17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σε «ψυχρό πόλεμο» το Κράτος με τσοι πολίτες του…

Ημερομηνία:

Γράφει ο Κανάκης Γερωνυμάκης

Όντε ήσαντε δυό οι μεγάλες δυνάμες, Ρουσία και Αμερική, εγροίκουνε κι ελέγασινε πολλοί πως έχουνε οι δύο ν-των ψυχρό πόλεμο. (Εγώ δε τζ’ εκαμάρωνα μα έλεγα πως ήσαντε οι μεγάλοι δαιμόνοι τση γης)

Ετσά θωρώ γω κ’ είναι σε «ψυχρό πόλεμο» το Κράτος με τσοι πολίτες του. Βέβαια η κάθε Κυβέρνηση δε μ-προσφέρνει στο μ-πολίτη αυτά απού διακαιάται. Μουδ’ ασφάλεια ζωής και περιουσίας, μουδ’ αγροτική ασφάλεια μουδ’ ο πολίτης δεν αντιμετωπίζεται δίκαια, μα αναλόγως το μέσω απού έχιε κι αναλόγως το «λάδωμα» απού θα κάμει. Βέβαια, ότι ν αχρωστεί κιαείς στο Δημόσιο, το χρέος του διπλασιάζεται, τριπλασιάζεται, πολαπλασιάζεται, μα ότι να κάνει να λάβει τα κρατεί το Δημόσιο άτοκα. Βέβαια ούλα τα καλά τα ‘μπεψεν ο Μεγαλοδύναμος στον τόπο μας (προσκυνούμε ν-τη Χάρη ν-Του), μα εξέχασε νε να μασε μπέψει καλούς κυβερνήτες, κι ούλα τα καλά πάσινε αναφιλέ. Σα ν-το κακονοικοκερεμένο σπίτι ειμεστανε απού βγάνει μαξούλια μα όλο είναι λείψουργο. Έτσα και την Ελλάδα μας η κακοδιοίκηση τση κόλλησε νε το παρατσούκλι και τηνε γροικάς εδά και λέσι ντηνε «Ψωροκώσταινα», γιατί αυτοί φταίνε όντεν είναι λείψουργη η γι – «εθνική οικονομία». Η κάθε κυβένρηση, ομπρός δουλεύει για  πάρτη τζη και για τα’ εδικκού τσι, κι’ ύστερα για την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση με την αντιπολίτεψη μόνο μια βολά συφωνούνε.
Όντε θέλουνε να πάρουν κι άλλα απού τον ίδρο του «κυρίαρχου λαού». Όσα λεφτά παίρνουνε για σύνταξη  εκατό αγρότες παίρνιε το μήνα ο κάθε βουλευτής, μα δεν έχει εκατό βολές μεγαλύτερο στομάχι.

Μα και οι πολίτες δε φερνόμεστανε καλύτερα απέναντι στο Κράτος.

Υπάρχουνε πολλοί απού στη γ- κοινωνία είναι ντρέτοι, μα αυτοί απού είνιε ντρέτοι απέναντι στο Κράτος είνιε καλά ελίγοι. Όσο μπορεί λέει ψόμματα και γράφει καθ’ ένας, για να αποφύγει τη φορολογία. Όσο μπορεί λέει ψόμματα καθένας για να πάρει μεγαλύτερη επιδότηση. Κάθε Έλληνας, όσο μπορεί είναι απατεώνας, για να δώσει λιγότερα και για να πάρει περισσότερα απού το Κράτος.

Μα ότι γ-κι α μασε μπέψει η μοίρα μας του Κράτους τα χρεώνομε νε και το Κράτος θέλομε νε να τα πλερώσει. «Του κερατά το Κράτος» και «του κερατά η Κυβέρνηση» γροικάς πολλές βολές και λέμε νε , μα μπορεί να φταίει η κακή μας κεφαλή. Αγοράζομε νε μπιστόλια και φυσέκια, αγοράζομε νε πράματα περιττά και δε μασε βγαίνει ύστερα να πλερώσομε νε τα απαραίτητα κι ότι να ζοριστούμε νε μασε φταίει «του κερατά το Κράτος». Ποτές δε φταίει το Κράτος. Φταίνε οι κακές κυβερνήσεις. Το κράτος είμαστανε ούλοι μαζί.

Είπαμε νε πλια πάνω για κακοδιοίκηση του Κράτους, μα ότι να το ψιλαφίσομε νε θα δούμε νε πως κι εμείς πολλές βολές έχομε νε κακοδιοίκηση στα σπίθχια μας.

Μα στσοι απατεώνες και στσοι κλέφτες έχουν ευθύνη αυτοί απούτσοι ανέχουνται, γιατί αυτοίνοι καταστρέφουνε και κράτος και λαό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κανάκης Γερωνυμάκης
Γεννήθηκε στην κοινότητα Ασφένδου στις 31 Δεκεμβρίου 1926 και διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας της κοινότητας. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων μέσω των οποίων μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνον των Σφακιών αλλά όλης της Κρήτης. Έργα του "Κοινότης Ασφένδου Σφακίων", "Περιπλοκάδια", "η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν", "Σφακιανή Λαογραφία" κ.α. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του "Περιπλοκάδια" με Α΄έπαινο και το βιβλίο του "Μαντιναδοποιημένες παροιμίες τση Κρήτης" απέσπασε το Β΄έπαινο. | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου θα βρείτε εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ