27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια: Μαίνεται η φωτιά – Αγωνία για την Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία:

Πύρινη λαίλαπα κατακαίει την Εύβοια, με τα μέτωπα στην περιοχή να είναι σε πλήρη εξέλιξη. Καλύτερη είναι η εικόνα στην Αρχαία Ολυμπία.

Σε πύρινο κλοιό παραμένουν η Εύβοια και η Αρχαία Ολυμπία, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν μάχη με τις φλόγες αλλά και τον χρόνο ώστε να προλάβουν την εκτιμώμενη – για τις επόμενες ώρες – ενίσχυση των ανέμων. Η κατάσταση στη Μεσσηνία είναι καλύτερη.
Ώρες αγωνίας στην Εύβοια
Η κατάσταση στην Εύβοια, όπου η φωτιά καίει για τρίτη ημέρα, γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, με τις πύρινες γλώσσες να συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία, «καταπίνοντας» τα πάντα στο διάβα τους.

Φωτιά στην Εύβοια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.08.2021

Φωτιά στην Εύβοια

© Φωτογραφία : facebook.com/Ghetto Magazine

Στην Εύβοια επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α

Τις βραδινές ώρες απαιτήθηκε η εκκένωση ακόμη δύο χωριών των Αμελάντων και της Καράμειας, ενώ το πρωί ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των Κεχριών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι καμπάνες στο χωριό ήχησαν, μάλιστα, ειδοποιώντας τους πολίτες να φύγουν μακριά καθώς οι φλόγες κινούνται προς τον οικισμό.

Η εικόνα από το μέτωπο είναι δραματική, με το μέτωπο να μην δίνει κανένα σημάδι υποχώρησης.

Σημειώνεται πως στην περιοχή έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 13 οικισμοί, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200 καμένα σπίτια.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού έκανε λόγο, μιλώντας στην ΕΡΤ, για μία «ιστορική φωτιά του αιώνα» και ενημέρωσε πως αυτή την ώρα κινείται προς το Αιγαίο. Όπως προειδοποίησε, εάν δεν ανακοπεί η πορεία της, θα είναι καταστροφικά τα αποτελέσματα.

Σημειώνεται πως η φωτιά ξεκίνησε από τη Λίμνη, κινήθηκε προς τις Ροβιές, ανέβηκε προς το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και τώρα κινείται προς τα ανατολικά.

"google ad"

Στις Ροβιές απαιτήθηκε η διάσωση 91 ατόμων από θαλάσσης από σκάφη του Λιμενικού Σώματος, με τις εικόνες στην περιοχή να είναι δραματικές.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για ενίσχυση των δυνάμεων, ενώ αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια να φτιαχτούν αντιπυρικές ζώνες ώστε να μην επεκταθεί περισσότερο η φωτιά.

Πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.08.2021

Παράλληλα, συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην Αρχαία Ολυμπία, με τον αντιπεριφερειάρχης Ηλείας να ενημερώνει το πρωί πως δεν έχει παρέλθει ο κίνδυνος για τον αρχαιολογικό χώρο.
Στην περιοχή επιχειρούν 174 πυροσβέστες, με εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Αυτή την ώρα, η κατάσταση είναι βελτιωμένη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να έχουν «τιθασεύσει» τις φλόγες.
Ο δήμαρχος Πύργου, μιλώντας στο OPEN, σημείωσε πως η ορατότητα στον Πύργο είναι μηδενική λόγω του καπνού και ξεκαθάρισε πως η «φωτιά δεν είναι υπό έλεγχο».
«Είναι δύσκολο το έργο από αέρος λόγω του όγκου των καπνών. Δύσκολη είναι και η επέμβαση των επίγειων μέσων» είπε και ενημέρωσε πως η περιοχή Λατζόι έχει μπει στο επίκεντρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον δέκα χωριά έχουν υποστεί ζημιές.
«Είμαστε τόσο απροετοίμαστοι. Δεν υπάρχει σχέδιο μελετημένο μετά από αυτό που έγινε το 2007» κατήγγειλε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...