17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Ακραία καιρικά φαινόμενα όσο επιμένουμε στα ορυκτά καύσιμα

Ημερομηνία:

Με κείμενό της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων αναφέρεται στους ακραίους καύσωνες κι τις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών:

Οι αλλεπάλληλοι πρωτοφανείς καύσωνες που συνοδεύονται κι από μεγάλες πυρκαγιές αφορούν και τη χώρα μας αλλά και τα Χανιά. Παρά τη λυσσαλέα άρνηση της Κλιματικής Κρίσης από τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα, η Κλιματική Κρίση είναι εδώ και τη ζούμε και δε μπορούν πλέον να την κρύβουν, όπως έκαναν με τις μελέτες ακόμη και δικών τους (πετρελαϊκών εταιρειών) επιστημόνων.

Ζούμε λοιπόν και στα Χανιά όχι μόνο τους καύσωνες αλλά και τη μεγαλύτερη άνοδο θερμοκρασίας (+2,26 βαθμοί Κελσίου) πανελλαδικά σε σχέση με τη δεκαετία του 1960, Κι αν με βάση τα στοιχεία της Μελέτης του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος του Δήμου Χανίων οι καύσωνες στα Χανιά είχαν σχεδόν τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2000 (από 3 καύσωνες κατά μέσο όρο το χρόνο είχαν φτάσει τους 8 τη δεκαετία 1990-2000), φέτος πλέον σπάμε κάθε ρεκόρ, καθώς μετρήσαμε 6 καύσωνες μόνο το Μάιο και Ιούνιο, χωρίς να προσθέσουμε κι εκείνους του Ιουλίου και του Αυγούστου που διανύουμε!

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Άμεσα πρέπει να εγκαταλειφθούν όλα τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων και να μπει χρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης της χρήσης ορυκτών καυσίμων σε όλους τους σταθμούς ενέργειας και αντικατάστασής τους με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Παράλληλα, πρέπει να προστατέψουμε και να αυξήσουμε τα δέντρα, τους χώρους πρασίνου και τα δάση, μιας και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, προσφέρουν σκιά και δροσιά, κάτι που τώρα συνειδητοποιούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι.

5 σημεία για το κλίμα και την ενέργεια

  1. Η Κλιματική Κρίση είναι υπαρκτή κι επικίνδυνη, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά. Είναι η πρόκληση της εποχής μας.
  2. Συνεπώς,επείγει η αντιμετώπισή της με προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, εγκατάλειψη ορυκτών καυσίμων, εξοικονόμηση ενέργειας και στροφή στις ΑΠΕ.
  3. Η αναγκαία στροφή στις ΑΠΕ πρέπει να γίνειχωρίς καταστροφή της φύσης και μνημείων, σε μικρά μεγέθη,αποκεντρωμένα και με έλεγχο από τις τοπικές κοινωνίες.
  4. Προτείνουμε λοιπόνΑΠΕ σε όλα τα δημόσια κτήρια, τοπικές και δημοτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς υπό τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας.
  5. Κυβέρνηση και Περιφέρεια θα πρέπει να παρουσιάσουνχρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης της χρήσης ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου) στα ενεργειακά εργοστάσια της Κρήτης(Ξυλοκαμάρα, Λινοπεράματα, Αθερινόλακκος), διασφαλίζοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας όσο και την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές χωρίς καταστροφή της φύσης και υπό δημόσιο τοπικό έλεγχο.

 

Δείτε σχετικά

  1. Πόσο πιο ζεστή είναι κάθε περιοχή της Ελλάδας σε σχέση με τη δεκαετία του 1960

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος Δήμου Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...