22.8 C
Chania
Sunday, May 12, 2024

Οικουμενικοί Έλληνες: Χέρμπερτ φον Κάραγιαν – Ο κορυφαίος μαέτρος του 20ου αιώνα

Ημερομηνία:

Έγραψε ο Κωστής Παλαμάς… Η αρχαία ψυχή ζει μέσα μας αθέλητα κρυμμένη. Ο Μέγας Παν δε πέθανε, όχι ο Παν δεν πεθαίνει.

Οι Έλληνες, αγαπητοί αναγνώστες είναι ο μόνος λαός που πορεύεται μαζί με τη παγκόσμια ιστορία. Έτσι διαχρονικά ανά το κόσμο, συναντάμε διαμάντια κομμάτια, απ αυτή την αιώνια χώρα. Ενα τέτοιο είναι και ο διάσημος ή καλύτερα ο κορυφαίος μαέστρος του 20ου αιώνα ο Φον Κάραγιαν.

Ο Γέωργιος – Ιωάννης Καραγιάννης, προπάππους του Χέρμπερτ, γεννήθηκε στην Κοζάνη και λόγω της Τουρκοκρατίας έφυγε για τη Βιέννη το 1767. Εκεί διέπρεψεμε τα αδέλφια του στο εμπόριο και στην υφαντουργία.

Αργότερα στο Σάλτσμπουργκ, τον Απρίλιο του 1908 γεννήθηκε ο Χέρμπερτ. Σαν παιδί θαύμα πάνω στο πιάνο, έδωσε την πρώτη του συναυλία σε ηλικία 5 ετών. Όταν το 1927 ολοκλήρωσε τις σπουδές του, πρωτοεμφανίστηκε ως μαέστρος στη Γερμανική πόλη Ουλμ. Ενώ παράλληλα άρχισε να διευθύνει και άλλες ορχήστρες μεταξύ αυτών και την φιλαρμονοκή της Βιέννης. Σύντομα αρχίζει να γίνεται περιζήτητος. Εμφανίζεται στο Παρίσι, ‘Αμστερνταμ, Στοκχόλμη, Βουκουρέστι, Αθήνα κλπ. Ο Χίτλερ δεν τον συμπαθούσε και  του απαγόρευσε να ξαναεμφανιστεί στο φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ. Κακό ήταν και πέρασε όμως, έτσι, μετά το πόλεμο έλαμψε το αστέρι του παγκοσμίως. Η καριέρα του φτάνει στα απόγειό της και σαν ο πιο περιζήτητος μαέστρος εμφανίζεται πλέον σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σε όλη τη ζωή του ο Κάραγιαν ηχογράφησε πέριπου 900 δίσκους και πούλησε 120 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι το θάνατό του το 1989.

Σε μια συναυλία του Δημ.Σγουρού, που παρακολούθησε, στο τέλος, συνεχάρη τον Σγουρό, έβγαλε το χρυσό ρολόι του και το έβαλε στο χέρι του Σγουρού, σα να του παρέδωσε κάποιο στέμα.

 Μιχαήλ Γ.Κελαϊδής

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή της Εκκλησίας της Κρήτης προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην αναμειγνύεται

Η Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης διά της Ιεράς Επαρχιακής...

AstraZeneca: Τι λένε οι ειδικοί για την απόσυρση του εμβολίου καθώς τα ερωτήματα πληθαίνουν

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca,...

Έντι Ράμα: Κοσμοσυρροή στο Κλειστό Γαλατσίου για την ομιλία του

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο μετά...