25.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Οι πληγές δεν κλείνουν: Νοράτλας «Νίκη 4»: Αθάνατοι – Οι ήρωες ποτέ δεν πεθαίνουν – Κανένας δεν πλήρωσε για εκείνη την εθνική τραγωδία

Ημερομηνία:

Χρειάστηκαν 42 χρόνια για να τιμηθούν από την πατρίδα. Να τιμηθεί ο άδικος θάνατός τους, να επιστρέψουν τα οστά των ηρώων στο χώμα της πατρίδας τους.

Είναι οι 16 ήρωες του αεροσκάφους Νοράτλας «Νίκη 4», μιας από τις πιο δραματικές στιγμές της εθνικής τραγωδίας του 1974, γιατί οι ήρωες αυτοί δεν πρόλαβαν να θυσιάσουν τη ζωή τους στον αγώνα εναντίον των τούρκων εισβολέων.

Το αεροσκάφος που τους μετέφερε, σε χαμηλή πτήση, με φώτα σβηστά, ώστε να μη γίνει αντιληπτό από τους τούρκους, καταρρίφθηκε λίγο πριν προσγειωθεί στη Λευκωσία από φίλια πυρά…

Η χούντα είχε πλήρως αποδιοργανώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, το πραξικόπημα στην Κύπρο είχε αποσυντονίσει τις δυνάμεις που επιχειρούσαν να αντισταθούν στον εισβολέα… και έτσι το Νοράτλας «Νίκη 4» δεν προσγειώθηκε ποτέ και συνετρίβει λίγο έξω από το αεροδρόμιο.

Η εθνική αυτή τραγωδία, ταπεινωτική συγχρόνως, επιχειρήθηκε να καλυφθεί τότε.. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους και οι σοροί θάφτηκαν πρόχειρα εκεί που μετά έγινε γνωστός ο χώρος ως Τύμβος της Μακεδονίτισσας. Λίγα χρόνια αργότερα μια ακόμη ασέβεια διεπράχθη στη μνήμη τους. Παραδόθηκαν σε κάποιους συγγενείς τα οστά άλλων νεκρών στρατιωτών…

Η Κύπρος, ύστερα από τόσα χρόνια, αποκατέστησε τη μνήμη τους. Έπειτα από πολλές έρευνες και την επιστράτευση όλων των νέων τεχνολογιών DNA, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους και τα οστά των νεκρών καταδρομέων, αναγνωρίστηκαν και έτσι την περασμένη Τετάρτη γράφτηκε ο επίλογος σε μια από τις τραγικές , αλλά όχι τόσο γνωστές σελίδες της κυπριακής τραγωδίας.

Το «Νίκη 4» είχε απογειωθεί μαζί με άλλα 14 αεροσκάφη τύπου Νοράτλας από τη Σούδα τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974 και ήταν το μόνο που δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τα φίλια πυρά που δέχθηκαν, καθώς στο Αεροδρόμιο της Λευκωσίας τα εξέλαβαν ως εχθρικά. Τέσσερα μέλη του πληρώματος και 27 καταδρομείς σκοτώθηκαν, ενώ μόνο ένας. Ο Θανάσης Ζαφειρίου , επέζησε πηδώντας από τη φλεγόμενη άτρακτο.

Ειρωνεία της τύχης: Ο Θανάσης Ζαφειρίου έφυγε από τη ζωή μόλις πριν από μερικές εβδομάδες…

Η πατρίδα έκανε το χρέος της απέναντι στους ήρωες του «Νίκη 4». Συνοδεία του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην υποδοχή, τα οστά των ελλήνων καταδρομέων επέστρεψαν τυλιγμένα με την ελληνική σημαία στην πατρίδα. Στο C – 130, που μετέφερε τα ξύλινα οστεοφυλάκια με τις φωτογραφίες των πεσόντων, τραγικές φιγούρες οι συγγενείς τους, όσοι ακόμη έχουν μείνει στη ζωή, που νιώθουν δικαίωση για τη θυσία των δικών τους ανθρώπων.

Έστω και με καθυστέρηση 42 χρόνων, η πατρίδα τίμησε τους αφανείς ήρωες της. Τους λεβέντες που χαθήκαν χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να θυσιαστούν στο πεδίο της μάχης για να μείνει ελεύθερη η Κύπρος…

Τα ονόματα των νεκρών ηρώων:

Αεροπόρος: Άνθιμος Ηλίας

Καταδρομείς: Αναστασόπουλος Ανδρέας του Μιχαήλ, από το Χάβαρι Ηλείας, Γιαννακάκης Κοσμάς του Εμμανουήλ, από το Ζουνάκι Χανίων, Γιαννάκος Στέφανος του Θωμά, από το Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας, Δαλαμάγκας Ηλίας του Δημητρίου, από το Μεσοχώρι Λάρισας, Ζησιμόπουλος Αντώνιος του Γεωργίου, από τη Βάρκιζα Αττικής. Λιγδής Χρήστος του Λουκά, από την Αταλάντη Φθιώτιδας, Μανιάτης Σπυρίδων του Βασιλείου, από τη Ζαχάρω Ηλείας, Μονιάς Αιμίλιος του Γεωργίου, από την Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας, Νάκος Κωνσταντίνος του Γεωργίου, από τον Πλάτανο Τρικάλων, Πρινιανάκης Στυλιανός του Εμμανουήλ, από τους Στύλους Ηρακλείου, Σκιαδαρέσης Νικόλαος του Χαραλάμπους, από τον Χαμόλακο Κεφαλληνίας, Τσάκωνας Ευάγγελος του Ανδρέα, από το Κολιάκιο Αργολίδας, Τζουράς Σωτήριος του Ιωάννη, από τις Κορφές Καλαβρύτων, Χατζόπουλος Χρήστος του Αθανασίου, από το Ελαφοχώρι Διδυμότειχου Έβρου, Χριστόπουλος Αθανάσιος του Ανδρέα, από το Περιστέρι Αττικής.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ