13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οι ανεμβολίαστοι σε εστίαση και λιανεμπόριο χωρίς rapid test

Ημερομηνία:

Για πολλούς έχει εκπνεύσει η διορία για την τρίτη δόση και θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Περιμένουν τώρα την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα τους επιτρέψει ξανά την είσοδο στην εστίαση αλλά και στο λιανεμπόριο, όπου είναι υποχρεωτικό το «σκανάρισμα».

Αρκετές ήταν οι αντιρρήσεις και οι διαφωνίες για το πλήρες άνοιγμα που θα σημάνει και την επιστροφή των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους ακόμα και χωρίς μάσκα – όπως σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, όμως φαίνεται πως μπαίνει πολύ σύντομα τέλος στα αναγκαία rapid test.

Τέλος στα μέτρα πριν το Πάσχα;

Όμως, χθες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε και μετείχε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, ξεκαθάρισε πως πρόθεση είναι να καταργηθούν τα μέτρα, αλλά αυτό εξαρτάται από τη δυναμική της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, το πλάνο είναι το εξής και περιλαμβάνει άρση μέτρων και πριν το Πάσχα:

«Γενικότερα όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι θέλουμε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Παρουσιάστηκε στην Επιτροπή από τη γενική γραμματέα, την κυρία Αγαπηδάκη, ένα συνολικό πλάνο της κυβέρνησης, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό έχει και δυναμικά χαρακτηριστικά με βάση την πορεία της πανδημίας. Όσο δεν πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας θέλουμε να πάμε τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους στην απόλυτη κανονικότητα αλλά και γενικότερα να υπάρξει άρση μέτρων. Άρα μέχρι το Πάσχα θα έχουν αρθεί μια σειρά από μέτρα αλλά σίγουρα, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, αυτό θα είναι πιο ξεκάθαρο».

Τα μπρος-πίσω για την άρση μέτρων στην εστίαση

Πρώτος έριξε τη «βόμβα» της προαναγγελίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης και έκτοτε τα σενάρια για την άρση του συγκεκριμένου μέτρου οργιάζουν.

Παρότι, στην αρχή σχεδόν προεξοφλήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει ίσως και πριν το Πάσχα του 2022, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έσπευσε να βάλει φρένο στα περί κατάργησης των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν έχει ακουστεί από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος». Σημείωσε πως σέβεται τον κ. Μαγιορκίνη και τη δουλειά που κάνει, ξεκαθάρισε δε πως «δεν είναι απόφαση που έχουμε πάρει».

Ωστόσο, στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης επανήλθε με τις παραπάνω δηλώσεις, ενώ εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, προχωράει και συζήτηση για να μην είναι πια υποχρεωτικά τα rapid test για το λιανεμπόριο, δεδομένου ότι θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας για την είσοδο στα μαγαζιά για όλους.

Εξάλλου, μετά και την κατάργηση του ενός self test στα σχολεία, θεωρούνται βέβαιες και οι ανατροπές στα υποχρεωτικά rapid test για τους εργαζόμενους.

Πότε καταργούνται οι μάσκες στους κλειστούς χώρους

Εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, έρχεται, σύμφωνα πάντα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, και η οριστική κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Ο ίδιος παρέθεσε ένα χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την κατάργηση του μέτρου της μάσκας, λέγοντας πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν καταργηθεί αρχικά στους επαγγελματικούς χώρους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί.

"google ad"

Πάντως, ξεκαθάρισε πως η κατάργησή της θα έρθει τελευταία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και στα σούπερ μάρκετ.

Τέλος τόνισε ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα παραμείνει σε νοσοκομεία, γηροκομεία και χώρους όπου υπάρχουν ασθενείς και ευάλωτες ομάδες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ