14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων προς Λιμεναρχείο: Είστε ενήμεροι για την παρουσία και τον σκοπό της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους Sanco Swift στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης;

Ημερομηνία:

Ερώτημα προς το Λιμεναρχείο Χανιων δημοσιοποίησε η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σχετικά με τις σεισμικές έρευνες του ειδικού σκάφους Sanco Swift, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, σε περιοχή μάλιστα απ’ όπου είχε περάσει το ακυβέρνητο σκάφος με τους 300 ανθρώπους για το οποίο οι ελληνικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για έναρξη επιχείρησης διάσωσης.

Αναφέρεται πιο αναλυτικά:

Από τις 25 Οκτωβρίου που έγινε γνωστό από ανακοινώσεις της «Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» ότι το ειδικό σκάφος σεισμικών ερευνών Sanco Swift σημαίας Γιβραλτάρ, συνοδευόμενο από το ρυμουλκό Alexander 3 ελληνικής σημαίας, πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες με ηχοβολισμούς στις θαλάσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, λαμβάνουμε καταγγελίες, πληροφορίες και πλήθος ερωτήματα από απλούς πολίτες, δημοσιογράφους αλλά και από περιβαλλοντικές οργανώσεις σύμφωνα με τις οποίες για τις δραστηριότητες αυτές του Sanco Swift ΔΕΝ έχει εκδοθεί προειδοποιητική Navtex που να δεσμεύει τον χώρο, ενώ για την ίδια περιοχή αυτή τη στιγμή η οργάνωση Alarm Phone έχει πληροφορίες για ακυβέρνητο σκάφος με περίπου 300 ανθρώπους και έχει απευθύνει από το πρωί της 28ης Οκτ. 2022 έκκληση για την έναρξη επιχείρησης διάσωσης προς το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και τις ελληνικές αρχές. Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η αδιαφάνεια με την οποία διεξάγονται οι σεισμικές αυτές έρευνες.

Επισημαίνουμε ότι οι θαλάσσιες περιοχές αυτές , στην Κρήτη όπως και στο Ιόνιο, αποτελούν τμήματα της Ελληνικής Τάφρου, οικότοπος παγκόσμιας οικολογικής αξίας που έχει αναγνωριστεί από τη «Διεθνή Συμφωνία για τη Διατήρηση των Κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Παρακείμενης Ζώνης του Ατλαντικού» ACCOBAMS την οποία έχουν υπογράψει από το 1996 όλες οι χώρες της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και έχει τεθεί σε ισχύ από το 2001. Πρόκειται για μια υποθαλάσσια οροσειρά, με χαράδρες που φτάνουν ως και τα 5χλμ σε βάθος, είναι ο πιο σημαντικός βιότοπος για τον απειλούμενο πληθυσμό των φυσητήρων της Μεσογείου, ένας από τους μεγαλύτερους υποπληθυσμούς των ευάλωτων Ζιφιών, επίσης ζει, τρέφεται και αναπαράγεται εδώ μαζί με πολλά ακόμα είδη δελφινιών, πτεροφάλαινες, θαλάσσιες χελώνες και μεσογειακές φώκιες.

Σύμφωνα με την επιστημονική γνώση, οι σεισμικές έρευνες χρησιμοποιούν εντατικό και πολύ ισχυρό ηχοβολισμό, ο οποίος τραυματίζει τα ευαίσθητα ακουστικά όργανα των φαλαινών και των δελφινιών, οδηγώντας τα στη φυγή ή και τον θάνατο. Οι ανησυχίες είναι βάσιμες διότι στις αρχές του έτους, τις ίδιες μέρες που διενεργούσε – επίσης εν κρυπτώ– σεισμικές έρευνες για λογαριασμό των ΕΛΠΕ το ερευνητικό σκάφος SW COOK είδαμε εκβρασμούς Ζιφιών σε παραλίες της Κέρκυρας.

Με δεδομένο ότι για κάθε Ζιφιό που βλέπουμε να έχει εκβραστεί σε μια ακτή υπολογίζεται ότι ακόμα 30 έχουν χαθεί στον βυθό, και με δεδομένο ότι οι περιοχές που διεξάγονται αυτή τη στιγμή οι έρευνες είναι σε πολύ βαθιά νερά, μακριά από τις ακτές, μπορούμε να υποθέσουμε το πραγματικό μέγεθος των επιπτώσεων.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, και

με βάση το δικαίωμα πρόσβασης του κοινού στις πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον και στα διοικητικά έγγραφα βάσει των άρθρων 42 επ. του Π.Δ. 28/2015 “Κωδικοποίηση διατάξεων για την πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία” (Α΄34),

κατ’ επίκληση του δικαιώματός του σε πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία (άρθρα 4 και 5 της Διεθνούς Σύμβασης του Άαρχους, η οποία έχει κυρωθεί με τον ν. 3422/2005 (Α’ 303),

εν όψει όσων προβλέπονται στο Γ’ μέρος της Κ.Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/50875/1075/26.3.2019, σύμφωνα με το οποίο έχει συσταθεί «ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης» του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης», υπό την εποπτεία της ΕΔΕΥ και με ευθύνη της «Μονάδας Περιβάλλοντος» της αναδόχου εταιρείας (οικόπεδο 1, οικόπεδο 2 και οικόπεδο Ιόνιο),

ενόψει της υποχρέωσης του Αναδόχου να διεξάγει τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων σύμφωνα με κάθε σχετική νομοθεσία που ρυθμίζει θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και να χρησιμοποιεί με βιώσιμο τρόπο τους φυσικούς πόρους της περιοχής που περιλαμβάνεται στην άδεια που (του) χορηγήθηκε (άρθ. 12α παρ. 2 ν. 2289/1995, όπως ισχύει).

παρακαλούμε να μας απαντήσετε στα εξής:

Εάν είστε ενήμεροι για την παρουσία και τον σκοπό της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους Sanco Swift στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι το Sanco Swift διενεργεί σεισμικές έρευνες παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα στοιχεία εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο, τα στοιχεία του φορέα που έχει αναθέσει την έρευνα, τον σκοπό της έρευνας, τις περιοχές έρευνας, το χρονοδιάγραμμα της έρευνας, αν έχουν εκδοθεί τροποποιήσεις του σχεδίου δράσης της ΥΑ Α.Π. οικ. 30373/3.7.2017 και αν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε πράξη αποδοχής των ως άνω τροποποιήσεων.

"google ad"

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος, παρακαλούμε για την ηλεκτρονική αποστολή των στοιχείων αυτών. Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση χρειαστεί.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

Για την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Η Αντιπρόεδρος

Ρούλα Καστρινάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ