29.4 C
Chania
Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2026

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης και τρεις ακόμα δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων κάνουν έκκληση για τους πρόσφυγες

Ημερομηνία:

Τέσσερις δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, της Λαμπεντούζα Τζιούζι Νικολίνι και ο δήμαρχος της Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός, κάλεσαν σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες να μην γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες, δηλώνοντας ότι οι πόλεις τους είναι έτοιμες να τους φιλοξενήσουν.

“Οι πόλεις της Ευρώπης είναι έτοιμες να γίνουν καταφύγια. Τα κράτη αποδίδουν το καθεστώς του εξόριστου, αλλά οι πόλεις στη συνέχεια παρέχουν αυτό το καταφύγιο”, γράφουν οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες σε ένα μανιφέστο που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα El Pais με τον τίτλο “Εμείς, οι πόλεις της Ευρώπης”.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την Άντα Κολάου, την Αν Ινταλγκό, τον Σπύρο Γαληνό και την Τζιούζι Νικολίνι.

Το κείμενο υπογράφεται από τους ομολόγους τους της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα, και άλλων τεσσάρων ισπανικών πόλεων. Είναι ανοικτή και σε άλλες υπογραφές και δημοσιοποιείται την παραμονή μιας κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

“Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες μας που απαιτούν από εμάς επείγοντα μέτρα, απέναντι στις γειτονικές χώρες που οι δυνατότητές τους να δέχονται πρόσφυγες έχουν ξεπεραστεί, με τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης που κάτι τέτοιο συνεπάγεται στην περιοχή”.

Όμως “απέναντι στο ανθρώπινο είδος έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη”, γράφουν. “Αν συνεχίσουμε να υψώνουμε τείχη, να κλείνουμε σύνορα, να αφήνουμε τη βρόμικη δουλειά σε άλλα κράτη για να κάνουν τους χωροφύλακες των συνόρων μας, ποιο μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο;”
“Οι δημοτικές υπηρεσίες μας εργάζονται ήδη πάνω σε σχέδια υποδοχής, δίνοντας τη δυνατότητα να παρέχονται τρόφιμα, στέγη και η αξιοπρέπεια σε εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την πείνα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βοήθεια των κρατών”.
“Ζητάμε (από τους ηγέτες) να μην γυρίσουν την πλάτη στις πόλεις και να ακούσουν την κραυγή” για αλληλεγγύη.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, μία ακτιβίστρια κατά των εξώσεων που προέρχεται από το κίνημα των Αγανακτισμένων, είχε ήδη καλέσει τον Αύγουστο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων-καταφυγίων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχαριστίες Δήμου Χανίων για την ιατρική κάλυψη του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Πίστας

Ο Δήμος Χανίων ευχαρίστησε ΕΚΑΒ, IASIS και Κλινική Τσεπέτη για την ιατρική κάλυψη του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Πίστας στο Ποδηλατοδρόμιο.

Χαράλαμπος Κουκιανάκης: «Ο ΒΟΑΚ πρέπει να ενώνει, όχι να αποκόπτει τα χωριά μας»

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης ζητά άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης των οικισμών στον ΒΟΑΚ. Επιστολή στο Υπουργείο Υποδομών για τα προβλήματα σε Φρε, Νίπους, Κάινα και Αγίους Πάντες.

Σύλληψη δύο ημεδαπών στο Λασίθι για παραβάσεις προστασίας ανηλίκων και σωματική βλάβη

Σύλληψη 43χρονου κηδεμόνα και 46χρονου διοργανωτή στο Λασίθι για παραβάσεις προστασίας ανηλίκων. Ανήλικος περιήλθε σε μέθη σε κοινωνική εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο.

Γιορτή θαλάσσιας χελώνας στον Σταυρό: Δράση για την προστασία του περιβάλλοντος στις 16 Αυγούστου

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού διοργανώνει στις 16 Αυγούστου δράση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Παχιά Άμμο με αστροπαρατήρηση και δραστηριότητες.