16.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

“Οι βουλευτές που θα ψηφίσουν με πρώτο τον πρωθυπουργό που εκλέχθηκε στο Ηράκλειο, ανεπιθύμητοι”: Μπροστάρηδες οι κρητικοί αγρότες στις κινητοποιήσεις – Παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 29 Οκτώβρη

Ημερομηνία:

Στους δρόμους με αγωνιστικές διαθέσεις θα βγούνε οι αγρότες της Κρήτης. Αυτό προέκυψε στη σύσκεψη που είχαν σήμερα στα γραφεία της ΕΑΣ Ηρακλείου.

“Oι βουλευτές που θα ψηφίσουν το φορολογικό θα είναι ανεπιθύμητοι”, είπε αγρότης στη σύσκεψη, “με πρώτο τον πρωθυπουργό που εκλέχθηκε ως βουλευτής Ηρακλείου”, λαμβάνοντας τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων αγροτών.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν μια πρώτη μεγάλη αντίδραση θα είναι το παγκρήτιο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο στις 29 του μήνα.

Βέβαια και εδώ, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, η πολυδιάσπαση των αγροτικών δυνάμεων δεν αποφεύχθηκε, αφού Κρητικοί παραγωγοί συμμετέχουν στην επιτροπή αγώνα (συνεταιρισμοί, φορείς Κρήτης κ.λπ.) στην πρωτοβουλία αγροτών (Παπακωνσταντίνου) και στο πανελλήνιο συντονιστικό μπλόκων (Μπούτας)

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση και στη ΔΟΥ Ηρακλείυ από τους αγροτικούς συλλόγους Αρχανών και Αστερουσίων ενώ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων με χθεσινό κάλεσμά τους προς τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, προανήγγειλε τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 22 Οκτώβρη στις 7μμ στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων

Μάζωξη στον Πλατύκαμπο

Όμως οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στην Κρήτη. Σε ανοικτή συγκέντρωση – συζήτηση για τα μεγάλα αγροτικά προβλήματα καλούν αγροτικοί φορείς αγρότες και κτηνοτρόφους την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 μ.μ., στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου Πλατυκάμπου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της σύσκεψης «το τρίτο πλέον Μνημόνιο μας εκτελεί. Μας δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα. Μας αφανίζει! Η σημερινή κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πρωτογενής τομέας είναι ο μεγάλος χαμένος των διεθνών και εγχώριων αγορών. Δεν υπάρχει ανάπτυξη. Η Πολιτεία χρωστά – αρνείται να καταβάλλει 700 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που αφορά σε προγράμματα – εξισωτική – επιστροφή φόρου πετρελαίου κ.α., ενώ μεγάλη απώλεια εισοδήματος καταγράφεται από βροχές και χαλάζι στους βαμβακοπαραγωγούς. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ είναι σε λάθος κατεύθυνση, είναι αντιαγροτική και αντιαναπτυξιακή. Μειώνει έως το 2019 κατά 45% την οικονομική στήριξη προς τους αγρότες. Μοιράζει σε όλους ψίχουλα. Αναλογιζόμενοι όλοι μας για το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί είναι αναγκαίο να γίνει ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης από Αγρότες – Κτηνοτρόφους – Επιστημονικούς Φορείς- Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού. Απαντάμε σε τρόικα και κυβέρνηση ότι είναι λανθασμένη πολιτική επιλογή η φοροεπιδρομή στα αγροτικά εισοδήματα. Μας εκτελούν! Θα αντιδράσουμε στη φορολογία από το πρώτο ευρώ στις επιδοτήσεις, στην αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23%, στην αύξηση του φόρου από 13% στο 29%, στην προκαταβολή φόρου στο 100%, στην κατάργηση επιστροφής του φόρου πετρελαίου, στην επιβολή ΕΝΦΙΑ σε αγροτεμάχια και αποθήκες, στον τριπλασιασμό εισφορών του ΟΓΑ, στην αύξηση της ενέργειας 40%;»

Τα παραπάνω υπογράφουν οι παρακάτω Σύλλογοι, ως Επιτροπή Αγώνων Αγροτών: Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ, ΚΙΛΕΛΕΡ, ΝΕΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ, ΝΙΚΑΙΑΣ, ΜΕΛΙΑΣ, ΑΜΦΙΘΕΑΣ, ΦΑΛΑΝΗΣ, ΔΕΝΔΡΩΝ, Α.Σ. ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙΟΥ, ΛΥΓΑΡΙΑΣ, ΓΥΡΤΩΝΗΣ, ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΩΝ, ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ, ΧΑΛΚΗΣ Α΄ ΚΑΙ Β΄, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Στις 24 Οκτωβρίου συνεδριάζουν οι κτηνοτρόφοι Θεσσαλίας

Να πάει σε Γενική συνέλευση στον Τύρναβο (στο Εμανουήλιο Πνευματικό Κέντρο) το Σάββατο στις 24-10-2015 και ώρα 11:30 π.μ. των μελών του αποφάσισε σε σύσκεψη στις 20 Οκτωβρίου το συμβούλιο της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν όλους τους κτηνοτρόφους και είναι τα εξής:

1) Το ζήτημα των βοσκοτόπων όπου δεν δεχόμαστε την τεχνική λύση και απαιτούμε ο επιλέξιμος βοσκότοπος να δωθεί σε όσους κτηνοτρόφους τον κάνουν χρήση.

2) Την συμμετοχή όλων μας στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν μαζί με τους αγρότες.

"google ad"

3) Το νέο καταστροφικό φορολογικό που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

4) Το ασφαλιστικό που θα είναι η ταφόπλακά μας.

5) Την κατάθεση μηνύσεων από όσα μέλη μας το επιθυμούν για ανεξόφλητα υπόλοιπα προηγούμενων ετών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

6) Το σοβαρό ζήτημα του εργάτη κτηνοτροφίας και τις επιπτώσεις του σε όλους μας.

7) Το θέμα με την φέτα και τις συζητήσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

«Η παρουσία όλων των κτηνοτρόφων είναι υποχρεωτική και πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είμαστε προ του τέλους και να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Παλάσκας.

Ναυλώνουν λεωφορεία για Αθήνα

Τους αγρότες της περιοχής να δηλώσουν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Αθήνας, την ημέρα που θα ψηφίζονται τα μέτρα καλεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καστοριάς, που ναυλώνει λεωφορεία, για το σκοπό αυτό, καλύπτοντας μάλιστα τα σχετικά έξοδα.

Κατάληψη στην ΠΕ Κιλκίς από αγρότες και κτηνοτρόφους

Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς προχώρησαν, σήμερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι προσκείμενοι στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και το ασφαλιστικό ενόψει και της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου εντός του Νοεμβρίου.

«Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι αν περάσουν τα μέτρα που προωθούν, απλώς θα σβήσει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας. Πρέπει να καταλάβουν όλοι, πολιτικοί και κοινωνία, ότι τα βγάζουμε πέρα με το ζόρι» δήλωσε στο ΑΠΕ ο κτηνοτρόφος Χρήστος Σολωμονίδης.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής έφτασαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματά τους στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας, στο Κιλκίς, και επέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη, το οποίο προτίθενται να αποστείλουν και στο επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της ΠΕΚ περιλαμβάνει και άλλες περιφερειακές κινητοποιήσεις σε επίπεδο Νομών, που είναι οι εξής: Ημαθία (22/10), Χαλκιδική 29/10), Κομοτηνή (3/11/) και θα ακολουθήσουν μεταξύ άλλων και αυτοί των Θεσπρωτίας, Αιτωλοκαρνανίας και Ηλείας.

Αναφορικά με την ενημέρωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα από τον πρόεδρο της ΠΕΚ, Δημήτρη Καμπούρη, στα Βασιλικά Θέρμης, αγρότες και κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να κατέβουν σε δυναμικές, αλλά και «πρωτότυπες» κινητοποιήσεις στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον επικεφαλής τους.

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στην Ξάνθη, με πρωτοβουλία των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων όλων των οργανώσεων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι), που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω περιοχή. Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι, όπως λένε, «να συζητηθεί και να οριστεί το πλαίσιο των διεκδικήσεων για τα κοινά μας προβλήματα, τα οποία απειλούν να μας αφανίσουν όλους, όπως και ο συντονισμός των ενεργειών μας σχετικά με το χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο αντίδρασης μας σε μια κοινή γραμμή διεκδίκησης».

Το βράδυ της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου, επίσης, με πρωτοβουλία των παράκτιων αλιέων, έχει προγραμματιστεί αντίστοιχη συνάντηση στον Βόλο, με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων.

Εξάλλου, πρόσφατα, δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα αποφάσισαν στη Θεσσαλονίκη τη συγκρότηση κοινού μετώπου, με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για δυναμικές κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν ανάπτυξη μπλόκων σε χωριά και εθνικές οδούς, καθώς και κάθοδο στην Αθήνα.

Η πλευρά της Παναγροτικής Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), αποφάσισε κινητοποιήσεις και μπλόκα στους δρόμους, αλλά όχι άμεσα· σε κάθε περίπτωση, όμως, πριν από τα Χριστούγεννα.

Η απόφαση για μετάθεση των αντιδράσεων προς τα πίσω χρονικά συνδέεται και με το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτή την περίοδο, οι περισσότερες αγροτικές εργασίες και ελάχιστοι αγρότες θα μπορούσαν να αφήσουν το χωράφι για την άσφαλτο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες διαμαρτύρονται για ζητήματα που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό τους.

Πέμπτη με κινητοποιήσεις στην Ημαθία

Aγρότες από όλη την Ημαθία θα συγκεντρωθούν το πρωί της Πέμπτης στον κόμβο της Κουλούρας, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης και του μνημονίου που πλήττουν τον κλάδο τους. Κάλεσμα για δυναμική κινητοποίηση απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας εκπρόσωποι αγροτών από την Κ.Δ. Μακεδονία είχαν συνάντηση στη Βέροια για να σχεδιάσουν το πλάνο των κινητοποιήσεών τους και σε ό,τι αφορά την Κουλούρα αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

Όπως δήλωσε ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου της Πρωτοβουλίας Αγροτών, σε πρώτη φάση θα κατέβουν την Πέμπτη με τρακτέρ στην Κουλούρα που είναι κομβικό σημείο όπου θα συγκεντρωθούν και οι αγρότες από Νάουσα και Αλεξάνδρεια. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και μπορεί να βγάλουμε τρακτέρ και στον κόμβο της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη συνάντηση των αγροτών με τον υπουργό δεν τους ικανοποίησε και τα αιτήματά τους παραμένουν αναπάντητα όσον αφορά το νέο φορολογικό και το νέο ασφαλιστικό.

Νέα σύσκεψη σήμερα στους Γαργαλιάνους για κινητοποιήσεις

Οι αγρότες των Γαργαλιάνων επιτίθενται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο και καταγγέλλουν την ψήφισή του. Σήμερα, Τρίτη, θα διεξαχθεί δεύτερη κατά σειρά Γενική Συνέλευση, προκειμένου να συζητήσουν τις νεότερες εξελίξεις και να συντονίσουν δράσεις και δυναμικές αντιδράσεις με κινητοποιήσεις.

Η προηγούμενη συνάντηση έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στη Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, όπου συζητήθηκε η επαναδραστηριοποίηση του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, καθώς και τα φορολογικά μέτρα σε βάρος των αγροτών και σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας που επιβάλλονται με το πολυνομοσχέδιο.

Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, η φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ και η σταδιακή αύξηση του συντελεστή στο 26% μέχρι το 2017, ο διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου στο 55%, η αύξηση του Φ.Π.Α. στο 23% για όλα τα καλλιεργητικά μέσα, εφόδια και υπηρεσίες, η κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο, όπως τονίστηκε, εξουθενώνει τον αγροτικό κόσμο, οδηγεί σε εγκατάλειψη της γης, τσακίζει την παραγωγή και αφανίζει την ελληνική οικογένεια της περιφέρειας.

«Έπειτα από τη Γενική Συνέλευση, το Σώμα εξουσιοδότησε την Διοικούσα Επιτροπή να καταγγείλει σε όλους: φορείς, μέσα, πολιτική εξουσία, βουλευτές κλπ, την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου που εξουθενώνει την Αγροτική Τάξη και διαλύει κάθε κοινωνικό ιστό της χώρας και οδηγεί την ελληνική οικογένεια στον αφανισμό της. Γι’ αυτό το λόγο, καλούμε όλους τους Βουλευτές Μεσσηνίας, που και εμείς ψηφίσαμε για να βρίσκονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να μην ψηφίσουν τα απεχθή μέτρα του πολυνομοσχεδίου που τα επιβάλει το Μνημόνιο και ιδίως τις διατάξεις για το φορολογικό και ασφαλιστικό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μας βρουν απέναντί τους. Περιμένουμε τη θετική απάντησή σας. Η μη απάντησή σας θα θεωρηθεί ως άρνηση στο αίτημά μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση – ψήφισμα.

Και οι αγρότες του Βελβεντού στο χορό των κινητοποιήσεων από την Πέμπτη

Το διεκδικητικό πλαίσιο και την άμεση έναρξη των κινητοποιήσεων – στις 22 Οκτωβρίου – αποφάσισε ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Βελβεντού. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Οι εξελίξεις φαίνεται ότι τρέχουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι αρχικά υπολογίζαμε. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι πολύ γρήγορα θα πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση των κινητοποιήσεων τις οποίες και ομόφωνα αποφασίσαμε στην προχθεσινή συνάντηση των συλλόγων της Πρωτοβουλίας στην Αθήνα. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την έναρξή τους την ερχόμενη Πέμπτη 22/10/2015.

Το διεκδικητικό μας πλαίσιο θα πρέπει να κινηθεί στον άξονα ΑΓΡΟΤΗΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Παλεύουμε λοιπόν και διεκδικούμε σε ότι αφορά:

1. ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ «ΑΓΡΟΤΗΣ»: κατοχύρωση του επαγγέλματος, ταυτότητα αγρότη, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε «επιτηδευματίες» ή «ελεύθεροι επαγγελματίες».

2. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή του 13% προσμετρώντας στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλες τις δαπάνες και τις αποσβέσεις που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα.( αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου, τα τεκμαρτά ενοίκια του εδάφους, τους τόκους των ιδίων κεφαλαίων.)

Αφορολόγητο της προσωπικής και της Οικογενειακής Εργασίας του Αγρότη.

– Όχι στη φορολόγηση αποζημιώσεων.

-Όχι στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος.

-Όχι στην απαράδεκτη φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης στην περίπτωση που υπάρχει μειωμένο εισόδημα ή και καθόλου.

3. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Εξυγίανση του ΟΓΑ και απαλλαγή του από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις, την αναδιάρθρωσή του (μέσα από μια σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη) ώστε άμεσα να καταστεί ένας υγιής ασφαλιστικός Οργανισμός χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για τον αγρότη-ασφαλισμένο.

4. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Άμεσα να προχωρήσουμε στην Αγροτική Μεταρρύθμιση και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση λαμβάνοντας σοβαρή μέριμνα για το κόστος παραγωγής, την χρηματοδότησή του, την διαφοροποίηση της φορολογίας των 100% συνεταιριζόμενων αγροτών, το λαθρεμπόριο (μαύρη πώληση αγροτικών προϊόντων), τα κόκκινα δάνεια, και μια σειρά αλλά θέματα που δημιουργούν τεράστια ζητήματα επιβίωσης και ανάπτυξης του κλάδου.

Βεβαίως υπάρχουν πολλά επί μέρους θέματα τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο. Απλά για την οικονομία και για την αμεσότητα των στόχων του πλαισίου δεν παρουσιάζονται. Θεωρούμε ότι μπορούν να χωρέσουν στο 4ο ζήτημα της Αγροτικής Ανάπτυξης.

agronews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ