14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Οι μισοί Έλληνες καλύπτουν μόνον τα απαραίτητα έξοδα

Ημερομηνία:

Δυσκολίες ώστε να ανταπεξέλθει ακόμη και στα βασικά μηνιαία έξοδα αντιμετωπίζει ένα στα πέντε ελληνικά νοικοκυριά σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Netrino, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021, ένα χρόνο σχεδόν μετά την έξαρση της πανδημίας, αλλά και την υπαγωγή χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής.

Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 19,9% των συμμετεχόντων δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα βασικά έξοδα, ενώ το 52,9% δήλωσε πως το διαθέσιμο εισόδημα τους επαρκεί μόνο για τα αναγκαία.

Ποσοστό 4,1% ανέφερε πως δεν του φθάνουν τα χρήματα ούτε για τα απαραίτητα και αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και 1 στους 5 απάντησε ότι ζει καλά και αποταμιεύει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ηλικίες 45-59 ετών και στους άνω των 60 ετών, ενώ καταγράφεται επίσης η δυσκολία των διαζευγμένων οικογενειών, με το 16,7% εξ αυτών να δηλώνει πως τα χρήματα δεν τους φθάνουν ούτε για τα απαραίτητα. Στις πενταμελής οικογένειες μόνο το 8% αποταμιεύει ενώ πιο έντονο είναι το πρόβλημα για  όσους έχουν παιδιά κάτω των 15 ετών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αδύναμων οικονομικά πολιτών εντοπίζεται με βάση την έρευνα σε Αλεξανδρούπολη και Πάτρα, όπου ποσοστό 85% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι  δεν καλύπτει ή καλύπτει οριακά τα αναγκαία για τη διαβίωση του.

Σχετικά με το επίπεδο σπουδών και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, οι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ποσοστό 13,3% δήλωσαν ότι δεν καλύπτουν τα έξοδα τους και το 35,7% καλύπτει μόνο τα απαραίτητα με δυσκολία.

Από την έρευνα της Netrino προκύπτει επίσης πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αποταμιεύουν σε ποσοστό 23,3%, 19,3% και 25,6% αντίστοιχα. Οι άνεργοι και οι νοικοκυρές είναι οι δύο κατηγορίες που καλύπτουν μόνο τα απαραίτητα και μάλιστα με δυσκολίες σε ποσοστό 29% και 29,2% ενώ οι συνταξιούχοι σε ποσοστό 18,4% αποταμιεύουν, ενώ 1 στους 5 δήλωσε πως τα χρήματα φθάνουν μόνο για τα απαραίτητα.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...