22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

ΟΗΕ: Η επισιτιστική κρίση είναι μεγαλύτερη από αυτήν του Β’ Παγκ. Πολέμου

Ημερομηνία:

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος θύμισε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία παράγουν το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού, το 20% του καλαμποκιού της και το 75%-80% του ηλιελαίου και ο Οργανισμός αγοράζει το 50% των σιτηρών του από την Ουκρανία. Ο πόλεμος αυξάνει τα μηνιαία έξοδα του οργανισμού κατά 71 εκατ. δολάρια λόγω της αύξησης του κόστους τροφίμων, καυσίμων και μεταφορικών, πράγμα που σημαίνει ότι ετησίως το κόστος αυτό αυξάνεται κατά 850 εκατ. δολάρια συνολικά, άρα θα υπάρχουν «4 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι που θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλι, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει «μια καταστροφή πάνω από μια καταστροφή» και θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο «πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Οι Ουκρανοί αγρότες, που παράγουν σημαντικό ποσοστό του σταριού που καταναλώνεται διεθνώς, «τώρα πολεμούν τους Ρώσους», είπε και τόνισε ότι οι ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων πλέον εκτοξεύονται.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία εξασφάλιζε τροφή για 125 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά πλέον σύμφωνα με τον Μπίσλι έπρεπε να αρχίσει να μειώνει τις μερίδες τους λόγω της αύξησης του κόστους των τροφίμων, των καυσίμων και των μεταφορικών. Για παράδειγμα, είπε, στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Υεμένη, όπου είχε περικοπεί κατά 50% το φαγητό για 8 εκατ. ανθρώπους, τώρα «εξετάζουμε μηδενικό σιτηρέσιο».

Όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τη χώρα που είχε εξασφάλιζε ψωμί για εκατομμύρια ανθρώπους της, οδηγεί στην καταστροφή χώρες όπως η Αίγυπτος, που συνήθως προμηθεύεται το 85% των σιτηρών της από την Ουκρανία, και ο Λίβανος που το 2020 προμηθεύτηκε το 81% του σταριού του.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Μπίσλι είπε ότι ο Οργανισμός προσφέρει φαγητό σε περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, θα φτάσει τα 2,5 εκατ. τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, 4 εκατ. μέχρι το τέλος Μαΐου και «ελπίζουμε ότι θα φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου». Και επισήμανε ότι το κόστος είναι περίπου 500 εκατ. δολάρια για τους πρώτους τρεις μήνες και «μας λείπουν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια».

Τόνισε δε πως το γεγονός ότι η Ουκρανία βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο δεν θα πρέπει να οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα στην παραμέληση της Αφρικής, ειδικά του Σαχέλ, και της Μέσης Ανατολής, γιατί «διαφορετικά, θα έχουμε μαζικά προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα» προς όλα τα μέρη της Ευρώπης.

«Εάν τερματίσουμε τη σύγκρουση, αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες, μπορούμε να αποφύγουμε την πείνα, την αποσταθεροποίηση των εθνών και τη μαζική μετανάστευση», είπε. «Αλλά αν δεν το κάνουμε, ο κόσμος θα πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε καθώς το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα είναι να παίρνουμε φαγητό από πεινασμένα παιδιά για να τα δώσουμε σε πεινασμένα παιδιά».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ