο ανοιχτά της Μάλτας 490 από τους 500 επιβαίνοντες πνίγηκαν. Μία από τους επιζώντες ήταν και η Ντοά. Σήμερα, ευτυχώς τα θύματα είναι πολύ λιγότερα.

Νωρίτερα, η ανακοίνωση του Λιμενικού σημείωνε τα εξής:

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό αγνοουμένων αλλοδαπών, λαμβάνει χώρα, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από τις πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή εβδομήντα πέντε (75) ν.μ. νότια Καλών Λιμένων ν. Κρήτης και σε περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα, σκάφος είκοσι πέντε (25) περίπου μέτρων, στο οποίο επέβαιναν οι ανωτέρω, βυθίστηκε στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα. Με μέριμνα του ΕΚΣΕΔ/Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. στην επιχείρηση συμμετέχουν πέντε (05) παραπλέοντα πλοία, ενώ σπεύδει ένα (01) ακόμη καθώς και Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης, Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) Ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί τριακόσιοι δύο (302) αλλοδαποί, οι οποίοι έχουν επιβιβαστεί με ασφάλεια στα παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα τρεις (03) σοροί. Η επιχείρηση συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επικρατούν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-5 BF.

Για το περιστατικό τηρείται διαρκώς ενήμερος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ενώ ο Αρχηγός Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ Ράπτης Σταμάτιος εποπτεύει την όλη επιχείρηση. Εξελίξεις για το περιστατικό θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...