17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Μετονομασία του Λιβυκού Πελάγους σε Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Ημερομηνία:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ των Εσωτερικών

Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε βλέποντας στην τάξη το χάρτη της Ελλάδας, μας έχει μείνει η εικόνα του Λιβυκού πελάγους και το όνομα, κυρίως ως αντιδιαστολή από το Αιγαίο πέλαγος. Με τη Λιβύη δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα, εξάλλου. Οι σχέσεις μας ήταν αγαθές και στα αρχαία χρόνια υπήρχε επικοινωνία και εμπόριο ανάμεσα στη Λιβύη και στην Κρήτη.
Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα με την ονομασία της θάλασσας, που έχει σχέση με την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και υδρογονανθράκων. Κοιτάσματα φαίνεται να υπάρχουν, εκτός από άλλα μέρη και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Οι προοπτικές φαίνεται να είναι άριστες και η αισιοδοξία υπέρμετρη. Δεν είναι απίθανο, σε λίγα χρόνια η Ελλάδα να είναι ένας υπολογίσιμος παίκτης στο τραπέζι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και σημαντικός ενεργειακός εταίρος. Και μακάρι… Θα ήταν, όμως, άδικο και παράλογο για κάθε μη Έλληνα, που δεν γνωρίζει ιστορία και γεωγραφία, να βλέπει ή να ακούει στις ειδήσεις ότι η Ελλάδα αντλεί πετρέλαιο από . . . το Λιβυκό Πέλαγος. Δηλ. από το «πέλαγος της Λιβύης»… σαν να το αντλούμε στα κλεφτά, από… ξένα χωράφια! Και όλοι γνωρίζουμε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολο για τους πονηρά σκεπτόμενους να δημιουργήσουν θέμα, στηριζόμενοι σε ένα γεωγραφικό όρο.
Κατόπιν τούτου, από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας να γίνει επίσημη αλλαγή του ονόματος του πρώην Λιβυκού πελάγους σε Νότιο Κρητικό Πέλαγος, μέχρι τα νοητά θαλάσσια όρια που μας χωρίζουν από τη Λιβύη !!! Δηλαδή μέχρι εκεί που είναι η ΑΟΖ. Τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στα σχολικά βιβλία και στους χάρτες. Και μάλιστα τώρα που είναι ακόμη νωρίς.
Τώρα που δεν έχει αρχίσει ακόμα η άντληση πετρελαίου και η παραγωγή υδρογονανθράκων και δεν έχει εγερθεί κανένα πρόβλημα. Η ιστορία πρέπει να διδάσκει. Το Μακεδονικό δεν μας αρκεί;
Κατόπιν των ανωτέρω σας προτείνω  την αλλαγή  στην ονομασία που υπάρχει στους Ελληνικούς Χάρτες .Συγκεκριμένα σας ζητώ να αλλάξετε την ονομασία που υπάρχει στα νότια σύνορα της Ελλάδας, και συγκεκριμένα την ονομασία “Λιβυκό Πέλαγος”, νότια της Κρήτης.
Η προτεινόμενη ονομασία είναι “Νότιο Κρητικό Πέλαγος”.

Με  εκτίμηση    
Μανώλης  Λουτσέτης του Γεωργίου
Δημότης  Ιεράπετρας

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...