25.8 C
Chania
Tuesday, May 21, 2024

Οι εκβιασμοί ανανεώνονται: Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος της Μέρκελ επαναφέρουν σενάρια Grexit απαιτώντας άμεσα την εφαρμογή του μνημονίου

Ημερομηνία:

«Φωτιές» ανάβουν στο πολιτικό σκηνικό τα σενάρια για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τα οποία επέστρεψαν στο «τραπέζι», την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται μετά τις γιορτές να δώσει έναν μεγάλο «αγώνα» στο μέτωπο του ασφαλιστικού.

Στελέχη του κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, έχουν αρχίσει και πάλι να προκαλούν με τις δηλώσεις τους και να τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της «αποβολής» της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία YouGov, το 39% των γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ του Grexit, με το 37% να βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόλις το 18% των ερωτηθέντων θεωρεί σήμερα ότι ένα Grexit είναι πιθανό να συμβεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Στάιγκερ: Ο Σόιμπλε είχε δίκιο όταν ζητούσε Grexit ορισμένου χρόνου

Την πεποίθησή του ότι η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η καλύτερη λύση εξέφρασε ο γ.γ. του Οικονομικού Συμβούλιου του γερμανικού κόμματος CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, ο οποίος διαπιστώνει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων.

Μιλώντας στο πρακτορείο DPA, ο κ. Στάιγκερ τονίζει ότι «άλλο πρόσφυγες και άλλο μεταρρυθμίσεις» και προσθέτει:

Πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται της ευρωπαϊκής αξιοπιστίας, να μην γίνονται συζητήσεις συνεχώς σχετικά με νέες αναβολές ή ακόμη για ένα νέο κούρεμα του χρέους.

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κάνει κατάχρηση του επιχειρήματος που αφορά στη δραματική κατάσταση με τους πρόσφυγες για να απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική ρότα», επισημαίνει ο γ.γ. του Οικονομικού Συμβούλιου του CDU.

«Η Ευρωζώνη χρειάζεται επιτέλους καθαρούς κανόνες για έξοδο κρατών από το κοινό νόμισμα καθώς και για μια διαδικασία κήρυξης κρατικής χρεοκοπίας. Αποδείχθηκε αντιπαραγωγική η μη εκχώρηση των σχετικών αρμοδιοτήτων σε κάποιο θεσμό των Βρυξελλών. Και σε αυτό το σημείο ο Σόιμπλε είχε δίκιο, όταν ζητούσε να αφαιρεθεί η άμεση πρόσβαση από την ελληνική πολιτική. Η Αθήνα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το «κρυφτούλι» και θα συνεχίσει να εμπαίζει του δανειστές», σημειώνει ο κ. Στάιγκερ.

Δεν αποκλείει Grexit ο Ρέγκλινγκ

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, απέφυγε να επιπλήξει την Αθήνα για καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με δεδομένο ότι η πρώτη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Νοέμβριο.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) σημειώνει πως η παρούσα ελληνική κυβέρνηση «είναι τώρα διατεθειμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις» και προσθέτει:


Στην Ελλάδα τα πράγματα κάποιες φορές κολλάνε. Αυτό δεν πρέπει πάντως να το εξισώνουμε με απροθυμία για μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αποδίδει πολλές καθυστερήσεις «στην αδυναμία» του ελληνικού συστήματος διακυβέρνησης, ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναβίωσης του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εάν σταματήσει τη τήρηση της συμφωνίας και η υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηρεί τη συμφωνία αυτή τη στιγμή, αυτή την εβδομάδα όλες οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για το τρέχον έτος πέρασαν το κοινοβούλιο. Αλλά φυσικά δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό θα ισχύει πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο επικεφαλής του ESM επισημαίνει ότι το Grexit θα ήταν μακράν η ακριβότερη λύση για όλους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται απειλή για τις προεδρικές εκλογές – «Πρόβλημα του σήμερα, όχι του μέλλοντος»

Του Χρήστου Καλουντζόγλου Η απειλή που προέρχεται από προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι...