20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Όχι στην εγκατάλειψη των προστατευόμενων περιοχών

Ημερομηνία:

Άμεση κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών αποδίδοντάς τους την απαραίτητη χρηματοδότηση κι αποδεσμεύοντας το «Πράσινο Ταμείο» από τα νύχια των δανειστών, ζητά με ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ως Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, ήδη από τον Απρίλιο του 2015 σε εκδήλωση για τις περιοχές NATURA 2000 στο Μεγάλο Αρσενάλι της Παλιάς Πόλης των Χανίων, είχαμε επισημάνει  τους κινδύνους που διατρέχουν και την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τη συνέχιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών μετά το Δεκέμβριο. Είχαμε επίσης τονίσει την ανάγκη να μην προχωρήσει η συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης και να υπάρχει επαρκής χρηματοδότησή τους, διασφαλίζοντας ότι το εισιτήριο π.χ. του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς θα μένει εδώ και δε θα πηγαίνει στο διαβόητο «Πράσινο Ταμείο» στην Αθήνα.

Το θέμα του εισιτηρίου του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς είναι ένα ζήτημα που έχουμε επανειλημμένα θέσει τα τελευταία χρόνια. Έχουμε σε όλους τους τόνους επισημάνει το αδιανόητο να εισπράττεται εισιτήριο στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς από τους χιλιάδες επισκέπτες και τα χρήματα να πηγαίνουν στην Αθήνα, στη μαύρη τρύπα του «Πράσινου Ταμείου» και κάθε χρόνο να παρακαλάνε οι φορείς των Χανίων την εκάστοτε κυβέρνηση για γιατρό και το αναγκαίο προσωπικό για την προστασία του Εθνικού Δρυμού και των επισκεπτών του.

Πέντε μήνες μετά την εκδήλωση, τρεις μήνες πριν τη λήξη της χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, οι Φορείς κι οι εργαζόμενοι σε αυτούς είναι στον αέρα, με ευθύνη τόσο της απερχόμενης κυβέρνησης όσο και του συνόλου του πολιτικού κόσμου που επιδεικνύει  πρωτοφανή αδιαφορία για το περιβάλλον.

  • Από 1η Ιανουαρίου 2016 δε θα υπάρχει προσωπικό στους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίοι μάλιστα θα έχουν συγχωνευθεί με νόμο που ψηφίστηκε με πλειοψηφία μόλις 3 βουλευτών από κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η συγχώνευση αυτή προβλέπει ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς θα αναλάβει όλη την Κρήτη και την Κάρπαθο (!) έχοντας απολύσει όλο το προσωπικό του! Ποιον κοροϊδεύουν;
  • Με απόφαση των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 97,5% του «Πράσινου Ταμείου» πηγαίνει στην «εξυπηρέτηση» των δανείων, κάτι που δεν άλλαξε ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ας μάθουν επιτέλους οι πολίτες ότι το «Πράσινο Ταμείο» είναι «Ταμείο υπέρ των δανειστών» κι ότι οι επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς πληρώνουν εισιτήριο όχι για τη διασφάλιση της προστασίας του Εθνικού Δρυμού αλλά υπέρ της Μέρκελ και των δανειστών!
  • Εμείς δε θα παραλείψουμε να αναφέρουμε τις ευθύνες για τη μη διασφάλιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με το προσωπικό τους και με τα χρήματα που εισπράττονται από το προσωπικό τους και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον προϊστάμενο υπερυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Λαφαζάνη.

Όπως είναι φανερό, οι ευθύνες για την εγκατάλειψη των Φορέων Διαχείρισης και των προστατευόμενων περιοχών βαραίνουν πρώτα απ’ όλα όσους κυβέρνησαν μέχρι σήμερα αλλά και τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο που δεν ασχολήθηκε με το θέμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν μόνο κατ’ όνομα «προστευόμενες» οι περιοχές στο έλεος του καθενός που θέλει να αυθαιρετήσει ή να πλουτίσει σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, της φύσης, της υγείας μας και της οικολογικής ισορροπίας. Για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, υπενθυμίζουμε ότι από τις προστατευόμενες περιοχές είναι το νερό που πίνουμε (Λευκά Όρη), τα βότανα και τα φάρμακα που μας γιατρεύουν κι αποτελούν τη μοναδική βιοποικιλότητα της Κρήτης. Από τις προστατευόμενες περιοχές είναι το μεγαλύτερο μέρος του τουριστικού εισοδήματος της Κρήτης και των Χανίων ιδιαίτερα, από τα πλήθη των επισκεπτών του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, του Λαφονησιού, του Μπάλου, των Φαλασάρνων, των λιμνών της Αγιάς και του Κουρνά κ.ο.κ..

Ας δεσμευτούν τουλάχιστον τώρα για άμεση κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών αποδίδοντάς τους την απαραίτητη χρηματοδότηση κι αποδεσμεύοντας το «Πράσινο Ταμείο» από τα νύχια των δανειστών!

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ