19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Οι εμφορούμενοι υπό ανατρεπτικών ιδεών…”: Πιστοποιητικό… κοινωνικών φρονημάτων για την πρόσληψη 8 υδρονομέων ζητάει ο Δήμος Χερσονήσου

Ημερομηνία:

Έντονες αντιδρασεις έχει προκαλέσει η απόφαση της δημοτικής αρχής Χερσονήσου Κρήτης να προχωρήσει σε προσλήψεις υδρονομέων ζητώντας… πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, με βάση έναν αναγκαστικό νόμο του εμφυλίου πολέμου, που έχει μάλιστα καταργηθεί από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1981.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το τοπικό site candiadoc.gr η δημοτική αρχή Χερσονήσου έφερε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο (τηλεδιάσκεψη) θέμα για την πρόσληψη 8 υδρονομέων άρδευσης, με συμβάσεις διάρκειας 5 μηνών.

Στη σελίδα 3 της απόφασης 56/2020 (προς το τέλος της) αναφέρεται ότι δεν μπορούν να προσληφθούν:

«β/ Οι εμφορούμενοι υπό ανατρεπτικών ιδεών κατά τον διά του ψηφίσματος ΜΘ’ του έτους 1948 κυρωθέντα υπ’ άριθ. 516 Α. Νόμον, εάν πρόκειται περί  υδρονομέως, ούτινος η διάρκεια της υπηρεσίας υπερβαίνει τους πέντε μήνας καθ’ έκαστον έτος, η περί επόπτου υδρονομέων.»

Δείτε και το ντοκουμέντο:

Με την απόφαση διαφώνησαν ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μαστοράκης αλλά και ο Μανόλης Διαμαντάκης και η δημοτική σύμβουλος της ομάδας του «Δύναμη Δημιουργίας”, Βίκυ Ζερβάκη.

Δείτε το απόσπασμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (από 15:59:50 μέχρι 16:08:30):

Ο νόμος για τα κοινωνικά φρονήματα

Το 1948 θεσπίστηκε ο Α.Ν. 516 που θεμελίωνε ένα φασιστικό καθεστώς «ελέγχου νομιμοφροσύνης των δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών».

Ο νόμος αυτός επικυρώθηκε με το ψήφισμα ΜΘ΄/1948 και οι διατάξεις του αφορούσαν όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ιδρύματα.

Βάσει αυτών των διατάξεων οι κρινόμενοι ως «μη εθνικόφρονες – νομιμόφρονες» έχαναν το δικαίωμα εργασίας στο Δημόσιο.

Στην ίδια λογική κινούνταν και ο Α.Ν. 512/1948 «περί ασφαλείας των εταιριών κοινής ωφελείας» που απαγόρευε το δικαίωμα εργασίας σ’ αυτές τις εταιρίες όσων κρίνονταν ότι είχαν «αντεθνικές» αντιλήψεις.

"google ad"

Με τον Α.Ν. 516/1948 «περί ελέγχου νομιμοφροσύνης των δημοσίων υπαλλήλων και υπηρετών» θεωρήθηκε ως κύριο «προσόν» πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων η νομιμοφροσύνη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...